Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Minden második soproni fiatalt kínáltak már droggal

Sopron - A szenvedélyek fogságából meg lehet menekülni, de ehhez a beteg együttműködése is szükséges. Már évekkel ezelőtt kiderült egy soproni felmérésből: a fiatalok mintegy felét kínálták droggal, s többségük élt is a lehetőséggel.

A stressz, a felfokozott életritmus, az egyre nagyobb elvárások miatt mind többen fordulnak a szorongásoldás különböző formáihoz. Sajnos nincs különbség abban, gazdag-e avagy szegény az ember, minden társadalmi csoportban vannak szenvedéllyel élők. Dr. Payer Erzsébet, a soproni Erzsébet-kórház pszichiátriai osztályának vezető főorvosa azonban eredményekről is be tud számolni.

Ha valaki fiatalon válik a kábítószerek rabjává, akkor a személyiségfejlődése elakadhat.Illusztráció: Magasi Dávid
Ha valaki fiatalon válik a kábítószerek rabjává, akkor a személyiségfejlődése elakadhat.Illusztráció: Magasi Dávid


Rejtőzködnek és nem ismerik be a problémát
– A pszichiátrián kezeltek mintegy egynegyede szenvedélybeteg, többségében alkoholfüggők – kezdte a szakember. – Időnként kérnek segítséget kábítószer-élvezők és a játékszenvedély rabjai is. Ez utóbbiak viszont sokkal kevesebben jelentkeznek, mint ahányuknak valójában kezelésre lenne szüksége – folytatta.

A szenvedélybetegek gyógyítása több okból sem egyszerű. Egyrészt sokan évekig rejtőzködnek, legtöbben nem ismerik be a problémát. Így nem fordulnak orvoshoz, erőszakkal pedig senkit nem lehet kezelésre kényszeríteni.

– Csak akkor kerül hozzánk akarata ellenére beteg, ha súlyos testi és pszichés tünetek miatt mentővel, beutalóval behozzák az osztályra. A gyógykezelést igazságügyi elmeszakértő teheti kötelezővé a bíróság döntése alapján. Ha a súlyos állapot rendeződik, a kötelezés alól felszabadul a páciens, akkor a gyógykezelés folytatásához már meg kell nyernünk az együttműködését.

 Menekülés a szorításból
A szenvedélybetegek azt mondják, nem lehet meggyógyulni, csak tisztának maradni. Ha valaki megérzi, hogy milyen függőség nélkül, szabadon élni, könnyebben válik absztinenssé. Sopronban és környékén több klubban találkozhatnak a szenvedélybetegek. Bár mind az Anonim Alkoholisták szervezetéből nőtte ki magát, de a drogtól, játékoktól szabadulni akarókat, sőt, a hozzátartozókat is szívesen fogadják a találkozókon. Az Erzsébet-kórház pszichiátriatárgyalójában szerdánként este fél 6-kor tartanak foglalkozást. A domonkos rendházban a Széchenyi tér 4. alatt pénteken és vasárnap 19 órakor, az Evangélikus Lelkészi Hivatal (Bünker János Rajnárd köz 1.) alagsorában csütörtökön 19 és vasárnap 18 órától, Kapuváron szombatonként a családsegítő intézetben a Szent István király u. 15. szám alatt délután fél 5-kor találkoznak az érintettek.
Leggyorsabban a drog okoz függőséget
Payer főorvosnő elmondta, Sopronban a drogfogyasztók többsége a marihuánát részesíti előnyben. Nemegyszer a pszichotikus tüneteket produkáló páciensről kiderül, hogy betegségét hosszú ideje tartó kábítószer-fogyasztás okozza. Ilyenkor ugyancsak kötelező a kezelés. A drog nagyon veszélyes játék, mert sokkal hamarabb okoz függőséget, mint bármi más szenvedély. Ha valaki fiatalon megbarátkozik a droggal, akkor a személyiségfejlődés elakad.

