Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Megújultak az evangélikus síremlékek a Lenck-villa kertjében

Sopron - Negyven, a Lenck-villa kertjében álló evangélikus síremlék újult meg egy minisztériumi pályázat jóvoltából. A 27 millió forint mellé a megyei önkormányzat hárommillió forint önrészt biztosított.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium pályázatán huszonhétmillió forintot nyert a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat a Soproni Múzeum néprajzi gyűjteményének kertjében elhelyezkedő negyven síremlék rendbehozatalára. – A sírkövek a XVII–XVIII. századból maradtak fenn és immár közel száz éve állnak a Lenck-villa kertjében – mondta el Kiss Melinda, a múzeum munkatársa, akitől azt is megtudtuk, hogy a munkák kora tavasszal kezdődtek.

Kiss Melinda hozzátette, egyedülálló gyűjtemény a soproni, mivel ausztriai evangélikus nemesek sírkövei is láthatók. Olyanoké, akik a vallásüldözés miatt menekültek Magyarországra. A gyűjtemény megnyitásán Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke elmondta, huszonhétmillió forint támogatást nyertek a szakminisztériumtól, melyet hárommillió forint önrésszel egészítettek ki. – Mert úgy tartjuk: kötelességünk a múlt értékeinek feltárása, helyreállítása, megőrzése, közkinccsé tétele – tette hozzá az alelnök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bővítik, szépítik a települések az intézményeket

Soproni térség - Az iskolásokhoz hasonlóan szeptember elején az óvodásoknak is… Tovább olvasom