Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Megszűnik az óvoda és az iskola

A 397 lakosú Völcsejen idén szep- tembertől bezárják az oktatási in- tézményeket. Jelenleg iskolába tizenöten járnak, óvodába pedig heten.
Még társulási formában sem tudja teljesíteni a völcseji általános iskola és óvoda a törvényben előírt minimumlétszámot. Az önkormányzatnak nincs annyi pénze, hogy fenntartsa az oktatási intézményeket, ezért azok szeptembertől megszűnnek. A helyi kisdiákok Lövőre vagy Sopronhorpácsra járnak majd tanulni.
„ Ebben a tanévben az iskola alsó tagozatos osztályaiba összesen tizenöt kisgyerek jár, az óvodába pedig hét."

– Fájó szívvel határoztunk a bezárás mellett, ám meg kellett tennünk – mondja Nagy Gyula, Völcsej polgármestere. – A pedagógusoktól tisztességgel kell elválnunk. Igaz, a végkielégítések kifizetése sem lesz egyszerű feladat. Idén erre még lehet pályázni, jól is jönne a kiegészítés, ugyanis a költségvetés nem bírna el ekkora kiadást.

– Ebben a tanévben az iskola alsó tagozatos osztályaiba összesen tizenöt kisgyerek jár, az óvodába pedig hét – veszi át a szót Tóth Dezsőné igazgató. – A 2005/2006-os tanévben tizenkét iskolással és négy óvodással számolhatunk. Nem kis munka árán sikerült elérnünk, hogy 1991-ben visszaszerezzük az iskola négy osztályát. S most vége mindennek.

Az oktatási intézmények jogutód nélkül szűnnek meg. Így öt évig nincs lehetőség arra, hogy ismét helyben legyen a tanítás. Még akkor sem, ha – egy csoda folytán – annyi gyermek lenne Völcsejen, hogy elérjék a szükséges létszámot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítás előtt tájékozódni kell

Nemcsak a műemlék, hanem a műemléki jelentőségű területen és a műemléki környezetben lévő épületek felújításához is szükséges a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal hozzájárulása. Mielőtt a lakók belevágnának a felújításba, érdemes előzetesen tájékozódniuk.
Tovább olvasom