Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Nemcsak az ital, a fáradtság is veszélyes

A túlhajszoltság vagy elhanyagolt betegség is lehet közúti baleset okozója. A Soproni Rendőrkapitányság területén szinte minden hónapban van egy-egy ilyen eset.

– Ha gyakran nem is, de a kelleténél mindenképpen többször fordul elő, hogy egy hajszolt munkanap után a fáradtan volán mögé ülő sofőr okoz közúti balesetet – figyelmeztet Kovács Miklós alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője.

– Sokan elfelejtik, hogy a járművezetésnél nem csak az ittasság kizáró ok. A KRESZ előírja, hogy a sofőrnek a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban kell lennie. Ez alatt az is értendő, hogy nem lehet túlzottan fáradt és gyógyszeres problémái sem lehetnek.

Kovács Miklós alezredes. Fotó: Gosztonyi
Kovács Miklós alezredes. Fotó: Gosztonyi


Csak ebben az évben volt például három vércukros esetünk, amikor az illetők nem tartották be az orvos által előírt étkezési szabályokat, esetleg megfeledkeztek az inzulinról vagy a gyógyszer bevételéről. Vezetés közben rosszul lettek és balesetet okoztak.

A kiérkező mentősök az átlagos 5–6 helyett 2-es vércukorszintet mértek náluk, ami igen alacsony. Sokat segíthet egy utastárs, aki éberen tartja a figyelmet, esetleg a volánt is át lehet neki adni.

A szakember a fáradtság veszélyeire is felhívja a figyelmet. Ha a volán mögött valaki már érzi, hogy kimerült, inkább álljon meg! Ha teheti, aludjon fél órát, úgy folytassa az útját, vagy szálljon ki az autóból, mozogjon kicsit, esetleg húzza le az ablakot.

Az ittas vezetés veszélye mindenki számára nyilvánvaló, a fáradtságra viszont legyintenek, pedig az is veszélyes. A Soproni Rendőrkapitányság területén szinte minden hónapban találkoznak olyan esettel, amikor túlhajszoltság, kialvatlanság a baleset kiváltója.

Csak egy pillanatra bóbiskolnak el a volán mögött, s kész a baj! Sokan ingáznak például napi rendszerességgel osztrák munkahelyük és lakóhelyük között.

Egy-egy kimerítő nap után nem is gondolnak bele, milyen kockázatnak teszik ki magukat és más közlekedőket. Az olyan úton, ahol monoton a vezetés, esetleg a gázpedált sem kell nyomni, mert bekapcsolják a tempomatot, még könnyebben „bealszik" a sofőr. Ilyenkor sokat segíthet egy utastárs, aki éberen tartja a figyelmet, esetleg a volánt is át lehet neki adni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ebek elaltatása nem lehet a cél

Újabb négy kutya sorsa oldódhat meg a napokban Balogh Imre kutyatelepéről. A megmaradó ebeket is… Tovább olvasom