Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Mesél a múlt a Győri út mentén

Sopron - Bronzkori, sőt, rézkori leleteket is találtak a Győri út mentén, egy nagyáruház építését megelőző feltáráson. A Soproni Múzeum szakemberei szerint ahol ma a multik állnak, ott elszórt településeken emberek éltek már jóval a római idők előtt is.
Holdbéli tájnak tűnik a Győri út és az elkerülőút által határolt terület Sopron keleti kapujában. Gödrök, árkok szabdalják az agyagos földet, földkupacok mellett ásókkal, csákányokkal dolgoznak. A Soproni Múzeum ásatásán járunk. Polgár Péter régész örömmel kalauzolja a Kisalföld munkatársát a gödrök között, amikből számos, túlnyomórészt késő bronzkori lelet került elő. Az egyik kráterről kiderül, itt ház állt, a tartócölöpök helye jól kivehető; egy másikban égetés nyomaira bukkantak, de megtalálták például egy feltehetően római út maradványait is, és rengeteg cserépedényt, töredéket.

– Amikor a kilencvenes évek elején az elkerülőút építését megelőző feltárásokat végezték a múzeum régészei, több késő bronzkori leletet is találtak; házak maradványait és sírokat is. A vasúti töltés közelében pedig egy római kori villagazdaság nyomaira bukkantak. A tavalyi és az idei feltárások itt, a Győri út mentén megerősítették a korábbi feltevéseket: évezredek óta emberi települések helyszíne volt a mai Sopron keleti határa – magyarázza Polgár Péter, miközben annak az útnak a ma is jól kivehető felszínét mutatja, ami talán az egykori római villába vezetett.

Polgár Péter régész kezében egy olyan bronzkori tálka darabja, amit körülbelül háromezer évvel ezelőtt használtak.
Polgár Péter régész kezében egy olyan bronzkori tálka darabja, amit körülbelül háromezer évvel ezelőtt használtak.

A megelőző feltáráson rézkori, tehát ötezer éves leletek is előkerültek, bár többségük a háromezer évvel ezelőtti késő bronzkorból való. Fémdarabokat és nagy mennyiségű cseréptöredéket szállítottak be a múzeum raktárába. A restaurátor biztosan nem fog unatkozni az elkövetkezendő hónapokban...

Olvasóink írták

 • 11. matriné 2008. november 12. 07:33
  „Kedves "Csabazs"! Sajnos lassan már oda jut az országunk,hogy ilyen vackok lesznek a fő termelési ágazatunk. Persze ezekre is lesz vevő,ha valaki egy darab történelmet akar venni! Milliomosok mindig is lesznek, akik mint egy-egy ritka bélyegre áldoznak pénzt, erre miért ne adna.Hisz a könnyen jött pénz az könnye el is megy!De azért erre ne alapozz és ne vásárold fel ezeket a vackokat a későbbi jó eladás reményébe és butikot se nyiss az áruházláncok között!”
 • 10. bleee 2008. november 11. 00:12
  „Tényleg. Egy ilyen bolhapiac mibe kerül? És, kinek? Ami a leendő multit illeti, jó, ha növeli a versenyt. Ha már odaautózunk. A belváros pedig kapja össze magát, ahogy tudja. A parkolási díj mindenesetre ellene dolgozik.”
 • 9. Csabazs 2008. november 10. 22:03
  „nanu!
  Szerintem az árúház helyett!:-)))”
 • 8. cs 2008. november 10. 22:03
  „Ilyen esetekben a beruházó, tehát a majdani áruház finanszírozza az előzetes régészeti feltárást. Persze ezt a költséget a jövőbeli vevők fogják/fogjuk megfizetni.”
 • 7. nanu 2008. november 10. 20:58
  „Talán lehetne egy régiségpark az áruházak között :)”
 • 6. Csabazs 2008. november 10. 20:36
  „Kedves matriné!
  Miért pazarlás a közpénz "ilyen vackokra"?
  Nem az, hanem történelmünk egy szelete,s,hogy itt találták Sopronban arra legyünk büszkék!”
 • 5. ja 2008. november 10. 20:28
  „aldi lesz. ez biztos.”
 • 4. matriné 2008. november 10. 20:28
  „Micsoda nagy értéket talált ez a jóember! Vajon mibe került ennek a megtalálása? Azt miért nem írják meg a sajtó munkatársai? Az közpénz pazarlás ilyen vackokra még mindig tabu az olvasok számára?”
 • 3. Renci 2008. november 10. 19:25
  „Én ugy hallotam hogy Aldi lesz. De ha tévedek azért bocsika.”
 • 2. kriszkrosz 2008. november 10. 19:20
  „Ki tudja mi épül???? Engem is érdekelne!”
 • 1. Érdeklődő 2008. november 10. 18:19
  „Hurráááá
  Ismét egy nagyáruház épül,hadd ürüljön tovább az amúgy is kihalt belváros.......Tudja valaki,hogy mi lesz ott?A hétvégén jártam arra,de táblát nem láttam.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nagycsaládosok nem csodabogarak

Sopron - Sokan csodabogárnak tartják a több gyermeket nevelő szülőket, pedig a nagy család –… Tovább olvasom