Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Nagy szeletet kérnek az idegenforgalom tortájából

Sopron - Nagy szeletet szeretne magának idén levágni az idegenforgalom tortájából Sopron. A város külsőségekben is készül az idegenforgalmi szezonra – a kulturális turizmus évében.
Év elején a Pro Kultúra és az önkormányzat rendre elkészíti kulturális rendezvényeinek tervezetét, begyűjti a programjavaslatokat. Fontos, hogy az ötletgazdák jó döntéseket hozzanak, hiszen Sopron köztudottan a turizmusra épít. Ha jól sáfárkodnak a vonzerőkkel, nagy szeletet szelhet a város az idegenforgalom tortájából.

Az idei esztendőt a Magyar Turizmus Zrt. az Önkormányzati Minisztérium turisztikai szakállamtitkárságával egyetértésben a kulturális turizmus évének nyilvánította. Kérdés, mennyire él a lehetőséggel Sopron.

– Számtalan kulturális programmal készülünk – kezdte a részletezést Kuslics Balázs, a városháza sajtószóvivője. – Idén több évfordulót is ünneplünk. 2009 a nemzetközi Haydn-év, erre koncertekkel készülünk. A Páneurópai Piknik 20. évfordulója ugyancsak különleges jelentőségű.

Több programmal szolgálunk ez alkalomból is. Idén a rendezvények látogatóinak bemutatkozik egy katonai hagyományőrző csoport, tagjai az 1809-es napóleoni jelenlétre és a kékfrankos bor legendájának születésére emlékeznek s emlékeztetnek. Előadásaik a borturisztikai rendezvényeket színesítik majd.

A város hagyományteremtőnek szánja a jövőben a koronázási ünnepségeket, amelyeket a Bencés Ház Alapítvány szervez meg. Itt a történelmet idézzük, hiszen Buda, Pozsony, Székesfehérvár, Esztergom mellett Sopron is a magyar királyok koronázóvárosa volt.

A Bencés Ház Alapítvány koronázási ünnepséget szervez, a történelmet idéző események helyszíne a Kecske-templom lesz. Fotó: Magasi
A Bencés Ház Alapítvány koronázási ünnepséget szervez, a történelmet idéző események helyszíne a Kecske-templom lesz. Fotó: Magasi

A programokkal a városvezetés alapvető szándéka az értékek közvetítése, a soproni hagyományok megtartása és a szórakoztatás. A szervezés során alaposan mérlegelniük kell, elemezni a korábbi tapasztalatokat, hiszen a közönség igénye folyamatosan változik. A programgazdák ügyelnek arra, hogy színes legyen a paletta, hiszen valamennyi generáció igényét színvonalas rendezvényekkel szeretnék kielégíteni.

– A visszajelzések jók, hiszen Sopron a belföldi turizmus fellegvára. Évente több mint 150 ezer utazó keresi fel városunkat. A vendégek véleményéből felmérést készítünk, ebből tudjuk, hogy Budapestről és a vidéki nagyvárosokból érkeznek a legtöbben hozzánk.

A közönség létszámát tekintve a Soproni Ünnepi Hetek rendezvényei szá- mítanak a leginkább si- keresnek, de rengetegen érkeznek a VOLT-feszti- válra, a borünnepre, a szüreti napokra.

A tavaszi napok is kedvelt, az ennek ideje alatt tartandó színházi vándorfesztivált idén városunk rendezi. A komolyzene kedvelőinek a hazai és nemzetközi szakmai elismertséget is elnyerő Liszt-fesztivál és a Régi Zenei Napok számítanak valódi csemegének.

A szóvivőtől megtudtuk: külsőségekben is készül a város az idei turisztikai szezonra. Tovább folytatják a belváros rekonstrukcióját. Fejlesztési programot dolgoztak ki a Barlangszínház és kőfejtő felújítására, a Páneurópai Piknik-emlékhelyet pedig nemzetközi zarándokhellyé kívánják alakítani.

Olvasóink írták

 • 8. mézgaaladár 2009. február 07. 19:38
  „Akkor maradj Münchenben, mert szégyenedben nem mersz majd hazajönni!”
 • 7. mézgaaladár 2009. február 06. 08:06
  „A vicc jó, a hasonlat nem. De ezt csak egy év múlva tudom bizonyítani. Addigra pedig szer.munchen56, régen nem fog emlékezni, megjegyzésére.”
 • 6. mézgaaladár 2009. február 05. 13:48
  „Kedves Fanyalgók! Igaz mondás, aki nem optimista az nem is csalódik. De ez nem vitte előre a világot.”
 • 5. matriné 2009. február 05. 10:49
  „Valóban csak a pénz? A tudás nem is fontos? Igaz, a mai "zsűriket" nézve van benne valami.”
 • 4. mézgaaladár 2009. február 05. 09:56
  „Telepathia, te kinek szurkolsz? Mielőtt téves adatokat közölsz, tájékozódj, vagy add meg forrásaidat. A konferenciaturizmus az egész országban leáldozóban van. Cél, hogy a tavalyi eredményeket hozza az ágazat. És ebben mindenkinek van szerepe. A soproni polgárnak is, aki felelős magatartással, városszeretettel, önzetlenséggel támogatja a vendégbarát szemléletet. Kérdés, felelős soproni polgárnak érzed-e magad.”
 • 3. matriné 2009. február 05. 08:43
  „Jó a reklám kép ehhez a cikkhez! Csak az a baj, hogy nem is olyan biztos, hogy a külföldi turisták is tátott szájjal fogják nézni a csuhások csicsás munkahelyeiket.”
 • 2. Telepathia 2009. február 05. 07:57
  „Ez megint a városvezetés pénznélküli álma. Ha teljesül jó, ha nem akkor is jó.Hasznosabb és felelőségteljesebben kellene a turisztikai szeronra felkészülni, önkiszolgáló éttermekkel, kerthelyiségekkel reggeliző helyekkel, nyilvános wc létesitményekkel. Tiszta belvárossal és Várkerülettel.Ha ismerné a szóvivő azt a megmásithatatlan tényt, hogy a turiták szám évente folyamtosan csökken, akkor a médiáben nem
  nyilatkozna, hogy az elmúlt évben 150 000 utazóról. Tárgyilagosan elmondhatná, hogy a konferencia turizmus 2009. évben leáldozóban van. A cégek egyre kevesebbet tudnak költeni a pnzügyi és megélhetési váltság miatt munkatársaik utaztatásra.”
 • 1. Csabazs 2009. február 05. 06:50
  „Ez mind szép és jó elképzelés!De mennyibe kerül ez nekünk adófizetőknek! Az idelátogatók "behozzák" a rá fordított költséget?

  Ajánlanám, hogy legyen tisztább a város,s a belvárostól csak egy kicsit is távolabbi helyekre is koncentráljon a városvezetés,hisz a belvárostól 5 percre siralmas állapotú házak vannak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki a kedvenc soproni celeb?

Ki a legjobb fej híressé vált soproni? Csollány Szilveszter, vagy Csiszár Jenő? Szokolay Sándor,… Tovább olvasom