Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Morgolódnak a házszomszédok

Sopron - Morgolódnak a szomszédok az Alsó-Lövérek egyik újonnan épülő házával kapcsolatban. Szerintük nem illik a lapos tetejű ház a környezetbe.

A tulajdonos szerint a terv megfelel a vonatkozó építésügyi előírásoknak.

– A területen csaknem száz százalékban sátortetős szerkezetű házak állnak, a szomszédságomban készülő épület tervezője ezt nem vette figyelembe – hívta fel a figyelmet a környék lakóinak nevében Göndöcs János. – Felvetődik a kérdés, az építési tervet vajon a Lövérekre vonatkozó szabályozási terv figyelembevételével engedélyezték-e? A másik probléma a földmunkákkal kapcsolatos. A kitermelt agyagos földet nem vitték el, hanem a telken szétterítették, egészen a szomszéd kerítéséig, az eredeti terepszint így megváltozott. Az is kifogásolható, hogy a tervező a csapadékvíz elvezetésére szikkasztó kutat tervezett, közvetlen a telekhatár közelébe. Telítettségnél a víz a mélyebben fekvő ingatlanra folyna át, amelyre már korábban is volt példa, ilyenkor agyagos, homokos hordalék kerül hozzánk, a házunk mellé. A beépítettség is szerintünk meghaladja az engedélyezett mértéket.

A környéken lakók szerint nem illik az épület a sátortetős házak közé. Fotó: Magasi
A környéken lakók szerint nem illik az épület a sátortetős házak közé. Fotó: Magasi

– Hangsúlyozni szeretném, hogy az épület minden tekintetben megfelel a Lövérek rendezési tervének, ez alapján kaphattuk meg a jogerős építési engedélyt – közölte Ivánné Petrecz Gabriella építtető. – Alsó szomszédunknak lett volna lehetősége észrevételeit megtenni az engedélyezési eljárás során, de ő személyesen soha nem keresett meg minket a problémáival. Ebben az utcában nincs csapadékelvezető csatorna. A mi telkünk az utca legmélyebb pontján van, ezért az összes víz ide folyik. Igyekeztünk úgy rendezni a terepet, hogy a víz ne folyjon át, ezt ellenőrizték is a műszaki osztályról. Tavasszal a kertépítéskor, tereprendezéskor teljesen megszűnik a probléma – mondta az építtető.


