Kisalföld logö

2018. 09. 19. szerda - Vilhelmina 13°C | 27°C Még több cikk.

Nincs vevő a Florascára

Lejárt a határideje a Florasca Környezetgazdálkodási Kft. 54 százalékos tulajdonrészére kiírt pályázatnak.
A megyei önkormányzathoz csütörtök délután négy óráig egyetlen vételi ajánlat sem érkezett. A Vas megyeiek már túladtak vagyonrészükön. A megyei önkormányzat várhatóan új pályázatot ír ki, de erről ma születhet döntés.

Az utolsó megyei cég is teljes egészében magánkézbe kerülhet, ha sikerül eladni a Florasca 54 százalékos megyei tulajdonrészét. Az első pályázatra azonban – amelynek tegnap járt le a határideje – egyetlen vevő sem jelentkezett. A megyei önkormányzat várhatóan új pályázatot ír ki, de erről ma születhet döntés.

A Győr-Moson-Sopron Megyei 54, míg a Vas Megyei Önkormányzat 46 százalékban birtokolta a soproni központú Florasca Környezetgazdálkodási Kft.-t. A vasiak már túladtak tulajdonrészükön – előszerződést kötöttek 200 millió forintért –, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat pedig márciusban írt ki pályázatot. A minimális vételár 250 millió forint.

Mint minden privatizáció, ez is vitákat kavart, arról nem beszélve, hogy a két megyei önkormányzat külön-külön keresett vevőt a cégre. Ivanics Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke arra a kérdésre, miért volt szükséges a privatizáció, elmondta, a Florasca az utolsó olyan cég, amely a megyei önkormányzat résztulajdonában van.
– Ez egy folyamat záróállomása – összegezte az alelnök. – A kft.-ben az elmúlt években jelentős fejlesztéseket hajtottak végre, stabilizálták helyzetüket.

Soproni székhelyű cégről lévén szó, korábban a soproni önkormányzat is jelezte vételi szándékát, de mint a Kisalföld megtudta, csak az egész megvásárlásának lehetősége érdekelte a városvezetést, így miután a vasiak eladták részüket, visszavonták szándékukat. Ivanics Ferenc szerint mindkét megye sokáig kivárt, így nem rajtuk múlt, hogy Sopron mégsem lett vevő.
– Valóban szerettük volna megvásárolni a Florascát – tájékoztatott Hruby József alpolgármester.

– Elsősorban azért, mert a Csányi utcai telephely stratégiailag fontos lehet a városnak, s úgy számoltuk, megérte volna a cégért kifizetett összesen 450 millió forintot. Végül mégis eltértünk a vételtől, részben mert minket az egész érdekelt volna, másrészt pedig azért, mert alaposabb elemzés után kiderült, olyan kötelezettségek – például bizonyos területek rekultiválása – terhelik a céget, amelyeket az önkormányzatnak már nem érte volna meg vállalni.

A Florasca Környezetvédelmi Kft. ugyan virág- és földkeverékeiről ismert, de fő tevékenységük a környezetvédelemhez – lakossági és közüzemi kommunális hulladék elszállítása, veszélyeshulladék-kezelés, csatornatisztítás – kapcsolódik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egzotikus állatok a lakásban

Az állatorvosnál a kutyák és cicák mellett már a leguánok, kaméleonok sem számítanak ritka… Tovább olvasom