Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Megújuló energiák hasznosítása

Budapest–Sopron - Vissza nem térítendő támogatásra, plusz hitelre számíthatnak azok, akik otthonukban a hagyományos energiahordozókat szeretnék kiváltani megújuló energiaforrásokra. Az Energiaközpont Kht. ebben a hónapban már fogadja a pályázatokat.
Az idén 1,6 milliárd vissza nem térítendő támogatásra számíthatnak azok, akik pályáznak a Nemzeti Energiatakarékossági Programra. Ez a keretösszeg kiegészül 16 milliárd forint kedvezményes hitellehetőséggel. Ez azt is jelentheti, hogy a pályázó gyakorlatilag saját rész nélkül valósíthatja meg a beruházást.

Ebben az évben a lakáskorszerűsítési lehetőségeket és a megújuló energiafelhasználást ösztönző beruházásokat öt részre bontották,
s külön lehetőség nyílik azok számára, akik a Nap, a szél, a geotermikus energia, a biomassza, vagy esetleg a szerves hulladék segítségével szeretnék előállítani hő- vagy villamos energiájukat. Pályázni a beruházási költség 25 százalékára, de maximum egymillió forintra lehet. A további költségek fedezésére szolgál a hitel, amelynek mértéke nullától hetvenöt százalékig terjedhet, de legfeljebb hárommillió forint igényelhető. Olyan variáció is elképzelhető, hogy a teljes beruházást (4 millió forintig) kedvezményes hitelből fedezik.

A megújuló energiák felhasználására – például a napkollektorok felszerelésére – az idén külön lehet pályázni. Fotó: illusztráció – Magasi Dávid
A megújuló energiák felhasználására – például a napkollektorok felszerelésére – az idén külön lehet pályázni. Fotó: illusztráció – Magasi Dávid

A hagyományos technológiával épült ingatlanok esetében természetes személyek, lakásszövetkezetek, társasházak pályázhatnak. Ez utóbbiak esetében sem lehet több lakásonként a beruházási összeg négymillió forintnál. Ebben a rendszerben az iparosított technológiával épült ingatlanok (panelházak) közösségei nem pályázhatnak, számukra más lehetőség adódik, ugyancsak a Nemzeti Energiatakarékossági Program keretében, éppúgy, mint azoknak, akik például a nyílászárókat szeretnék kicserélni vagy az épületet utólagosan akarják szigetelni
A pályázatokat az Energiaközpont Kht. címére (1437 Budapest, Pf. 328) kell benyújtani, NEP 2008–5 megjelöléssel. A pályázat beadásához szükséges nyomtatványok a minisztérium (www.gkm.gov.hu) és az Energiaközpont Kht. (www.energiakozpont.hu), míg a hitelprogram részletes feltételei és a finanszírozó hitelintézetek elérhetősége a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (www.mfb.hu) honlapjáról tölthetők le.

Olvasóink írták

 • 3. cs 2008. április 23. 08:29
  „Mc: "el lehet menni"

  Az idézet nem feltétlenül egyezik a közlő álláspontjával!:)”
 • 2. FREDDY/S 2008. április 22. 11:59
  „Fejleszteni szeretnénk, de a feltételek nevetségesek. Ha az értelmetlen gázprogramból átcsoportosítanának egy részét. akkor környezetbarát, élhető technológia biztosíthatná a boldogabb jövőt, nemde...”
 • 1. Mc 2008. április 22. 11:13
  „Nem tudom milyen pályázatokról beszélünk, a szomszéd országba ha valaki ilyen energia forrásokat használ az állam 90% os térítést ad egyböl csak egy számlát kérnek. Itt meg hónapokig kell majd intézni hogy ez egész beruházás töredékét megtérítsék!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halált is okozhat a kullancscsípés

Magyarország - Európa-szerte rohamosan terjed a kullancsok által közvetített vírusos… Tovább olvasom