– Sopronban 2001-ben végeztünk felmérést a témában, azt gondolom, hogy sajnos a helyzet azóta nem javult. Hét esztendeje ezerhatszáz 12–18 év közötti fiatalt kérdeztünk meg, s kiderült, a felmérésben részt vevők mintegy felét kínálták már droggal, s harminc százalékuk élt is a lehetőséggel.

Alkohol: a recept nélküli szorongáscsökkentő
A tudatmódosító szereket szorongáscsökkentés miatt fogyasztják a legtöbben. Szinte mindenki tudja, hogy az alkohol segít leghamarabb a gátlások felszabadításában. Azt viszont kevesen tudják, ahhoz, hogy az aktuális feszültség oldódjon, napról napra több italra van szüksége a szervezetnek. Alkoholmegvonási tünetekkel többnyire 40 év felettieket kezelnek a kórházban.

A rendszerváltás előtt még tanácsi határozattal kötelezhették gyógykezelésre a szenvedélybetegeket. Ma ez már a személyiségi jogok miatt nem működik. A pácienseket szeretteik segíthetik a gyógyuláshoz, kérhetik őket, hogy forduljanak orvoshoz, és ha elkezdődik a kezelés, támogathatják őket a kezdetben nehéz, alkoholmentes időszakban.
– Bármilyen szomorú, a betegnek el kell jutnia a gödör aljára. Ha ott a felé nyújtott kezet elfogadja, belekapaszkodik, akkor lehet eredmény. Sok sikeres gyógyulásnak lehettünk szemtanúi, de ehhez az is hozzájárul, hogy mindig nyújtva van a kezünk. Kinyújtjuk, mert nem tudhatjuk, páciensünk mikor érzi azt, hogy a legmélyebb pontra jutott az élete. S azt sem tudhatjuk, ki és mikor akar belekapaszkodni nyitott ujjainkba – mondta el dr. Payer Erzsébet.


Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. gfsf 2008. október 02. 16:30
  „ÉLJEN A MARIHÓNALJA ÉLJENEK A DROGOK!!!!!!!!!”
 • 20. Józsinéni 2008. szeptember 30. 14:59
  „A mai srácok nézik a sok kommandós stb filmeket,de arra nem gondolnak,hogy micsoda önfegyelem,kitartás ,akaraterő kell az ilyenné váláshoz.A tanár ha piszkálja már kikészül...nincs túlélési stratégiája.A drog amennyit ad ,annyit el is vesz.A drog még arra is jó,hogy állandó kliens legyél,bevételi forrás.Csak az kezdjen drogozni akinek van elkotyavetyélni való háza ,orvos rokona.Szegényen ne kezdj bele,mert akkor lopni fogsz...Ja, és nincs olyan,hogy majd abbahagyom,ha akarom.A drog vezet téged és az fog parancsolni neked.”
 • 19. Szerintem... 2008. szeptember 26. 14:29
  „Hol nem???
  Mindenhol ez megy, még külföldön is!!!”
 • 18. béla001 2008. szeptember 26. 11:47
  „nekem az összes gyerek kori barátom bol drogos lett és lám még az közép iskolát a SVK-ba kezdték vas villába meg handlerba most az összes a lippaiba van és az összes egy kis szar házi aki azt hiszi magárol h erös meg menö aztán közé csapnák meg mindegyik dölne mind a homokzsák de vannak bulik ahol jo 1-2 drog fajta Pl:rush
  buzi izom lazito erotik shopba kaphato :D erröl ennyit kinek a drog kinek a pia minden ember más h ök igy érzik jol magukat hát ez van majd meg dögölnek le kell szarni öket”
 • 17. mindigatutit 2008. szeptember 26. 10:25
  „van itt egy két füves barom,akik azt hiszik magukrók.ha szívnak ,akkor ők a tökös gyerekek.a nagy lófax.ti vagytok a társadalom fekélyei.”
 • 16. Intel 2008. szeptember 25. 22:53
  „A cikk irója nem árult el nagy titkot.
  Midenki tudja, hogy az éjszakai szorakozóhelyeken megtalálható a drog.
  Na meg azt is tudja a rendőrség, melyek azok a partik amik drogosak.
  Még sem mer benni Farkas Úr az embereivel, bár ha nem tökös csávók, akkor szolhatna a Marcaliaknak...

