Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Megújulhat a Lenck-villa

Sopronban a Lenck-villa rekonstrukciója előtt utat nyitott megyénk közgyűlésén hozott döntése.
Amennyiben Sopron igényt tartott volna rá, a Deák tér sarkán álló Lenck-villa akár a város tulajdonába is kerülhetett volna, akkor viszont az üzemeltetési költségek egy részét a városnak kellett volna átvállalnia. Most azonban megyei közgyűlési döntést követően új fejezet kezdődik a jobb sorsra is érdemes épületegyüttes történetében.

Az állam nem támogatta

A szakértői vizsgálatok ismeretében, előzőleg a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés már 2004-ben megkereste a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumát és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt, azonban a rekonstrukcióhoz támogatást egyik helyről sem adtak – mondta el a Kisalföldnek Firtl Mátyás, aki hozzátette: nem csak mint a vagyonkezelésért felelős megyei alelnök, de soproni országgyűlési képviselőként sem maradhatott közömbös az épület további sorsát illetően.

– A jelenlegi tervek szerint az épület és a múzeumkert részleges rekonstrukcióját – a pénzügyi források beszerzéséhez igazodva – több ütemben valósítják majd meg – mondta el Firtl Mátyás.

43 millió a tetőszerkezetre

Az első ütemben az összes szükséges tervdokumentáció és a tetőszerkezet teljes felújítása készül el, amelynek költsége 43 millió forint. Ezt követően kerül majd sor az üvegpavilon újjáépítésére és a múzeumkert látogatóbarát kialakítására, ami 50 millió forintos beruházási költséget jelent.

Uniós pályázat

A megyei közgyűlés az újjáépítés első üteméhez már rendelkezésre álló terület- és régiófejlesztési alapokat – a szükséges összegig – céltartalékok maradványából, illetve egyéb kiadási megtakarításból egészíti ki.

Az elbontott üvegpavilon újbóli felépítését és a múzeumkert látogathatóvá tételét Interreg II. pályázati forrásokból szeretné finanszírozni a fenntartó megyei önkormányzat.
Az uniós pályázathoz szükséges önrész biztosítását szintén megszavazta a decemberi közgyűlésén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkezdődött a volt bizományi felújítása

Mint arról a Kisalföld 2005. augusztus 16-án „Megkapták az építési engedélyt” címmel beszámolt, a soproni Ógabona téri, üresen álló, egykori bizományi áruház épületének tulajdonosa beszerezte a szükséges engedélyeket a tömb teljes körű felújítására. Az érintett műemlék környékén azonban semmi látványosabb jel nem mutatja, hogy hozzáfogtak volna a rekonstrukcióhoz. Tovább olvasom