Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Mentsük, amíg menthető!

Három környezetvédő szakember több hónapos munkával elkészítette a Lövérek természeti értékeit egybefoglaló felmérést. Az anyag alapján módosítja az önkormányzat a városrész védelméről szóló rendeletét.

Környezetvédelmi felmérés

Elkészült a Lövérek természeti értékeit felmérő szakanyag, amelynek alapján a soproni önkormányzat megalkothatja a városrész módosított természetvédelmi rendeletét. A változtatásra az 1996-os természetvédelmi törvény ad lehetőséget. A felméréshez a megbízást a Castanea Környezetvédelmi Egyesület nyerte el egy pályázat útján. Hárs Olivér, az egyesület titkára és Szabó Miklós társelnök, valamint Czibula György erdőmérnök több hónap munkájával, telekről telekre járva készítette el a fotókkal gazdagon illusztrált kilencven oldalas dolgozatot.

Hárs Olivér és társainak kutatása szerint kettőszáz évvel ezelőtt csupán gyümölcsösök húzódtak a hegy oldalában, majd elsőként Frankenburg Adolf neves irodalmár épített itt lakóházat 1871-ben. Példáját azután számtalan jómódú polgár követte. Az akkor kialakult jellegből napjainkra is sok minden megmaradt, de a sövények és védett fák kivágása, valamint az oda nem illő új betonkerítések megépítése miatt a terület ma már komoly védelemre szorul.

Jelenleg az 1992-ben megalkotott, a Lövérek jellegének védelméről szóló rendelet van még érvényben, tudtuk meg Boros Gézától, az önkormányzat környezetvédelmi felelősétől. Ugyanakkor a régi szabályozást új elemekkel egészítik ki, majd egy éven belül bizonyosan elfogadja a testület a helyi természeti értékek védelméről szóló módosított rendeletet. A különbség érzékeltetésére egy jó példa, hogy az érvényben lévőben még minden 15 évnél idősebb fa kivágása tiltott, míg az újban fafajtáktól és a valós természeti értéktől függ mindez.

Botanikai ritkaságok

A három környezetvédelmi szakember felméréséből kiderül, hogy legalább hatszáz telken találhatók ilyen védelemre szoruló értékes fák és cserjék. Számos őshonos hárs és gyertyán számlálható meg ezeken a helyeken. A jellegzetes élő sövényekben száztízféle növényt határoztak meg. Példamutató telkek húzódnak a Felsőlövér út 50. és 70. szám alatt. Ezek őrzik a két évszázados hagyományt, mind sövényeik, mind botanikai ritkaságaik tekintetében. Elöl régi magyar gyümölcsfajták, hátul szelídgesztenyék ékesítik a kertet, míg középen védett növényritkaságok, mint például a tavaszi kankalin, a májvirág és az erdei ciklámen díszlenek.

– Olyan ritkaságokat is találtunk hat villa kertjében, mint a házi berkenye vagy egy 260 éves szelídgesztenyefa a Csalogányköz mellett – mondta Hárs Olivér. – Az egyesületünk által elkészített felmérést átadtuk a környezetvédelmi referensnek, aki gondoskodik arról, hogy különféle szakmai fórumokon átjutva a módosított rendelet megszülethessen. Egy másik nem titkolt célunk, hogy kiadványt készítsünk a felmérés alapján. Ezt közzé téve, a napjainkban ebben a városrészben élők tájékozódhatnának az őshonos természeti értékekről, és azok megvédésének lehetőségéről is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Álomból valóság

A statisztikák szerint minden eddiginél sikeresebb a 45. Soproni Ünnepei Hetek rendezvénysorozata. Tovább olvasom