Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Nem ismerik birtokuk helyét

A falvakban ritka a műveletlen föld, de Sopronban és környékén sok a gyomos terület. Tulajdonosaikat bírsággal sújtja a földhivatal. A Soproni Földhivatal az idén júniusig lezajlott határszemlék alapján még a nyáron több száz kiskerttulajdonost szólított fel földjének megművelésére.
Azok kaptak ilyen értesítést, akik nem tettek eleget hasznosítási kötelezettségüknek, illetve jogtalanul más tevékenységet folytattak földjeiken, mint amit a művelési ág megenged.

Pálosi Zoltán mezőgazdász, a földhivatal munkatársa elmondta, hogy az idén ellenőrzött több mint tízezer hektáros területen nyolcvan hektárnyit találtak parlagon. A kiküldött több mint hétszáz felszólítás után még mindig huszonnyolc hektár maradt műveletlenül, rendezetlen, gazos állapotban. Ezekben az esetekben már bírságot szabott ki a hivatal, melynek összege meghaladta a hatszázezer forintot.

A szakemberek tapasztalatai szerint a környező falvakban nagyobb a becsülete a mezőgazdasági tevékenységnek és a földművelésnek. Ezzel szemben Sopronban és környékén léteznek olyan külterületi részek, ahol a földeket befektetés céljából vásárolták meg. Ezeknek az elhanyagolt, gazban álló területeknek a gazdái olykor még kertjük helyét sem ismerik. A nagyszámú műveletlen terület oka az is, hogy előnytelen birtokszerkezet alakult ki itt az elmúlt években. Sok a rendkívül kisméretű nadrágszíjparcella, amelynek csupán eszmei értéke van, mezőgazdasági művelésre gyakorlatilag alkalmatlan.

– Azoknak a mulasztóknak, akik idős emberek, a földhivatal nem postázott bírságoló határozatokat – mondta Pálosi Zoltán. – Pk általában a földterület értékesítésével, bérbeadással igyekeznek megszabadulni gondjaiktól. A gyomos, elhanyagolt területek nagysága az idén némileg csökkent az elmúlt évekhez viszonyítva. Ez annak köszönhető, hogy a Növény- és Talajvédelmi Szolgálat munkatársai és a falugazdászok is részt vesznek a gyommentesítési programban. Ez a munka jelenleg is folyik, egészen a tél beálltáig eltart. A gyomirtás nemcsak a parlagterületek felszámolása miatt hasznos, hanem azért is, mert rengeteg allergiát okozó növénytől, így a parlagfűtől is megszabadítja a Sopront környező földeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szőlő és a bor ünnepén

Szüreti napokon népszerűsítették a vidék borait a hétvégén Sopronban és Balfon is. A színes… Tovább olvasom