Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Nemzeti Összetartozás Napja Sopronban

Mi soproniak pedig különösen büszkék lehetünk arra, hogy sokat tettünk a nemzetért akár a harctereken, akár 1277-ben,akár a népszavazáson,akár a vasfüggöny lebontásánál.

A Sopron Erdélyi Kör és Sopron Önkormányzata közös szervezésében tartották a Trianoni Békediktátum 92. évfordulóján a Nemzeti Összetartozás Napját - számolt be sopron.hu.

Az eseményen részt vett Csáti Szabó Lajos, a Horvátországi Református Egyház püspöke és Szenn Péter, a horvátországi Haraszti Református Egyházközség lelkésze. Sopron város vezetése – dr. Fodor Tamás polgármester, Abdai Géza és dr. Simon István alpolgármesterek – Sopron képviselőtestületének több tagja szintén jelen volt a soproni református templomban tartott ünnepségen.

Elsőként dr. Úry Előd, a Soproni Erdélyi Kör elnöke köszöntötte az egybegyűlteket.

- Szent helyen, számunkra a legszentebbről, a nemzetünkről gondolkodni jöttünk most össze. Ma van a trianoni emléknap és a nemzeti összetartozás napja – kezdte beszédét dr. Simon István alpolgármester. - Tisztelgésül a Parlament előtt felvonták az országzászlót a köztársasági elnök, a házelnök és a miniszterelnök jelenlétében – tette hozzá.
1920. június 4-én írták, íratták alá az úgynevezett békeszerződést vagy diktátumot. Máig fájó seb az egész magyar nemzetnek Trianon. 92 évvel a békediktátum aláírása után még mindig összeszorul a szívünk a hazánkat ért példátlan igazságtalanság láttán. Morálisan az igazságtalanságot mindig jobb elszenvedni, mint okozni. Merítsünk tehát erőt belőle, erősítse lelkünket, magyarságunkat.

- És ma van a nemzeti összetartozás napja, mert bizony nekünk magyaroknak ilyen ünnepünk is van. A nemzeti összetartozás törvénye szakít a hosszan átöröklött sérelmi és tragikus hozzáállással – mondta dr. Simon István, aki a törvény sorait idézte:

„Az Országgyűlés kinyilvánítja, hogy a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme. Ebből kiindulva az Országgyűlés megerősíti Magyarország elkötelezettségét a magyar nemzet tagjainak és közösségeinek egymással való kapcsolatuk fenntartására és ápolására..."

A teljes írás és fotók itt érhetők el >>

Olvasóink írták

 • 9. hejhaj 2012. június 06. 13:38
  „6. Ovinkor 2012.06.05. 20:03 Idézet: "Aki ezt a két dolgot azonos fajsúlyúként kezeli, nem normális."
  Az eredményt nézd! A Felvidéket és Erdélyt elcsatolták. Sopron magyar maradt. Ez a "vörösök" és a hazafias "rongyosok" akcióinak mérlege.”
 • 8. ruig 2012. június 06. 07:01
  „Úraim!Tipikus magyarkodás amit végeznek.Az I:világháborúra Ausztriával közösen felvett(Monarchia) jelentős kölcsönön vissza fizetését az 1980-as években teljesítettük.Lehet történelmi érdekeket felsorolni mind kettő oldalon,de az igazi nyertese az egész folyamatnak az" a pénzügyi intézmény" volt, aki a kölcsönt folyósította.
  A nácikat és bolsevikokat "egy" pénzügyi kör segítette a hatalomban.A magyar polgár pedig megosztott,mint önök!”
 • 7. Pretorianus 2012. június 05. 22:50
  „ovis!
  Te azt írtad,az osztrákoknál tengeted egyszerű napjaidat...:)
  Akkor mi ez az örökös belevaú az itteni dolgokba? Mindenki söprögessen a saját portája előtt és oda is sz.rjon!”
 • 6. Ovinkor 2012. június 05. 20:03
  „5. Pendemonda 2012.06.05. 19:04
  A kétes elemekből verbuvált Rongyos Gárda lesből rálőtt egy rezesbandával felszerelt osztrák csendőrszakaszra, akik a magyar kormánnyal kötött megállapodás alapján léptek be Ágfalvára.

