Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

MSZP kontra Fidesz: Maradjunk, vagy sem a magánnyugdíj-pénztáraknál?

Katona Tamás (MSZP), szerint az emberek többségének megéri maradni a magánnyugdíj-biztosítónál. A Fidesz reakciója: bukott szocialisták ne osztogassanak tanácsot.

Az MSZP soproni helyi szervezetének meghívására Katona Tamás, a párt szakpolitikusa, egykori pénzügyminisztériumi államtitkár tartott lakossági fórumot péntek délután az Elit moziban. A téma a magánnyugdíj-biztosítók helyzete volt, és szó esett arról, átlépjünk-e, vagy sem az állami rendszerbe.

Az előadást megelőzően tartott sajtótájékoztatót Katona Tamás, aki hosszasan sorolta a jelenlegi kormány, általa károsnak ítélt intézkedéseit, a Kósa-Szijjártó páros kijelentései miatti forintgyengülés okait. Megtudtuk, a kormány rossz gazdaságpolitikája miatt tavaly 640 milliárd forinttal nőtt az államadósság, a lakossági hitelállomány pedig 400 milliárd forinttal lett több. A négy ágazatra bevezetett extraadót pedig a cégek áthárítják a fogyasztókra.

- Amíg a Fidesz ellenzékben volt, addig azt mondta, csökkenteni kell az üzemanyagok jövedéki adóját, mert a lakosságra ez nagy terhet ró - mondta el a politikus. - Most, ezt miért nem teszik meg? Az egyik válasz: a MOL-nak huszonkétmilliárd forintos többletkiadást okoz az extra adó. S ezt elő kell teremteni valahonnan.

– Az emberek többségének azt tanácsolhatom, megéri maradni a magánnyugdíj-pénztáraknál – fogalmazott a politikus. - Úgy látjuk, a törvény alkotmányellenes, ezért ezt az Alkotmánybíróság meg fogja semmisíteni. Ha ez nem történik meg, akkor az emberi jogi bírósághoz lehet fordulni. Tény, a kormány nem tudja garantálni, hogy megőrzi a nyugdíjak reálértékét, ami meglátásunk szerint inkább csökkeni fog. Az sem igaz, hogy az embereket kényszeríttették arra, hogy lépjenek be a magánnyugdíj-biztosítási rendszerbe. Akkor, amikor ez még nem volt kötelező, mintegy másfélmilliónyian választották az öngondoskodás ezen formáját.

Katona Tamás hozzátette, a közszférában dolgozók számára ajánlatos visszalépni az állami rendszerbe, ugyanis a párt olyan információk birtokába jutott, amely szerint a maradókat elbocsátás fenyegeti. Számukra az a megoldás, ha kitöltenek egy nyilatkozatot, hogy kényszer miatt választották az állami rendszert.

Katona Tamás szavaira Tóth Éva (Fidesz-KDNP), a soproni önkormányzat képviselője pénteki sajtótájékoztatóján, ˝Bukott szocialisták ne adjanak tanácsot!˝ címmel reagált.

A szocialisták nyolc évnyi hozzá nem értő kormányzásuk következményeként országos szinten, s Sopronban is megbuktak - kezdte a képviselő. - Az emberek az áprilisi választások során véleményt mondtak a szocialisták elmúlt nyolc évi ténykedéséről. A szocialisták vesztettek, mert gazdasági, pénzügyi, szociális, morális válságba, katasztrófába vitték az országot. Október 3-án a szocialisták helyi szinten is megbuktak. A ténykedésükről bírósági döntések és a soproniak szavazatai mondtak ítéletet.

- Az emberek demokratikus úton, szavazataikkal azt üzenték a soproni szocialistáknak, hogy nem kérnek a mélygarázs-ügyből, a jó erkölcsbe ütköző ingatlanügyekből, a tűzoltólaktanya, az apartmanház ügyeihez hasonlókból, nem kérnek a soproniak pénzén való szocialista ügyeskedésekből. A helyi MSZP zűrös örökségének következményeit máig nyögi a város - folytatta Tóth Éva.

