Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Minden egy kifizetetlen számlával kezdődött

A NAV törvényesen jár el – olvasónk szerint igazságtalanság érte.

Egy kifizetetlen számlával kezdődött, vállalkozó olvasónknak nem térítették meg egy munkáját. Ez az összeg azóta is tartozásként szerepel a nyilvántartásban, márpedig Rákosi Teréz igazságtalannak tartja, hogy rajta hajtják be azt, amit neki nem fizettek meg. A NAV törvényi kötelezettsége, hogy az önként nem fizető adózók tartozásait végrehajtási eljárás útján beszedje.

Rákosi Teréz nem hétköznapi egyéniség, egyedül indul „harcba" a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal szemben, s egyre bőszebben próbálja meg bizonyítani az igazát.

– A NAV szerint én tartozom, ezzel szemben állítom, én minden tartozást kifizettem kamatostól. Mielőtt bárki félreértene, nem segítséget kérek. Az adóhatóság eljárása háborított fel – kezd történetébe Rákosi Teréz. – A vállalkozókat teljesen ki lehet fosztani. Lenullázhatják a bankszámlákat, lefoglalhatnak autókat, értéktárgyakat, elárverezhetnek lakásokat... – sorolja dühösen az egyéni vállalkozó, aki tizenöt éve takarít.

Rákosi Teréznél gyűlnek a papírok, de ő fáradhatatlanul járja az útját.
Rákosi Teréznél gyűlnek a papírok, de ő fáradhatatlanul járja az útját.

– 2012-ben a végrehajtási osztály könyvelési adatokat kért. Volt egy számla, amit nekem nem fizettek ki. Ezt adótartozás miatt lefoglalták, hogy majd ők behajtják. A nekem tartozó cég közel öt éve felszámolás alatt van. A felszámoló hivatalosan közölte velem, hogy ez a követelésfoglalás a cég nyilvántartásában nem szerepel. Ezek szerint csak velem közölték, hogy a számla le van foglalva, majd két év múlva nekem kell kinyomoznom, mi lett vele... Érdekes. A pénz tehát elúszott. Ezek után ezt az összeget plusz késedelmi kamatot rajtam akarják behajtani. Van egy 21 éves Opelom, teljesen lepukkant állapotban. Tavaly vettem egy 18 éves Fordot, mert az Opel már nem bírta a strapát. Most mindkettőt lefoglalták. Az Opelt október 6-án trélerrel Győrbe akarták szállíttatni árverezés céljából. Természetesen az én költségemre. Fizessem ki a trélert plusz napi 555 forint tárolási díjat. Ez az autó semmit nem ér, de komoly költségeket generálhattak volna vele. Ezt már nem hagyhattam, ez már nálam is kiverte a biztosítékot.

Rákosi Teréz elismeri, volt adótartozása, de mindent kifizetett, viszont nem hajlandó a jelenleg fennálló 178 ezer forintos tartozását kiegyenlíteni, hiszen ez az az összeg, amiért ő megdolgozott, amit neki nem fizettek ki. Igen ám, de a Nemzeti Adó- és Vámhivatal csak a tartozást látja és ennek megfelelően jár el. Inkasszóval élt a vállalkozó számláján, ami újabb költségeket generált.

Az üzleti partner tartozása nem keverendő össze az adótartozással. Az adófizetési kötelezettséget nem befolyásolja az, hogy az üzleti partner nem fizeti ki a szolgáltatást, tehát nem teljesíti a számlát – szögezi le a NAV megyei igazgatósága. Az adókötelezettséget ebben az esetben is meg kell fizetni és az egyéni vállalkozó a rendelkezésére álló törvényi lehetőségek útján tudja érvényesíteni követeléseit.

– Az adózó által elmondottak nem fedik a valóságot. A végrehajtási eljárás fennálló adótartozás miatt indult meg még 2009 novemberében. A vállalkozó ehhez képest 2012-ben adott át egy számlát a NAV-nak, amelyet három éve ő sem tudott kifizettetni üzleti partnerével. Az üzleti partner a NAV felszólítására nem nyilatkozott, azt nem ismerte el, így az adóhatóság a számla összegének megfizetésére nem tudta kötelezni. Egyébként az egyéni vállalkozó tartozása volt, hogy meghaladta a másfél millió forintot és csak a végrehajtási cselekmények hatására fizette meg a jelentős részét. A gépjárműfoglaláskor az adózó maga indította be a gépkocsiját, a biztosítói kárfelvételi jegyzőkönyvet csak hónapokkal később adta át a hatóság részére. Az új információk alapján tekintettek el a lefoglalástól. Jelenleg az adózó terhére 178 ezer forint tartozást tart nyilván a NAV – közölték a hatóság illetékesei.

Rákosi Teréz ellen a végrehajtási eljárás jelenleg is folyamatban van, mivel az adós bevallott jövedelme a megélhetését lényegesen meghaladja, ezért a tartozás elengedésére jövedelmi viszonyai miatt a törvény erejénél fogva nincs lehetőség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állásajánlatok munkakeresőknek

A Munkaügyi Központ soproni kirendeltségének aktuális állásajánlatai. Tovább olvasom