A legszigorúbb előírások

A Lövérek kertvárosias lakóövezetére Sopron talán legszigorúbb építési előírásai vonatkoznak – tudtuk meg Kuslits Tibortól, a város főépítészétől. E területeken a maximális építménymagasság 7,5 méter lehet, a kifogásolt épület a benyújtott tervek szerint ezt nem haladja meg. A háznál szerencsés is a lapostető-megoldás, mert a magas tető éppen az épület tömegét növelné meg. A csapadékvíz biztonságos elvezetésénél pedig a legfőbb szempont, hogy a megoldás az alacsonyabban fekvő szomszédos telekre semmiféle veszélyt vagy következményt ne jelentsen.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. dzsi 2010. március 30. 15:36
  „A képet nézve,az erkélyes rész nem lóg be a szomszédba,mivel a betonig (vagyis a gyepes rész)az ő telke!Ha nem,akkor nem kaphatott volna engedélyt rá!
  A szomszéd ha ennyire törekszik a jó szomszédi viszonyra,ültessen fenyőfákat vagy lomb fákat amik biztositják a beárnyékolást végig a telek mentén...Majd a 2-ik erkélyen is leveleket fognak söpörni ősszel..:))”
 • 45. jánosi 2009. október 13. 18:46
  „kisOszkó lehet a tulaj.”
 • 44. qkrisz 2009. október 11. 11:08
  „Kedves Ursula, szerintem kevesen értették más vonatkozásban. :) De ez tényleg az utolsó hozzászólásom volt. Üdv:”
 • 43. ursula 2009. október 10. 09:55
  „qkrisz
  Ha hallgattál volna....
  Nem volt benne vádaskodás! Ha tudod, honnan származik az idézet, az jó. A vonatkozását azt már TE magad soroltad be.Nem vitatkozok én veled, én leírtam a véleményem, s nem kértem, hogy reagálj!!!
  Ja, s szerintem nem nézett hülyének senki, bár nem mindegyik hozzászólást olvastam el.
  Ezt is TE gondolod.....”
 • 42. qkrisz 2009. október 10. 08:28
  „Ursula, képzeld, tudom honnan származik az idézet, de azt is tudom, mire vonatkozott. Úgyhogy az - ha átvitt értelemben is, de vádaskodás. Gondolkodj, mielőtt bármit is leírsz! Ne velem veszekedj utólag. Megint az időkkel van bajom :) Na meg nem szeretem, ha hülyének néznek! Vállald a felelősséget azért, amit leírtál!”
 • 41. ursula 2009. október 10. 08:03
  „qkrisz!!!!
  Én nem a pénzes és idomtalan házakat építtetőkre írtam, hogy "disznók"........ Vádaskodni meg pláne nem vádaskodtam!!! Orwell írta az Állatfarmban, hogy ,,Mindenki egyenlő, de a disznók egyenlőbbek..."
  Olvass utána!”
 • 40. Kukac40 2009. október 08. 21:46
  „Én csak azt kérdezném, hogyan lehet ennyi pénzt össze "szedni"? Bár gondolom az ingatlan adó őket sem érinti.”
 • 39. arzenál 2009. október 08. 18:41
  „rossz szomszédság török átok”
 • 38. HUN1 2009. október 08. 17:38
  „Egyébként,statikailag egy remekmű,az alsó szomszédot az zavarja hogy a csapadékviz hozzá folyik.Namármost,amig nemvolt ház a csapapadékvíz eddig is arra folyt,pláne hogy a telek pont az utca legmélyebb pontján van,jobbrol is balrol is odalejt az utca.Tehát a szomszéd a nagy semmin vitatkozik,szerintem meg izléstelen a háza,magasról meg pláne,szegény tulajnak meg azt kell néznie...”
 • 37. qkrisz 2009. október 08. 11:53
  „Bentham23. Én nem vitatom ezt. Nyilvánvalóan. De azért találták ki a controlling-ot (feltételezem, hogy működik ilyesmi a közszférában is. Ha nem, az nagyon sajnálatos.), hogy az ilyen dolgok időben kiderüljenek. Azért írtam, hogy "nagyon leegyszerűsítve", mivel az "illetékes szerv hibáját" nem kalkuláltam bele. Senki sem kalkulálta bele. Csak az "akinek pénze van, annak mindent szabad", na meg " a disznók egyenlőbbek" jellegű gyanúsítgatások mentek. De itt nem is erről szól a vita. Így, vagy úgy - "hibák" mindenhol becsúszhatnak. A szomszédok, na meg a controlling ezt időben kiszűrhették volna (már ha itt hiba történt egyáltalán). De nem tették, eddig senkit nem érdekelt semmi! Majd valakink hirtelen eszébe jutott valami... Ahhoz, hogy a közszféra működjön, mindenkire szükség van. Nem csak a hivatalnokokra, hanem a szomszédokra is. De IDŐBEN. Ez a vonat már Prágában jár. Ennyi. Erről felesleges többet vitatkozni. Tenni kellett volna valamit, amikor még lehetett. Ez volt az utolsó hozzászólásom. Minden jót mindenkinek.”