- Egy önmagát hazugnak mondott, megbukott kormány minisztériumának államtitkára ma már ne adjon tanácsot az embereknek a saját zsebüket érintő pénzügyeikben. A nemzeti ügyek kormánya garantálja a nyugdíjak értékét és biztonságát, a Fidesz-KDNP szövetség országos és helyi szinten az emberektől kapott megbízás és felhatalmazás felelősségével teszi a dolgát, országosan és helyben is - zárta a politikus.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Eüdolgozó 2011. január 31. 20:35
  „Ahhoz képest hogy a nyugdíjtolvaj-banda azt hazudta "eltőzsdézték" a pénztárak a pénzt... ha van reálhozam akkor bizony pluszban vannak a tagok!”
 • 21. Eüdolgozó 2011. január 25. 22:30
  „Nekem kicsit több1.3 milla van bent a nyugdíjpénztárba és ebből 322 ezer a hozam. Ezt akárhogy is számolom ez jelenleg a tőke 30%-a... A reálhozam pedig ennek az összegnek 5-25%-a!
  Amúgy nekem valami rémlik... Mégpedig az, hogy a pénztárakaz infláció nagyságával azonos hozamot garantálnak.”
 • 20. Filtec 2011. január 25. 17:35
  „"Az emberek többségének azt tanácsolhatom, megéri maradni a magánnyugdíj-pénztáraknál - fogalmazott a politikus."
  Marha kíváncsi leszek a reáljövedelmemre! Mennyit vehetek majd ki?
  12 év alatt mennyit hozott a konyhára?
  Itt szűrhető le igazán, hogy jól gazdálkodtak-e, vagy ellopták a pénzünk egy részét.”
 • 19. orchis 2011. január 24. 18:40
  „Akik átlépnek, felvehetik a reálhozamot, ha van az adott pénztárnál. Akik végig az államiba fizették a járulékot, ugyanannyit, azoknak ez miért nem jár? Talán olyan rosszul gazdálkodott az állam, hogy annak nem volt reálhozama? Vagy azt egyszerűen le lehet nyelni, mondván, úgy sincs választási lehetősége, nem adjuk oda? Ez nem diszkrimináció véletlenül, csak hogy ne durvábban fogalmazzak?”
 • 18. aztapaszta 2011. január 24. 14:16
  „"nemzeti ügyek kormánya" - akárhányszor meghallom végigfut a hideg a hátamon
  Akik nem tudják eldönteni, hogy menjenek vagy maradjanak, azok nézzenek jó mélyen Matolcsy miniszter szemébe és megkapják a választ... :-)”
 • 17. reális 2011. január 24. 10:25
  „Törtető Éva! A tények magukért beszélnek! Véleményem szerint a kimoderálás csak egy dolog. Gyalázkodni azt igen, viszont választ elolvasni már bűn! Törtető Éva, lehet lelkiismeretét megvizsgálni!”
 • 16. orchis 2011. január 24. 08:51
  „Kész hányinger.”
 • 15. brumi77 2011. január 24. 06:54
  „Borvsoissas egyetértek!
  KáTi arra nem gondolsz, hogy 30 év alatt lehet még 1-2 válság. és ha becsődöl a magánnyugdíjpénztárad, akit majd nem tőkésít fel semmilyen állam az adófizetők pénzéből akkor miből lesz nyugdíjad? Véleményem szerint a mostani válság során csak azért nem rogyott meg egyik sem, mert még nem kifizetők, hanem csak beszedők az mnyp-k. Így csak az egyéni számlákon látszódik meg a válság, az ő profitjukon nem nagyon...”
 • 14. KáTi 2011. január 23. 20:24
  „Arra nem gondoltok okostojások, hogy 30 év múlva kétszer annyi nyugdíjas és feleannyi aktív lesz mint most? Miből lesz pénz a nyugdíjakra, ha az állam feléli a megtakarítás és a mindenkori adóbevételből fedezi a nyugdíjat?”
 • 13. Filtec 2011. január 23. 14:46
  „Kíváncsi leszek a hozamra-infl., amit kivehetek.
  Ekkor fog nálam eldölni, hogy mennyire voltak nyereségesek a mnyp-ak.”
 • 12. orion1 2011. január 23. 13:01
  „Bukott szocialisták? igen
  Bukott fideszesek? ??? Vagy az ő bukásuk már elévült?

  :D

  lesz itt még bukott jobbik, meg bukott lmp, csak sok idő kell hozzá”
 • 11. Csetneky 2011. január 23. 12:54
  „Nemrég az Index-en - ami köztudottan nem kormánybarát - olvastam egy független szakértő véleményét. Szerinte néhány kirívó kivételtől eltekintve szinte mindenkinek érdemes visszalépni az államiba. A kivételt azok képezik, akiknek több, mint 10 millió van a számlájukon, az állami nyugdíjhoz szükséges 20 évük már megvan, nagyon kevés idejük van hátra a nyugdíjba menetelig és jó sokat keresnek. Nos, aki ilyen, véleletneül se lépjen vissza. Aki viszont nem, az meg azt csinál, amit akar. Csak előtte gondolkodni kellene egy kicsit, ha van mivel. Ugyanis vannak dolgok, aminek eldöntéséhez nem párthűség kell, hanem ész.”
 • 10. borvssoias 2011. január 23. 10:43
  „1. Valóban nem garantált az állami nyugdíj értékállósága, de a magánnyugdíjaké még annyira sem.

