Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Nem mérlegelnek - Ha nincs diákigazolvány, akkor leszállás!

Sopron - Több mint százhatvan hozzászólás érkezett a kisalfold.hu fórumára a buszról leszállított nyolcéves kisfiú ügyében. Egyesek szerint rossz a szabály, a Volán szerint az utazási feltételeket be kell tartani.
Élénk vita bontakozott ki a Kisalföld Online-on, mint ismeretes, mínusz hétfokos hidegben leszállított a buszvezető egy nyolcéves fiút Brennbergbányán, mert nem volt nála a diákigazolványa.

A gyermek édesapja akkor elmondta, hogy az önkormányzat minden iskolás számára megvásárolja a buszbérletet, tehát elvileg nem lehet bliccelő gyerek a buszon. – Nem a magunk igazát akarjuk hangoztatni, hanem azt szeretnénk, hogy más gyerekekkel ne forduljon elő hasonló – tette hozzá az édesapa. – Fel kell ismerni, ha rossz egy szabály és meg kell változtatni.

Ha nincs bérlet, akkor leszállás

A Kisalföld Volánt ismét megkerestük azzal a kérdéssel, hogy –
reagálva az internetezők hozzászólásaira – kívánnak-e változtatni kialakult álláspontjukon. Megtudtuk, a vonatkozó szabályokat kormányrendeletek írják elő és azokat maradéktalanul be kell tartani.

Amíg tehát a szabály fennáll, a buszvezetőnek nincs mérlegelési joga.