  Amugy csak ha a fű menne, az lenne a legkisebb gond, a drogos legalább nem veszekedik, nem kiabál...”
 • 15. MC blabla 2008. szeptember 25. 22:46
  „Jézusom!!! kevin te tudod mit beszélsz vagy csak okoskodni akarsz?
  " egy ittas ember kés ránt és bök, egy füves ember kést ránt és azt mondja felesleges majd az élet úgyis megadja"!!
  szimpla statisztikákból ne álltalánosítsunk! Értelmiségi, vezető beosztásban dolgozó emberek fogyasztan ilyeneket és ez mellet rendesen teszik a dolgukat! Buta emberek vannak, de nem a drogtól hanem anélkül is! nézzétek vissza a híreket hány olyat hallotatok h "marihuánát fogyasztó ember gázolt el valakit, ölt, meg ilyenek" meg nézd meg hogy ugyanezt mennyi piás ember tette meg azt gondolkodjunk kicsit!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  peace”
 • 14. c1 2008. szeptember 25. 19:02
  „T. Mindenki!
  Próbáltátok ezeket? Statisztika, olvastam, .... ez nem válasz. Nekem különben nem volt részem bennük!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! OKOSKODNI lehet vagy?”
 • 13. kevin 2008. szeptember 25. 17:55
  „kadves 7 es utana lehet nezni kb 1eve amerikaban egy fiatal
  elkezdett lovoldozni az iskolaban 6 tarsat megolve /magat is/
  a boncolasnal marihuanat talaltak aszervezeteben nem mast.”
 • 12. hmmm... 2008. szeptember 25. 17:31
  „Az én véleményem az,hogy a szervezetre legkárosabb drogot,vagyis az alkoholt fogyasztók életük végéig rabjai szenvedélyüknek és szinte mindenütt hozzájuthatnak mindennapi kedvencükhöz,mert a törvény nem tiltja a fogyasztását.Viszont a marihuanát fogyasztók nem hinném,hogy miután kinövik a kíváncsi korszakukat, életük végéig élvezni akarnák a tiltott szer élvezetét.”
 • 11. justice for all 2008. szeptember 25. 16:51
  „"A drog nagyon veszélyes játék, mert sokkal hamarabb okoz függőséget, mint bármi más szenvedély."

  Ez a kijelentés egyrészt közhely, másrészt pedig a dolgok elferdítése, harmadrészt az előtte levő mondatokból egy laikus számára a marihuánával hozható összefüggésbe, tévesen! Bizonyított tény, hogy a fű nem okoz függőséget, valamint a vele kapcsolatos káros mellékhatások nem léteznek, ezt mára már számtalan tudós bebizonyította.”
 • 10. Kötekedőknek 2008. szeptember 25. 15:26
  „Az írásból és a szakember szavaiből is kitűnik, hogy a gyógyulás egy folyamatot jelez, teljes felépülést senki nem emleget.

  A keretben pedig jó a kiemelés, aminek az első mondata szól arról, hogy MEGGYÓGYULNI nem lehet, csak tisztának maradni.

  A szakember pedig valóban SZAKember, igazán elhivatottan végzi a munkáját”
 • 9. mindigatutit 2008. szeptember 25. 12:04
  „7-es
  szerintem meg embere válogatja,hogy viselkedik bódult állapotban.egy részeg lehet egy agresszív barom,de lehet pont ennek az ellenkezője.a füveseknél szintén .”
 • 8. SAmu 2008. szeptember 25. 11:40
  „Miféle "szakember" az, aki "számtalan tévedést" mond??
  Egyetlen alkoholistát tessék csakn mutatni, aki teljesen , "sikeresen" kigyógyult! Sanyinak mindenben igaza van.”
 • 7. kritikusközönség 2008. szeptember 25. 11:11
  „kevin --> AZZAL, nem avval... ez szúrta a szemem... : )