 • 36. bentham23 2009. október 08. 10:55
  „35.qkrisz
  Elvonatkoztatva a fenti cikktől, illetve a cikk által említett esettől.
  "Az illetékes szerv engedélyezi, vagy nem engedélyezi. Amennyiben engedélyezi, megépíttetem." Ezzel nekem az a problémám, hogy az illetékes szervnél is emberek ülnek, ők hozzák a döntéseket. Ezért "néha" előfordulhat, hogy "tévedésből" olyan döntést hoznak, ami az adott területre vonatkozó jogszabály(ok)ba ütközik, egyszerűbben mondva törvénysértő. És itt most nem az olyan viszonylag szubjektív dolgokra gondolok, hogy a tervtanács támogat vagy nem egy tervet (bár annak is megvannak a követelményei, mit kell figyelembe venni), hanem az engedélyeztetési eljárás során a hatóság figyelembe vett e minden az adott ügyre vonatkozó jogszabályt, illetve csak azokat, amelyek az adott ügy illetve a kérelmező számára kedvezőek.
  De egy konkrét példa a múltból: az 1990-es évek elején Sopron belvárosában a mai Füredi sétány helyén volt egy hatalmas park, ami természetvédelmi területként volt nyilvántartva. A park neve Füredi kert volt hatalmas ősfákkal nézd meg mi maradt meg belőle.”
 • 35. qkrisz 2009. október 08. 09:46
  „Nagyon leegyszerűsítve. Veszek telket. Kitalálom mit szeretnék rá építeni. Megterveztetem. Az illetékes szerv engedélyezi, vagy nem engedélyezi. Amennyiben engedélyezi, megépíttetem. Érvényesült az akaratom. Azt csináltam a telkemen, amit akartam. Innentől kezdve nem érdekel, mit gondolnak a szomszédok. utólag áskálódni tökéletesen felesleges. Fel kéne már nőni és normális, kultúrált módon megoldani az ilyen helyzeteket. Az eddigi hozzászólásaim mondanivalója is ez volt. Szerintem, azért van pár ember, akinek ez logikus, nem kell magyarázni. Ugye nem haragszotok, ha most nem, dőlök kardomba? :) További szép napot.”
 • 34. ursula 2009. október 08. 06:56
  „Érdekes ez az Építési Osztály: egyeseknek nem engedi meg a "kutyaólas" tetőtéri ablakot se mert ugye a városkép....., két házzal feljebb pedig már szabad kutyaólat építeni, sőt még garázsajtót is szabad nyitni oda, ahol eddig nem volt...." Mindenki egyenlő!!!.....de a disznók egyenlőbbek!"
  qkrisz! A saját telkén és lakásán belül mindenki azt csinál, amit akar, de nem azt épít, amit akar!!! Gondold végig, mit írtál! Nem tudom mit szólnál, ha a te szomszédod építene erődítményt a szomszédságodba. Akkor két kézzel kongáznál!!!!!”
 • 33. hokiel 2009. október 07. 16:40
  „Az biztos, hogy érintettség okán, akár ügyfélként, már az építési eljárásba is beszálhattak volna a szomszédok. Akkor tervet is láttak volna és a terven látványos elem a lapos tető. Akkor pedig fellebbezhettek volna. Ez sajnos más ügyekben is így van sok esetben, akkor esünk pofára, amikor már késő.
  Engem az sokkal jobban zavarna, ha egy erkélyről az ablakomon úgy bámulna be egy idegen, mintha a szobában állna. Az meg hogy nem illik oda? Izlések és pofonok...”
 • 32. Freddy01 2009. október 07. 11:25
  „Lehet, hogy pénze van, de izlése az nincs...”
 • 31. Paragulis 2009. október 06. 15:02
  „Nem tudom miért lázadoztok,lehet hogy helikopter leszállót akar a házára.”
