Kisalföld logö

2018. 09. 23. vasárnap - Tekla 11°C | 21°C Még több cikk.

Megújul a sopronkőhidai börtön és fegyház

A Sopronkőhidai Fegyház és Börtön felújítása újabb szakaszába lépett. A leromlott épület miatt a feladat egyre sürgetőbbé vált. A sopronkőhidai büntetés-végrehajtási intézetet 1886-ban adták át és 1999-ig komoly rekonstrukció nem történt.
illusztráció
Az intézet komor kapuit átlépve megizzad az ember tenyere, a szorongás kézzelfogható, még ha kísérőnk, dr. Pantali Zoltán parancsnok igyekszik is oldani a feszültséget.

A fegyveres őrök látványa, a magas drótkerítés, a bezártság, a rácsos ablakokon kitekintő sápadt arcok megteszik a hatást... Első utunk a régi épületbe vezet, ahol málló a vakolat, keskenyek a folyosók, szűkek a zárkák. A cellákat vasajtó zárja kicsi kémlelővel. Mint a filmeken... A parancsnok betessékel, alig férünk el. Megdöbbentő a látvány: emeletes vaságy, tőle negyven centire a WC tátong, mely néhol azért függönnyel le van választva, a kézmosó hideg vízzel. Már érthető a sürgető átalakítás.

– Az átalakítási ütemterv első három szakasza lezárult, a beruházás közel egymilliárd forintból valósult meg. Jelenleg a negyedik ütem előkészületei folynak – tájékoztat dr. Pantali Zoltán.
Lassan továbbhaladunk az új részlegek felé, és már egyre jobban érzékelhető a különbség. Világosak falak és már nem is tűnik olyan szűknek a folyosó. A felújításnál a legújabb EU-előírásokat is figyelembe vették a tervezők. Elsősorban a cellák komfortfokozatán kellett változtatni, az új részlegekben a WC fallal, ajtóval van leválasztva, hideg-meleg folyó víz, valamint kábelcsatorna bevezetésére került sor.
Épp ebédidő van, az elítéltek csoportosan indulnak az étkezdébe. Fegyőrök kísérik a kettesével felsorakozott fogva tartottakat. A rabok ruházatát törvény írja elő, a filmekből jól ismert csíkos rabruha már a múlté. Téli viseletük szürkéskék szövetnadrág és -kabát.
Az átalakítás és a zsúfoltság miatt az elhelyezést úgy oldják meg, hogy a fogva tartottak egy részét másik börtönbe szállítják át. A telítettség napközben nem is szembetűnő, mivel a börtön területén az elítéltek elhagyhatják a zárkákat, mindenki végzi a dolgát, tanul, dolgozik az intézet üzemében, a konyhán, vagy épp takarít. Szigorúan elzárva csak a fegyházbüntetésüket töltő, súlyos bűncselekményt elkövetők vagy a problémás magaviseletűek vannak.

– A kőhidai intézet 544 férőhelyes, ám jelenleg kilencszáznál több fogva tartott van az épületben. Az elhelyezési előírásokat nem mindig tudjuk betartani. Zárkánként 2–3 elítélt van elhelyezve. Figyelembe kell vennünk, dohányzik-e a rab, milyen bűncselekményt követett el, milyen munkát végez az elítélt a fegyházban. Ötven százalékuk dolgozik az intézet területén, de a börtön falai között általános, illetve középiskola és informatikai oktatás is folyik – mondja dr. Pantali Zoltán.
Megtudjuk még, hogy jelenleg az átlag büntetési idő 6,5 év, az életkor 34 év. A legjellemzőbb az erőszakos bűntett, amely hatvan százalék, a vagyon elleni bűncselekmény huszonöt százalékos, heten pedig életfogytig tartó szabadságvesztésüket töltik. Talán a legmegdöbbentőbb a visszaeső bűnözők hetvenszázalékos aránya.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztonságos radarfigyelés

A légiirányítók folyamatosan ellenőrzik a Sopron–Fertő tó feletti légi forgalom biztonságát. A… Tovább olvasom