Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Nem kell senkinek a Liszt-anyag

Negyvenöt tabló, kottamásolatok, levelek, fotók, karikatúrák várják, hogy valaki felismerje: Liszt Ferenc városában jobb helyen is lehetnének e Liszt-relikviák, mint egy garázsban. A komplett kiállítás egyelőre nem kell senkinek.

Egy utazó naplója – vándorkiállítás Liszt Ferenc (1811–1886) emlékére. Ez volt a címe annak az állandó kiállításnak, amit a Szent György utcai Liszt-szalonban tekinthettek meg a betérők.

A belvárosi teaházban negyvenöt darab méterszer méteres tablón a budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont tartós letétbe adott relikviái voltak láthatók, harminc darab ráadásul igényesen bekeretezve.

Gyürüsiné Sipos Klára fájlalja, hogy Liszt városában a róla szóló összegyűjtött színvonalas kiállítási anyag nem kell senkinek. Fotó: Magasi
Gyürüsiné Sipos Klára fájlalja, hogy Liszt városában a róla szóló összegyűjtött színvonalas kiállítási anyag nem kell senkinek. Fotó: Magasi


Emellett korabeli fotók, kotta- és levélmásolatok, kéziratok, rézkarcok kópiái, Liszt-karikatúrák, hatvan darab, szintén üveg alá rendezett plakát és meghívó, gyönyörű aranyozott fakeretekben pedig portrék – mindez együtt most Gyürüsiék garázsában várja, hogy újra élményhez és információhoz juttassa az érdeklődő közönséget. Gyürüsiné Sipos Klára szomorúan meséli, hogy másfél éve bezárták a Liszt-szalont, azóta próbálnak gazdát keresni az anyagnak, de az nem kell senkinek.

Mindezt Liszt városában, Sopronban, ahol büszkén hirdeti minden lokálpatrióta, hogy az ünnepelt virtuóz a Sopron vármegyei Doborján (Raiding) szülötte, itt lépett fel először nyilvánosan kilencévesen, többször visszatért ide, ráadásul 1840 óta a város díszpolgára.

– Fájdalom, de itt a garázsban, a falnak döntve várja a kiállítási anyag, hogy végre valaki foglalkozzon vele. Mi egyszer s mindenkorra befejeztük a vendéglátást, ezeket az összegyűjtött relikviákat azonban nagyon sajnálom. Már pénzt sem kérnék érte, legfeljebb a keretezés költségeit kellene megtéríteni, csak tudnám, hogy jó helyre kerül – mondja Gyürüsiné Sipos Klára.

A kiállítás, amikor még létezett, arra tett kísérletet, hogy a nézők Liszttel együtt bejárhassák mindazokat az országokat, vidékeket, városokat, ahol a mester megfordult, ahonnan élményt és ihletet merített. Ez az összeállítás az 1986-os jubileumi Liszt-évben bejárta nemcsak az országot, de idegen nyelvű változatai az egész világot is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SVSE: döntetlen Dunaújvárosban

Az idény leggyengébb játékával sikerült a döntetlent elérni - fogalmazott Bücs Zsolt, a soproniak… Tovább olvasom