  szenvedélybetegség...igen, valóban az, DE..amíg 1 beszívott ( gy.k. marihuana hatása alatt álló ember ) nem terrorizálja a körülötte élőket, nem veri a családot, nem lop , csal hazudik a " napi betevőért ", addig szerintem kezelhetnék nagyobb odafigyeléssel a dolgot...Én tudom hogy hogy tud viselkedni egy alkoholista, és ezzel szemben hogy viselkedik egy "fűfej"...elég éles kontraszt van a két "szenvedélybetegség" közt...Persze, mindkettőnek vannak káros hatásai...de ha megnézzük hogy bizonyos országokban ( nem, nem hollandiáról beszélek ) orvosi célra is használják a marihuanat.....el kellene gondolkodni dolgokon...”
 • 6. húzzunk bele! 2008. szeptember 25. 10:31
  „Több SZDSZ, több drog!”
 • 5. kevin 2008. szeptember 25. 09:49
  „sikeres gyogyulasrol kerem ne beszeljen.maga is tudja hogy az
  alkoholizmus gyogyithatatlan betegseg.a betegseget csak
  szinten lehet tartani avval ha normalis eletet el apaciens.
  a drogrol meg annyit nem kotelezo elfogadni persze afiatalokat
  konnyu befolyasolni is.”
 • 4. Szabóné Szűcs mária 2008. szeptember 25. 09:48
  „Győrött a Kékkereszt Egyesület csoportja hívja a szenvedély betegségből szabadulni vágyókat a Liezen Mayer u.42 szám alatti gyülekezeti teremben. Minden második pénteken 5 órakor találkozunk. (következő alkalom: szeptember26, majd okt. 1o). Csoportunk nem hagyományosan pszichiátriai módszerekkel dolgozik. Mi a hit útján való gyógyulás, azaz szabadulás reményét nyújtjuk az evangélium erejével. Szeretettel várunk minden érintettet, családtagot, aki már elvesztette a reményét a a gyógyulásban. Ami embernek lehetetlen Istennél még lehetséges. Tisztelettel: Szné Marika győri Kékkereszt vezető helyettes”
 • 3. SANYI 2008. szeptember 25. 09:32
  „A cikkben szereplő érvelés miszerint az alkoholbetegek voltaképpen azért válnak beteggé mert elisszák a szorongásukat nem fogadható el szakmai érvként -tudniillik aki nem szenved szorongásos betegségben "csak" passzióból kezd inni az is alkoholbeteggé válik! Az alkoholbetegség egy primér tehát elsőrendű betegség nem más betegség következménye ahogy ezt az AMERIKAI PSZICHIÁTRIAI TÁRSASÁG megállapította és progresszív ami "megfelelő" kezelésre reagál.Az ANONIM ALKOHOLISTÁK 12 -lépése nélkül szinte lehetetlen felépülni!!!!! az alkoholbetegségből.Nem elhanyagolható tény az sem hogy Magyarországon már20-éves az AA.”
 • 2. SANYI 2008. szeptember 25. 08:20
  „A betegek azért"rejtőzködnek" mert a szenvedélybetegségeket aTAGADÁS betegségének is nevezzük.Helmuth HARSCH:KIUT AZ ALKOHOL RABSÁGÁBÓL című könyve kiváló felvilágosítást nyújt a téma iránt érdeklődőknek.AGAPÉ kiadó adta ki SZEGEDEN.HA valaki lázas azt nem tagadja viszont aki alkohol vagy cigaretta függő azt ő tagadja, illetve azt mondja hogy akkor hagyja abba amikor akarja.Mindez persze nem igaz de ez a hamis tudat a betegségéből ered!A nem kellő módon felkészült szakorvos-sajnos sok van belőlük Magyarországon-ilyenkor a vádló szerepkörében vagy leckéztetni vagy fenyegetni kezdi a beteget ami persze olaj a tűzre.Ehelyett célszerű az alkoholbetegségről az ÖNSEGÍTŐ csoportoknál kapható irodalmat tanulmányozni.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

`Legközelebb találkozunk…`

Agyagosszergény - Halálos balesetet szenvedett hétfő éjjel egy huszonegy éves kapuvári fiatalember… Tovább olvasom