Olvasóink írták

275 hozzászólás
 • 275. orgona 2008. április 20. 14:10
  „A soför szivtelen volt a diakhoz, semmi emberi jo tulajdonsagot nemtudott nyujtani,es nemhiszem ez napi tema lenne meglehetett volna maskepp oldani!”
 • 274. Dani László 2008. március 05. 11:20
  „egy buszos ! Csak tájékoztatásul közlöm veled , hoy a kötőszavakat kivéve mindenben "tévedsz " , beleértve a fő megélhetési forrásomat is . De te már csak ilyen vagy ; "Mindent tudsz rólam " . De határozottan , bátran oda tudsz sózni NÉV NÉLKÜL ! - De hagyjuk a cseszegetést , mert a kiakadásodból arra következtetek , hogy lehet , hogy valóban nem tudod elképzelni , hogy megtőrtént az eset . Képzeld már más gyerekekkel is tőrtént ilyen , és ha komolyan hasznossá akarod magad tenni a témában "keress utána " . Magamon kivűl még két szülőről biztosan tudom , hogy hazasegített hasonlóképpen leküldött gyereket . / A leküldés okát nem tudom , csak azt hogy akit pl. én hazahoztam már évek óta oda jár / De igazibol hülyeség , hogy mi ezen vitatkozunk , mert mint már te is tudod , az annyira szeretett Céged , azóta "utazik " az iskolás járatokra . /Pl. tegnap is 7 35 / Tehát ők komolyan gondolják a cikk címét . Ez azt jeleniti , hogy ha te valóban igazat mondasz , amikor azt írod , hogy te és "mások " sem szállítják le a kicsiket , akkor elszállsz az imádott Cégedtől mint a győzelmi zászló . mert a szabályt be kell tartanod . Tehát az általam hajtott probléma fenáll , és még a nórmális sofóröknek sincs mérlegelési lehetősége .”
 • 273. egy buszos 2008. március 04. 22:37
  „dani l
  Gondban vagyok, mert nem tudom, hogy kinek nevezzelek, Dani L.-nek, Szolgáltatónak, vagy esetleg Való Világnak? Az egyik előző levelembe csak féligazságot írtam arra a kérdésedre válaszolva, hogy ki hazudik. Az igazság másik fele te vagy. Ezt mire alapozom?
  1. A leveleid tartalma, amiket más és más néven írogatsz, nagyon hasonlítanak egymásra.
  2. A leveleid helyesírása mindegyiknél feltűnően megegyeznek, erre tudnám ajánlani az Office program Word nevű programját, amiben van helyesírás javító is, de gondolom neked, ennek a programnak a használata kicsit magas.
  3. Valamelyik leveledbe azt írtad, hogy a gyereked délben ment volna haza, egy másikban pedig azt próbáltad bemesélni, hogy már nem tudott visszamenni az iskolába, mert már bezárt és sötétedett. Melyik iskola zár be délbe manapság, és mióta sötétedik délbe?(kivéve a te fejedbe, mert ott mindig sötét van)
  4. Az egyik leveledbe azt írtad, hogy mindkét gyereked leszállt, egy másikba pedig azt, hogy a másik gyerek haza ment és ő szolt hogy mi történt.
  Látod, ehhez nem kell nagy intelegencia hogy rájöjjön valaki, hogy hazudozol össze-vissza.
  Ha már ennyit hazudozol, akkor írj le magadnak egy verziót és tartsd magad hozzá, és akkor nem fogsz belekeveredni saját magadba. Magamról még annyit, hogy én szeretem ezt a foglalkozást nem mind a te volt buszos ismerőseid. Én inkább ezt csinálom, mint hogy a gagyi oriflame termékekkel házaljak, mert ahhoz nem kell ész.
  Tehát te jó lennél politikusnak, mert ők szokták a másik igazságát gyerekes hazudozásnak nevezni. A származásodba lehet, hogy egy kicsit tévedtem, de tudom, hogy Szegedről keveredtél ide, de minek. De ettől függetlenül nekem csak egy alföldi f.sz par.szt maradsz, aki próbálja mások becsületét bemocskolni, de ez mifelénk nem szokás! Legyél boldog önmagadba és írogassál magadnak más és más névvel.
  Erre a levélre nem kellesz válaszolni, mert nem fogom megnézni, tehát reagálni sem fogok.”
 • 272. Don Kartács 2008. március 04. 21:25
  „15 és 22 éves kor között is rengeteget tud változni az ember, mert mindenki 25 éves koráig fejlődik, változik, szóval a Biosz 2 felé felvetésnek megbízható alapja nincs.”
 • 271. 3-as 2008. március 04. 20:44
  „Üdv Dani úr!Alias biosz 2,szolgáltató etc.Azonos stílisztika,helyesírási hibák.Nem unalmas ez a játszma?”
 • 270. Biosz 2 2008. március 04. 08:05
  „Hová lehet jutni egy igazólvány hiánya miatt ?! Arra azért érdemes lenne figyelni , hogy vannak biológiai tőrvények ! Egy 15 éves képét 22 évesen valóban be lehet azonosítai , de ugyanezt nem valószínű , hogy sikerül egy hat éves esetében tizennégy évesen , mert ez a biológiai "szabály " . / Ami nem módosítható ! / Nehéz elképzelni , hogy mi lehet abban jó , ha a sofőr az isten a gyerekekkel szemben ? Ha megváltoztatnák a szabályt , akkor egy szórakozási lehetőséggel kevesebb lenne ? Vagy mi a gond ?”
 • 269. Don Kartács 2008. március 04. 00:42
  „Tényleg nem jó a hosszú levél, erre már kezdek rájönni.

  Hm, a gyerek öregszik igaz. Csak az a furcsa, és most édesmindegy hogyan gondolkodom: a diákigazolványomban a fotó 15 éves koromban készült rólam, és egészen 22 éves koromig az az egy diákom volt és furcsamód mindenki megismert a 7 év alatt végig, pedig rengeteget változtam. Szóval ez nem jó megközelítés

