Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Mitől működik? Interaktív látványtár nyílt Sopronban

Interaktív technikatörténeti látványtárat alakítottak ki a soproni Központi Bányászati Múzeumban.

A soproni Központi Bányászati Múzeumban lévő kiállítás az energia felhasználásának történetét mutatja be az ókortól napjainkig. A kialakítására 49 millió forint pályázati forrást nyertek. A múzeum új részlegében a legmodernebb technológiát vetik be.

Vannak mozgó, megfogható modellek, kipróbálható tárgyak, berendezések amelyek segítségével bemutatják a látogatóknak, mitől is működtek egykor és napjainkban a különféle technikai berendezések.

A teljes kiállítás ismertetője feltölthető lesz okostelefonra és meg lehet nézni a múzeum digitalizált gyűjteményét is az éremtárral együtt. A szakemberek minden korosztály érdeklődésére számítanak, a fiatalokéra különösen, hiszen egy nagyon újszerű technológiáról van szó.

Németh Lászlóné miniszternek Bircher Erzsébet tartott rögtönzött tárlatvezetést.
Németh Lászlóné miniszternek Bircher Erzsébet tartott rögtönzött tárlatvezetést.A Mitől működik? kiállítást hivatalosan pénteken nyitották meg. A rendezvényen részt vett Németh Lászlónénemzeti fejlesztési miniszter is.

– Az értékek, tradíciók megtartása minden korban különösen fontos – mondta el Németh Lászlóné.

– A soproni Központi Bányászati Múzeum és társintézményei különösen sokat tettek ezért. A sikerüket jól jellemzi, hogy az elmúlt években félmillió látogatót fogadtak Sopronban. Törődnek a kevésbé ismert tények feltárásával is, továbbá a kutatásai eredményeiket tizenegy kötetben adták közre. Manapság a tizenévesek figyelmét nehéz felkelteni és lekötni.

Ezért is örömteli, hogy ezen új tárlat interaktív formában, újszerű módon mutatja be az elmúlt évszázadok bányászati módszereit - közölte a miniszter.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalmár István: vasárnap esély adódik a változtatásra

Vasárnap lehetőséget kapunk a mostani fideszes ámokfutás megállítására - közölte Kalmár István, az… Tovább olvasom