  2. A magánpénztárakat azért hozták létre, hogy az állami bevételeket privatizálhassák. A nyugdíjjárulék negyedét lenyúlták, de a nyugdíjakat továbbra is az államnak - tehát nekünk - kellett fizetni. Ezt betetőzi, hogy a keletkezett hiány fedezetére kiadott államkötvények nagy részét is ezek a magánpénztárak vásárolták, így a lenyúlt, kiprivatizált állami bevétel után még kamatokat is fizethettünk!!! Ha pedig a magánpénztár elkaszinózza a járulékokat, az állam, tehát MI ADÓFIZETŐK garantáltuk a nyugdíjak kifizetését! Mi ez, ha nem felhívás a lopásra?! Az első tömeges kifizetések még évtizednyi távolságra vannak, ill. voltak, úgyhogy semmi tapasztalat sincs arra vonatkozóan, hogy működőképes-e egyáltalán a rendszer. Rosszindulatúan fogalmazva: évtizedek állnak rendelkezésre, hogy lenyúlják nyugdíjjárulékainkat, anélkül, hogy azt bárki számonkérné!!!

  3. Az embereket igenis kényszerítették erre, hiszen kötelező volt belépni. Ez alól kivétel egy kicsit a kezdeti időszak, amikor valóban választható volt. DE! Az embereket - engem is - megvezették. Fogalmunk sem volt, hogy miről is szól a magánpénztár. Nekem még megadatott, hogy a 90es évek végén visszaléphessek a TB-rendszerbe. A többségnek azonban nem.

  4. Mindenkinek MEGÉRI VISSZALÉPNI az állami rendszerbe, mert a magánpénztárak létezésüknél fogva veszélyeztetik az állami rendszer fenntarthatóságát...”
 • 9. KáTi 2011. január 22. 18:38
  „Íme még egy hamisíthatatlan Hungarikum a makói hagyma mellé: a magyar provincializmus”
 • 8. komady.csokmo 2011. január 22. 13:31
  „Tóth Éva ˝Bukott szocialisták ne adjanak tanácsot!˝ mondatával egyetértek, sőt, inkább sorakozzanak az ország előtt mea culpara.
  Ad bobo 2011.01.21. 21:26. Vélelmezem megalapozottan az ön állata egy fa szamár, nemde?”
 • 7. rozinéni 2011. január 22. 10:08
  „ugyan már miért lenne érdemes maradni? valaki mondja már meg hogy a 75 ezres közalkalmazotti fizetésemből hogy fizesekbe havi tibb 10 ezret a magánnyugdijba hogy még esetleg meg i séljek és a resim is tudjam fizetni, vagy azt valamelyiik okos tojás kifizeti helyettem?”
 • 6. Eüdolgozó 2011. január 21. 22:39
  „Visszalépek az állami rendszerbe, de ezt a nyilatkozatot elküldöm a TBnek is és a nyugdíjpénztáramnak is:
  http://stabilitas.hu/?p=15151

  A visszalépésem oka:
  "... közszférában dolgozók számára ajánlatos visszalépni az állami rendszerbe, ugyanis a párt olyan információk birtokába jutott, amely szerint a maradókat elbocsátás fenyegeti. ..."”
 • 5. Hozéluiz 2011. január 21. 21:35
  „Ovinkornak igaza van. Ez a városvezetés épp a héten élte fel a város összes!!! pénzét. Érdemes a következő hetek híreit figyelni...”
 • 4. bobo 2011. január 21. 21:26
  „Tóth Éva kitűnő politikus.

  Csak egy lángelme tudhat így, érvek nélkül érvelni, válaszok helyett vádolni, nemzeti együttműködés helyett nemzeti semmibevételt mutatni.

  Gondolom, kedvenc állata a papagáj.”
 • 3. Ovinkor 2011. január 21. 20:39
  „A pofátlanságnak nincs határa. Ez a semmirekellő, titkárnőszinten megrekedt képviselőnő visszafelé mutogat, miközben a Fidesz 2006 óta totálisan eladósította a várost.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkoszorúzták Kölcsey szobrát Sopronban

A Magyar Kultúra Napja alkalmából pénteken ünnepi megemlékezéssel és koszorúzással adózott Sopron… Tovább olvasom