  A diákig. szám a diákon és a bérleten azt bizonyítja, hogy a diáké a bérlet.”
 • 268. 3-as 2008. március 03. 22:44
  „Ez a fórum a tuti befutó!Cz. Vikitől egy újabb cikk esetleg?”
 • 267. Dani László 2008. március 03. 20:53
  „egy buszos ! Azt gondolom ez már valóban betegség lehet nálad , ha nemcsak úgy gondolod , hogy te tudod hol kellene laknom , hanem azt is , hogy honnan jöttem . ... , és hát nem Szegedről ... , De ez már nem is szinvonal a részedről . Kellemes gyerek szadizást , mint írtad így is erre vágysz .”
 • 266. egy buszos 2008. március 03. 20:36
  „CSAK A TIED
  Tehát jó az információm
  A f.sz, pedig rád nézve hízelgő”
 • 265. Dani László 2008. március 03. 20:30
  „egy buszos ! Eddig is gondoltam , hogy szemrebbenés nélkül leszállítanál egy gyereket , még akkor is , ha erre seemi okod nem lenne . Ezt kár volt megerősíteni . Az infórmáltságod a "származásomat " illetően annyira állja meg a helyét , mint a konkrét esettel kapcsolatban . Válogasd meg kinek hiszel , mert hülyeséget irattak veled !”
 • 264. egy buszos 2008. március 03. 19:57
  „Don Kartács
  A dani lacinak légyszives ilyen hosszú és tartalmas levelet ne írj, mert az egyszerüt sem érti, amint látod.

  dani gyerek

  Ha esetleg még emlékszel azzal a hatalmas intelegenciával rendelkező kis agyacskáddal, akkor emlékeznél rá, hogy annak idején írtam hogy összehozlak az illető kollégával. De megigérem ha esetleg a fiaid velem utaznának és nem lessz érvényes a bérletük (diák ig. diák ig.szám) akkor szemrebbenés nélkül leszállítom őket.
  Az IQ szerintem is hagyjuk mert ha ennyi idő után sem értesz semmit akkor még a 15-öt sem éri el.
  Képzeld el hogy van szakmám, és sok mindenhez értek, amiről te csak álmodni sem mersz.Tudod vannak olyanok akik szertik ezt a szakmát és azért csinálják. Az ismerőseid gondolom erre nem voltak képesek.
  A bunkó pedig nagyon jó jelző rád nézve, te kis szegedi f.sz.”
 • 263. Dani László 2008. március 03. 19:27
  „Don Kartács ! Szerintem csak kicsiben kell gondolkodni . Mármint kisgyerekben . Nekik nincs személyi igazolványuk , ezért a diákigazólvány igazólja őket . De a mostani diákigazólványok erre alkalmatlanok . Bármit rá lehet vezetni plusszban a bérletre az igazólványról , az csak azt bizonyítja , hogy a diákigazolvány hozzátartozhat a bérlethez . Azt nem , hogy azonos e a gyerekkel az igazolványon lévő kép , mert , hát folyamatosan "öregszenek " , és egyre kevésbé hasonlítanak önmagukra . Ezért a kicsiket papír oldalról lefedni akarók , csak a saját "lelküket " akarják megnyugtatni , hogy betartják a szabályt , de igaziból bármit a helyébe lehet rakni , mert ugyanolyan biztonsággal tudja a sofőr , hogy valós e az utazási jogosúltság vagy nem . Kiváncsi vagyok , hogy akinek "asztala " , mikor jön rá erre .”
 • 262. Don Kartács 2008. március 03. 18:59
  „Mikor középiskolás voltam, akkor jött be a diákigazolvány. A pénztárcám ablakos részébe hordtam, elé tettem a diákigazolványt, a kutya nem kérte tőlem, de biztonságérzetem megvolt, hogy ha kérték, csak kivettem a bérlet mögül. Egyébként a diákigazolvány ahhoz is kell, ha pl vasúttal megyünk Szegedre. Lehet, hogy a Gysev nem kéri, de a MÁV nem ismer irgalmat. Saját bőr.

