Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

Milliókban bíznak a tejtermelők

Miután a MiZo Rt. zárómérlegét benyújtották a cégbírósághoz, a MiZo fölszámolása a befejezéséhez közeledik. A Hegykői Mezőgazdasági Rt. is reménykedhet abban, hogy sok tízmilliós kárának egy része megtérül. A két évvel ezelőtti MiZo-botrány kipattanásakor a Hegykői Mezőgazdasági Rt. jogelődje, a tehenészetéről is jól ismert szövetkezet akkor került a figyelem középpontjába, amikor megelégelve a MiZo tartozását, két napon át ingyen osztotta a megtermelt tejet, csaknem tízezer litert.

Most, hogy a MiZo fölötti tulajdonosi jogokat megvásárolta egy – három cég által alakított – konzorcium, megnyílik az út a kártalanítások előtt.
– A MiZo hegykői tartozása több mint 85 millió forint, de ebből az összegből a késedelmi kamatokra sajnos egyáltalán nem számíthatunk – mondja dr. Szaiff Gyula, a Hegykői Mezőgazdasági Rt. elnöke. – A csődtörvény által előírt módon, a tejtermelőknél előbbre rangsorolt hitelezők – az állammal és a bankokkal szembeni kötelezettségek – százszázalékos kifizetése után a tehenészetek a tényleges tartozásokból csak mintegy 47 százalékot láthatnak viszont.

A hegykői részvénytársaság esetében ez a summa mintegy 35 millió forint, ám a csődtörvényben foglalt hivatalos eljárások befejeztéig – még legalább három-négy hónapig – ezt a pénzt nemigen láthatjuk. S hogy elégedettek vagyunk-e a helyzet alakulásával? Amikor több tízmillióval tartoztak nekünk, félő volt, abból már egy fillért nem kapunk vissza. Ahhoz képest örülünk, ugyanakkor tisztában vagyunk azzal is, milyen óriási összeget veszítünk a MiZo-ügyön. Mindenesetre a kilátásba helyezett részbeni megtérülés több a semminél, s be kell látnunk: csak ez az egy törvényes út áll a rendelkezésünkre. Tovább javíthat a helyzetünkön, ha a MiZo-hitelek egy részének elengedésére vonatkozó kormányígéretek valóra is válnak.
Nagyjából ugyanannyit, hatszáz tehenet tartunk, mint két éve. A hatékonyan hasznosuló pótlólagos ráfordítások eredményeként viszont az akkori hatezer liter tejről 7,5 ezer liter fölé növeltük az egy tehénre jutó éves tejhozamot. Nincsenek gondok a felvásárlással, de az országosan meglévő 400 millió liter tejfölösleg külföldön történő értékesítéséhez mind az államnak, mind a tejtermelőnek és mind a feldolgozónak a zsebébe kell nyúlnia...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közeleg a terrortámadás egyéves évfordulója

A Kisalföld holnapi számában emlékezik az amerikai terrortámadás első évfordulójára. Az… Tovább olvasom