Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Megszépült konferencia- központ

Meghívottak százai csodálhatták meg október 25-én, pénteken a felújított Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központot, amelynek ünnepélyes megnyitóján többször emlegetett fogalom volt az összefogás.
– Sopron állókép, amiben sohasem csalódunk – köszöntötte a megjelenteket a rendezvény háziasszonya, Piros Ildikó színművésznő, mielőtt a színpadra szólította Walter Dezső polgármestert és a Pro Kultúra Sopron Kht. ügyvezetőjét, Nyerges Ferencet. „Végre eljött a nap, hogy megmutathassuk, mit végeztünk. Sopronban vannak fontos épületek, a központ is az. Meg újulása hatéves, önkormányzati ciklusokon is átívelő közös munka eredménye."

– Közben voltak ugyan nehézségek; hol az álmennyezet szakadt le, hol a vízcső tört el, de ha segítségre volt szükség, mindig időben jött a támogatás – mondta Nyerges Ferenc, aki jelképesen átadta a ház kulcsait Walter Dezsőnek. A polgármester meghatottan lépett a mikrofon hoz: – Ez az első hivatalos megnyitóm, éppen itt, ahol édesapám egykor a Kaszinó tagjaként oly sok időt töltött. Ígérem, azon leszek, hogy a központ Sopron kulturális életének és konferenciaturizmusának valóban hasznára váljon.

Sokan dolgoztak azon, hogy megszépüljön és átalakuljon az épület – fordult Walter Dezső Nyerges Ferenchez, akinek vissza is adta a jelképes kulcsot azzal a kéréssel, töltse meg tartalommal a házat úgy, hogy az sok pozitívumot termeljen a város számára.
– Sopron őrzi értékeit és gyarapítja is számukat. Ez példa az ország egésze számára. Példa abban a tekintetben is, hogy a beruházás olyan összefogás eredménye, mely átívelt politikai ciklusokon is – mondta Pál Béla, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára. Szájer József, Sopron országgyűlési képviselője beszédében Széchenyi szellemét idézte, amikor az épület eredeti és mai funkcióiról szólt. Az ünnepség a beszédek után emlékérmek átadásával folytatódott. Sz. Egyed Emma alkotását politikusok, az építők, kivitelezők, tervezők kapták meg többek között. Az ünnepséget az épület meg tekintése, majd fogadás követte, ahol dr. Gimesi Szabolcs expolgár mester mondott pohárköszöntőt.

Programok
A megújult konferencia- és kulturális központot ma és holnap nyitott napok kereté ben tíztől este hétig tekinthetik meg az érdeklődők, akiket szá mos program is vár az egykori Kaszinóban. A gyerekeknek lesz bábszínház és játszóház, a felnőtteknek pedig többek kö zött számos komoly- és kön nyűzenei rendezvény.

A múltat, az egykori Kaszinót idézte meg Kubinszky Mihály professzor is, aki a városszépítő egyesület elnökeként méltatta mindazt, amit az épület Sopronban és a soproniaknak jelent. Meghívottak százai csodálhatták meg a pénteki ünnepélyes megnyitón a felújított konferencia- és kulturális központot.

Adatok a házról
A Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központ, az egykori Kaszinó épülete éppen 130 éve, 1872-ben épült. Idei felújítása összesen 1,55 milliárd forintba került. A Phare-CBC 330 millióval támogatta a konferencia-központ kialakítását, amelyben jelentős anyagi terhet vállalt az önkormányzat és a Pro Kultúra Sopron Kht. is. A Széchenyi-tervből 400 milliót költöttek az át alakításra. A munkálatok tavaly júniusban kezdődtek meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új főorvos Sopronban

Új osztályvezető főorvosa van a soproni Erzsébet-kórház aneszteziológiai és intenzív terápiás… Tovább olvasom