  A plusz adat felviteléhez módosítani kell a klisét, amit a nyomdagépbe tesznek, annak a költsége nem olcsó, tudom, mert a régi munkahelyemen intéztem nyomdaipari ügyeket. Azt hiszem rájöttem miért kell mindenképp a diákigazolvány mellé, de nem biztos, hogy jó tipp : ugyebár minden bérletre ildomos lenne beírni az igazolvány számát. Ha pl ellenőrzés van, így ellenőrizhetó, hogy valóban a gyereké a bérlet. De ez csak tipp”
 • 261. Dani László 2008. március 03. 18:41
  „Don Kartács ! Ha a bérlet módosításával próbálkozunk , akkor szerintem elég az a felület , ami van . Legfeljebb plussz adatot kell rá felvinni . A diákigazólványos párosítás már vicc számba megy , mert az új érvényességi szabállyal , előfórdúlhat , hogy egy gyereknek nyolc évig azonos képpel van igazólványa . és , hát aki látott már gyereket , az tudja , hogy egy 14 éves , igencsak különbözik saját hat éves önmagától . Persze ezzel nem ötletet akarok adni azoknak , akik szabálytalankodni akarnak , de ez attól még tény . Ezzel csak azt akartam mondani , hogy a jelenlegi szabályok semmi biztosítékot nem adnak arra , hogy az akinél a diákigazólvány és a bérlet van , az akinek a neve azon szerepel . Csak akkor lesz egyértelmű , ha már személyivel is rendelkezik . Ennélfogva , nagy a mozgástér a gyakorlati szabályozás terén . Valószínűsítem , ha erre a Volán is rájön , akkor "saját észből " nekik sem fog tettszeni , és modosítani akarnak .”
 • 260. Dani László 2008. március 03. 18:28
  „egy buszos ! Nem tán te vagy az a bunkó , aki lezavarata a fiam , és a másikat nem engedte visszaszálni bérlettel , és diákigazólvánnyal , mert azt hitte , hogy az elöző akart visszamenni ? Neked szerintem soha sem fognak köszönni , mert van tartásuk , amiről neked valószínűleg fogalmad sincs , hogy mi lehet . Az IQ kérdést hagyjuk , mert , ha te buszos vagy az jelent valamit . Mert lehet átmenetileg pályára kényszerűlni , de ha valakinek megvan a magához való esze , akkor az vált . Nekem is voltak buszos ismerőseim , akik azóta már nem éhbérért dólgoznak , mert másra is képesek ... , magasabb az IQ-juk pl. .. De azt értékelem , hogy ezek ellenére úgy gondolod , hogy a te feladatot megmondani , hogy ki hol lakjon . Érdekes elképzelésed van a helyzetedről ... , és a másokéról . Na látod ez kifejezetten IQ kérdése , hogy valaki ezt képzelje magáról .”
 • 259. Don Kartács 2008. március 03. 17:46
  „Az a diákbérlet szelvény is rendelkezik költséggekkel, amennyibe kerül a nyomtatása. Ugyanis azt meg kell tervezni, elő kell állítani, többpéldányban nyomtatni kell. A bérletekben is vannak bizonyos speciális elemek, amelyek nem olcsó multság előállítás szempontjából. De igenis többe kerülne, hogy miért?

  Ahhoz, hogy egy bérletszelvény előállításra kerüljön először is egy klisét kell tervezni, amelyre megszerkesztésre kerül a méret, a forma, a minkát elhelyezése, a színek. Ez nem kis összeg ennek az előállítása, ez akár százezres tétel is lehet.
  Ezt követően meg kell venni azt a fajta papírt, amire ez készül, amelyre a specialitások rákerülnek, pl. biztonsági elemek, fényes részek, stb. Ez sem olcsó mulatság, de azért kevesebb, mint a klisé.
  Utána kell keresni egy nyomdát, aki a megtervezett klisét és a papírt befogadva elvégzi a nyomtatásokat havi nagy tételben, ez akár fél millió és milliós nagyságrendet is érhet.
  Ha változtatunk a diákbérleten kismértékben, akkor pár tízezer forintért módosítják a klisét, ha átalakítjuk, akkor újabb költség, újabb százezres tétel a klisé elkészítése egy grafiakai tervezőirodával, ha a nyomda ezt netán nem vállalná.

  A grafiaki területen végzett mindennemű módosítás százezres nagyságrendű kiadással jár. Ha új diákigazolványforma kellene, akkor párszázezer az, amire elkészítik az új klisét az új adatokkal, a papír ára ugyanannyi, de a nyomtatási költség, amennyiért rányomtatják nagyban függ attól, hogy mennyire körülményes a klisével elvégezni a nyomdaipari tevékenységet.

