Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Megújul a Fertő tó magyar szakasza

Tervezik a Fertő tó nádasainak és a tómeder vízpótló csatornáinak rekonstrukcióját. Ezáltal friss, oxigénben gazdag vízhez juthatnak a nádasok. A közel egymilliárd forintos program várhatóan a vegetációs időszak végén, ősszel kezdődik.

A vízpótló csatornák kotrásával pótolják a friss vizet a Fertő nádasövezetében, s a tó természetes elöregedési folyamatait lassítják. E célból konzorciumot hozott létre a Fertő–Hanság Nemzeti Park és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. A munkálatok előkészítő szakaszában már a közbeszerzési eljárásnál tartanak.

Hetvenhat kilométernyi csatorna kotrása várható ősztől kezdődően. Fotó: Magasi
Hetvenhat kilométernyi csatorna kotrása várható ősztől kezdődően. Fotó: Magasi


– A Fertő magyar oldalán a nádas mocsár közel kilencven százalékot tesz ki. Nyílt vízfelület ugyanakkor alig van – mondta elöljáróban Fersch Attila, a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatóhelyettese.

– A nádasoknak viszont igen nagy a szerepük a tó életében: ha az oxigénhiányos vízben kiritkul a nádas, aratásra alkalmatlan foltok jönnek létre. Ezzel együtt a védett madarak élőhelye is ritkul, csakúgy a vízi gerinctelenek és a halak élettere mint halbölcső is beszűkül. Úgy élőhelyvédelmi, mint ökológiai szempontból fontos tehát a nádasok rehabilitációja.

Összesen hetvenhat kilométer hosszan lesznek majd csatornakotrások a nádasban, s ez harmadát jelenti a teljes csatornahálózatnak. Új körcsatorna megnyitásával a partközeli nádasba is juttatunk oxigéndús vizet. Megszüntetjük az akadályokat a víz áramlásának útjából: a korábbi csatornakotrások során a vízi utak mellé kirakott iszaptöltéseken elvégezzük a szükséges átvágásokat, hogy a víz könnyen a nádasparcellákba is folyhasson.

 Élénkül a vitorlásélet

– A Fertő magyar oldalán is egyre élénkebb a vitorlázás, már tavaly is minden kikötőhelyünk megtelt. Öt egyesület tevékenységét koordináljuk. Egyesületeink idén is több gyerektábort indíthattak – tudtuk meg dr. Schneider Istvántól, a Fertő Tavi Vitorlás Szövetség elnökétől.

– Több mint kétszáz igazolt egyesületi versenyzőnk van, de az aktív vitorlázók száma megközelíti az ezret. Idén három, országos érdeklődésre számot tartó nagy versenyt rendezünk. Az Építők Kupája augusztus 1–2-án, a Fertő-bajnokság Poliprofil-kupa augusztus 17–19-ig, az Old Boys-kupa pedig augusztus utolsó hétvégéjén várja az érdeklődőket – tájékoztatott.Úgynevezett hidromechanizációs kotrást is alkalmazunk: a csatornák mentén jobbra és balra több tízméteres távolságig „szétpermetezzük" az iszapot, hogy az lapos réteget alkosson, s ne jelentsen gondot a víz szabad áramlásában. Ahol nincs más mód, a kikotort iszapból kisebb mesterséges szigeteket hozunk létre, amelyek idővel benádasodnak s élőhelyül szolgálnak majd.

– A munkálatok hozadékaként életerős, serényen növő és egészséges nádasok jönnek létre. Így az aratható nád mennyisége is nagyobb lesz. A halgazdálkodás, továbbá az ottani állatvilág élőhelyeinek feltételei is javulnak. A tervek szerint a csatornakotrás a vegetációs időszak elmúltával, ősszel kezdődik és 2014 év végén fejeződik – zárta Fersch Attila.

– A fertőrákosi strandon legutóbb öt éve zajlott kotrás, nyolcmillió forintos költséggel. Akkor 3600 köbméter iszapot szivattyúztak ki – közölte Varga Tibor, a fürdőüzem vezetője.

– Helyét ugyanannyi köbméter kaviccsal töltöttük fel, hogy ne változzék az adott terület iszapcsapdává. Úgy véljük, szükség lenne az akkori rész kotrásának folytatására, de ennek anyagi akadályai vannak. A fürdő területére és a fürdőzők biztonságára a továbbiakban is nagy gondot fordítunk. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kánikulában a szökőkutak fürdésre csábítanak

Az „élményfürdőzés" azonban veszélyes is lehet, a szökőkutak vize megbetegedést okozhat. Tovább olvasom