Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Nem jut pénz fejlesztésekre Fertődön

Szűkös évnek néz elébe Fertőd: a civil szervezetek, egyesületek, alapítványok támogatására a tavalyi tízmilliós keret nem egész tizede jut csak. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a büdzsébe pályázati alapot nem is tervezhettek.
A fertődi polgármesteri hivatalban összeállították az idei költségvetést. A megemelt helyi adók ellenére is kevesebb a bevételi oldal, mint a kiadási: a költségvetés 470 milliós főösszege csaknem 28 millió forint hiánnyal számol.

– A most elkészült tervezetet február közepén vitatja meg a város képviselő-testülete – közölte Fülöp Géza, Fertőd polgármestere. – A legnagyobb problémát a közalkalmazotti bérnövekmény hetvenötmillió forintja okozza, amelyet egyedül sajnos képtelenek vagyunk kigazdálkodni. Hiába is emeltük meg a különböző helyi adónemek mértékét, Fertődön nincsenek olyan nagyüzemek, virágzó vállalatok, amelyek befizetései fedeznék megnövekedett ilyen jellegű terheinket. A költségvetés hiányaként feltüntetett közel huszonnyolcmillió forint nem más, mint a hetvenötmillió forintos bérnövekmény és az adóbevételeink közötti különbség. Nem volt más választásunk, erre az évre igen takarékos költségvetést kellett összeállítanunk. Mindenekelőtt biztosítottuk az önkormányzati intézmények működését, majd ahol csak lehetett, csökkentettük a kiadási oldal összegeit.

– Sajnos, a pályázati alapokhoz szükséges önrész fedezetére idén egy fillért sem terveztünk, a tavalyi hárommillióval szemben – folytatta a polgármester. – Nem jut pénz fejlesztésekre, útjavításokra, útépítésre sem. A civil szervezetek, egyesületek, alapítványok támogatására 2003-ban nem egész egytizedét szánjuk a tavalyi, ilyen célra fordított tízmilliós keretnek. Ami pedig a bérnövekmény hiányzó összegét illeti, a hasonló gondokkal küszködő önkormányzatok ígéretet kaptak a központi költségvetés segítségére.

– Csak az évközbeni pótelőirányzatokban reménykedhetünk – fogalmazott a polgármester, aki elmondta még: ilyen körülmények között egyelőre kétséges, mikor valósulhat meg Fertőd kulturális központja, pedig nagy szükség lenne közművelődési helyszínre. A legközelebbi önkormányzati ülésen a városrendezési terv koncepciójának részletes kidolgozása is szóba kerül: a szerkezeti tervet már jóváhagyta a testület, ez alkalommal a szabályozási koncepció részleteit tárgyalják meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeméthegy az Ikva partján

Aszfalt- és építési törmelék, háztartási hulladék, elhasználódott mosógépek, hűtők és még ki tudja,… Tovább olvasom