Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Mélygarázs a Petőfi téren

A tervek szerint jövőre 228 autót befogadó mélygarázs épül Sopronban a Petőfi téren.
A Petőfi tér
Sokan előre rettegnek, ha a belvárosban akad elintéznivalójuk. Felsejlik előttük a parkolóhely utáni vadászat képe, a többszöri körözés a Széchenyi tér körül és a Petőfi téri parkolóban, vagy a várkerületi pásztázás: hol akad egy szabad hely? Sokszor csak a centrumtól távoli mellékutcában tudják az autósok elhelyezni gépkocsijukat, mert az üres parkoló már reggeltől kezdve ritka, mint a fehér holló.

A város túlzsúfolttá vált. Városüzemeltetési szakemberek már évtizedek óta, egyre sügetőbben keresik a megoldást Sopron parkolási gondjaira. Egy parkolóház enyhítene a helyzeten – ismerte fel a városvezetés, és tavaly konkrét elhatározás is született ez ügyben. A képviselő-testület májusban döntött arról, hogy mélygarázs épül a Kisvárkerületen.

Az igények ismeretében azonban további mélygarázs építését is szükségesnek tartja az önkormányzat. A múlt heti közgyűlésen szavaztak arról a képviselő-testület tagjai, hogy hasonló formában a Petőfi téren is épüljön egy. Csakúgy, mint a kisvárkerületi, ez sem önkormányzati ráfordításból, hanem az építő cég saját pénzügyi eszközeiből valósulna meg. A budapesti CÉH Rt. vállalta ugyanis a Petőfi téri mélygarázs teljes műszaki és pénzügyi konstrukciójának kidolgozását, a tervezést, a beruházás és a finanszírozás megszervezését.

Építkezés, egy évig

Előreláthatólag – újabb közgyűlési döntések és jogerős építési engedély után – jövő év elején indulhat meg a munka, tudtuk meg az rt. tervezési igazgatójától, Farkas Balázstól. – A szinteltolással készülő, az egyik oldalán két, a másik oldalán háromszintes mélygarázs 228 gépkocsinak biztosít majd helyet. Az építkezés optimális esetben egy évig tart – tájékozatta lapunkat a tervezési igazgató, aki megjegyezte, hogy ez az időkeret még változhat annak tekintetében, „mit találnak a föld alatt". – Előfordulhat, hogy mocsaras, vizes földdel találkozunk és teljes talajcserére lesz szükség, de számítani kell arra is, hogy esetleg a közművek lesznek rossz helyen és át kell helyeznünk őket. A munkánk egyébként is kellően bonyolult lesz, hiszen ezen idő alatt folyamatosan biztosítanunk kell az autósok közlekedését – tette hozzá Farkas Balázs.

Aszfalt helyett park

Az egymilliárd forintos beruházásból megvalósuló mélygarázs felszínén a mostani aszfaltburkolat helyét egy kellemes park váltja majd fel. Mint azt a tervezési igazgató kifejtette: vállalják, hogy a munkálatokat követően helyreállítják az autóutat és a járdát, illetve egy pihenésre alkalmas zöld környezetet alakítanak ki a Petőfi téren. – Tulajdonképpen ez a mélygarázs lényege – hangsúlyozta. – Eltüntetni a városképet csúfító autókat, és helyettük élhető környezettel javítani a városlakók életminőségén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A topmodell titkos esküvője Sopronban

Szűk körben, a sajtó teljes kizárásával házasodott össze szombaton délután Sopronban a világhírű topmodell, Cseh Annamária (27) és a gyulai színész, Kovács Lajos (61). Teljes titokban készült esküvőjére a két közszereplő. A szerelmesek hátat szerettek volna fordítani a zajos fővárosnak, ezért választották Sopront házasságkötésük színhelyéül. Tovább olvasom