  A magyar Vörös Hadsereg pedig sok ezer katonát feláldozva szétverte a csehszlovák hadsereget, majd vereséget szenvedett a romántól.

  Aki ezt a két dolgot azonos fajsúlyúként kezeli, nem normális.

  A többi, általad felsorolt pont pedig egyszerűen nevetséges.”
 • 5. Pendemonda 2012. június 05. 19:04
  „4. Ovinkor 2012.06.05. 13:20
  Akkor tegyük irányba a történelmi ismereteidet:
  a, A magyar Vörös Hadseregtől a Felvidéki Hadjáratot nem elvitatva, azt érdemes tudnos, hogy Horthy azért ment a Dunántúlra Szegedről, hogy a románok Budapest utáni hadmozdulatait megelőzze - azzal, hogy a Dunántúlon így maradt magyar hadsereg, elkerültük az ország TELJES feldarabolását. Csak hogy tudd, ez az a valami, amiért "az egész ünneplés összekapcsolódik a...lovastengerész...méltatásával"
  b, a magyar határokért korábban nem kellett, később pedig nem lehetett harcolni - az első világháború frontjai messze a magyar határokon túl húzódtak, Trianonban pedig jóvátételt és lefegyverzést is vállaltunk.
  c, Trianonról általában sorscsapásként emlékezünk, pedig az, ahogy Trianonba a tárgyalóasztalhoz az ország eljutott, egyben a - kisebb, csonka -de mégiscsak Magyarország megmaradását jelentette.
  d, Biztosan nem vagy soproni/Sopron környéki, ugye? Így valószínúleg nem hallottál a Rogyos Gárdáról, nem ismered a Lajta Bánság történetét sem. Nem foglak itt felvilágosítani, olvass Nemeskürtyt.
  e, Örök határok nincsenek, ha ezt állítod, nem ismered a történelmet.
  f: komment helyett először kezdj el olvasni, valószínűleg mindannyian jobban járunk:)”
 • 4. Ovinkor 2012. június 05. 13:20
  „3. Karcsika 2012.06.05. 11:32
  A magyar határokért fegyverrel, komolyan egyedül a magyar Vörös Hadsereg harcolt a csehszlovák és a román hadsereggel szemben. Horthy eközben a francia parancsnokság vendégeként Szegeden készült a haza megmentésére, majd a román hadsereg segítségével bevonult Budapestre.

  Ez az egész maszlag megtévesztés. A békeszerződés igazságtalan volt, de valamiért az egész ünneplés összekapcsolódik az antant bábjaként működő lovastengerész :-) és rendszere teljesen alaptalan méltatásával, és az egész revíziós ostobasággal. A határokat ma már nem lehet visszaállítani, a revíziós maszlag, amely valamiért mindig nekünk szól, s nem a szomszédainkat győzködi, a valós problémák elfedésére szolgál. Rohad az ország, de eközben egy teljesen megváltoztathatatlan állapot ellen tüntetnek a nyilasok utódai.”
 • 3. Karcsika 2012. június 05. 11:32
  „Re: 1
  Sajnos kevesen voltak.
  Bezzeg a holo... n! Ha egy napon nem hallok róla, már hiányérzetem van.

  Nem magyar az Ovinkor, aki nem sajnálja az elveszett 2/3-adot!
  Aki nem sajnálja a hazánktól elszakított magyarokat!”
 • 2. Örkény 2012. június 05. 11:23
  „1. Ovinkor 2012.06.05. 09:42

  Ugye emlékszel?

  "...el lehet menni!"”
 • 1. Ovinkor 2012. június 05. 09:42
  „Kb. 50-en lehettek.

  Remélhetőleg egyre kevesebben veszik be ezt a nacionalista maszlagot.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopron Holding: Mindenre kevesebb pénz jut

Összeállításunkban azt néztük meg, hogy a Sopron Holding Zrt-nek az egyes feladataira mennyi pénz… Tovább olvasom