  Durva becslések alapján számolva:
  nyugdíjas bérlet, felnőtt bérlet, diákbérlet, összvonalas, egyvonalas ez összesen 5 fajta ( az, hogy negyedéves, féléves, vagy havi az már bélyegző kérdése ), ez átlag 1 millió körül van az alapklisé, minden egyes változtatás cirka 50 - 250 ezer Ft körül van, új klisé 150 - 300 ezer Ft körül. A speciális papír folyóméterénél passzolok, de éves szintén szerintem, ha csak azt mondom, hogy 100 000 db x 12 hó = 1,2 M db bérlethez veszünk anyagot, akkor akár elérheti az 5 - 10 M Ft közötti értéket, hogy havi, negyedéves, vagy éves szinten passzolok. A nyomtatási költség, az cirka 2 - 300 Ft között van darabonként. Azért mondok ekkora skálát, mert elég speciális formája van a bérletnek, mint tapintásra, mint kinézetre, tehát ez havi szinten 200 000,- Ft és 60 000 000,- Ft között van. Ez egy nagyon durva becslés, de valahol a határok között ott a tényleges költség.

  Egyébként én nem védek senkit, ahogy megmondtam, pusztán nem szeretném az egyéni akciókból eredő többletköltségeket az én bérletemnek az árán megérezni. Mert, ha meg is teszik, akkor a többletköltségek valahol visszavételezve lesznek az utasoktól.”
 • 258. egy buszos 2008. március 03. 16:06
  „Dani L
  Egy kérdést tettél fel, hogy ki hazudik. A válaszom, hogy a te jól nevelt gyerekeid, akik még köszönni se tudnak. Tudom hogy ez a képesség az embereknél nem vele született tulajdonság, hanem otthon, vagy esetleg máshol tanulják, és nem IQ kérdés. Te nálam agyi szinten olyan kevés vagy, hogy nem tudok veled foglalkozni. Aki ennyi levélből sem ért azt még sajnálni sem tudm. Neked annyira fáj hogy vannak nálad értelmesebb emberek, hogy röktön lefikázod őket (Agyfelmenő, Don Kartács, D Picúr és atöbbiek) Lenne néhány javaslatom. Tanitsd meg a gyerekeidet köszönni, valakit kérjél meg, akinek nagyon sok szabadideje van, hogy próbálja elmagyarázni a bérlet hátulján lévő néhány mondatot, úgy hogy azt te a 15-ös IQ hányadosoddal meg is értsd. Ha ezek nem mennek javaslom, hogy költözz vissza az alföldre, mert neked ez a soproni levegő nagyon erős.
  A továbbiakban nem óhajtok veled foglalkozni!”
 • 257. Dani László 2008. március 03. 14:24
  „Don Kartács ! Az Ön személyében , - már sokadszor ! - megint egy olyan Volánt védővel akadtam össze , aki nem is tudja miről beszél ; A diákok bérlete csak egy cetli , nincs hozzá más csak a diákigazólvány !!!!! Az hogy ezt másként nyomtassák , kb. semmibe sem kerülne . Tudom , mert nyomtattatok különböző dolgokat . De a mególdás ennél sokkal egyszerübb , csak ahhoz emberként kellene hozzáálni a Volánnak .”
 • 256. Don Kartács 2008. március 03. 13:37
  „Az oktatási részre reagálva :

  Annak idején falun jártam általános iskolába, nem volt kisosztályú az enyém sok évvel ezelőtt, de erős tanárokat kaptam és szó szerint alaposan ki lettünk tanítva sokkal jobban, mint egy városi iskola. Van ismerősöm, aki ugyanezt városi iskolára mondhatja el. Nem a létszámon van a hangsúly, hanem a tanár előadókészségére, és hogy a tanár mennyire tud fegyelmet tartani az osztályban.”
275 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem tudták felvenni a tárgyakat: leállt a Neptun

Sopron - Átmenetileg nem volt elérhető a Nyugat-magyarországi Egyetem tanulmányi rendszere. Az új… Tovább olvasom