 • 30. qkrisz 2009. október 06. 13:34
  „Nos, nem vagyok a tulaj és nem is feltétlenül tetszik az épület. De a Löverekben már most is rengeteg olyan "ház" van, amit a lenti indokok alapján nem lett volna szabad megépíteni! Innentől kezdve ez a vita meddő és értelmetlen. Rengeteg giccses, nem oda illő épület van és ez nem csak a sátortető kérdése. Az osztrák szabályzásokkal kár példálózni, mivel ők egy ideje már európai országnak számítanak, na meg gondolkodnak. Mi még pár évtizedig tanulni fogjuk, hogy mit is jelent ez, utána pedig talán elkezdünk közeledni, de, ahogy magunkat ismerem, ez csak tervben fog megvalósulni. A megállapítás, miszerint a pénzzel nem jön meg az ízlés, tökéletesen helytálló. Nem az a baj, hogy bírálják a tulajt, na meg a tervezőt, hanem az, hogy mindez akkor történik, amikor már keveset lehet tenni ellene. Amikor kellett volna cselekedni, na meg lehetett volna, mindenki ült a babérjain, és nem tett semmit. Így tartom a korábbi véleményemet. Innentöl kezdve senkinek semmi köze a dologhoz. Ha utólagosan lebontatják az épületet, a tulaj joggal kérhet kártérítést. Azt ki fogja kifizetni? Az áskálódó szomszédok? Na, annyira azért nem szeretik a városkájukat. Valószínűleg benyalja az Önkormányzat, a Földhivatal, etc. Szerintem nem utólag kellene gondolkodni és verni a mellünket. Nem ettől leszünk iszonyatosan soproniak!”
 • 29. matekám 2009. október 06. 11:47
  „Itt nem az a gond, hogy mit gondol a tulaj -hacsak nem építész- hanem az, hogy a főépítész is támogatja ezt a házat. Engem a tulaj véleménye nem is érdekel. Vegye tudomásul mindenki, hogy az utcakép nemcsak az övé hanem a városé és mindenkinek illeszkednie kell a szomszédjához. Ausztriában ez nem történhetne meg. néha ott még azt is előírják, hogy milyen faanyagot alkalmazzon valaki. Ott rend van itt rendetlenség. Egyébként meg a 27-es hozzászóló biztos maga a tulaj olyan hévvel veti bele magát a vitába.”
 • 28. pancser 2009. október 06. 11:43
  „Az lenne a nagyon szigorú előírás, hogy előírjuk a magasságot? Az nagyon beképzelt ember(némely újgazdag hólyag) aki azt hiszi, hogy azt építhet amit akar, mondom annak aki erre hivatkozik. A Lőverek azoknak is érték, aki nem ott laknak, sőt mi több ők azok aki igazán tárgyilagosak tudnak lenni a témában. Hamarosan a Hortobágyon is építenek valami szörnyűséget, vagy akárhol. MO-on sajnos már védett erdőben is építettek hatalmas villát BP. környékén és a mai napig áll, nyilván beszerezték a papírpokat hozzá. A törvényes nem jelenti azt, hogy nem vétkeztek a környezet ellen. Sopron sürgősen változtassa meg az építésre vonatkozó szabályokat. Remélem lesznek olyan befolyásos emberek akik tesznek és tehetnek a hasonló esetek megismétlődése ellen. A főépítész lehet, hogy jó műszaki szakember, de az épületet látva valami hiányzik hozzá.”
 • 27. qkrisz 2009. október 06. 11:33
  „Az egy dolog, hogy szép, vagy nem szép. Ízlések és pofonok. De, azért engedtessék meg, hogy egy telektulajdonos a saját telkén azt csináljon, amit akar! Ne a szomszédom mondja meg, hogy mit tehetek, vagy mit nem... Ha minden törvényesen történt, akkor senkinek semmi köze nincs az épület kinézetéhez, vagy a tereprendezéshez. Jó lenne, ha mindenki a saját dolgával foglalkozna és abbahagyná ezt <moderálva> Egyébként a bíróságon be lehet próbálkozni. Ott eldöntik, kinek van igaza!”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eddig jól alakultak az adóbevételek

Szeptemberig Sopron költségvetésébe mintegy 1,8 milliárd forint helyiadó-bevétel folyt be. A… Tovább olvasom