Kisalföld logö

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Megszaporodott a rókák száma

Győr-Moson-Sopron - Hagyományteremtő szándékkal rókagyérítési akcióval egybekötött versenyt szervez a megye vadászai részére az Országos Magyar Vadászkamara megyei vadgazdálkodási bizottsága. A rókaelejtési verseny csütörtöktől vasárnapig tart.
– Elszaporodott a róka az egész megyében, így a Sopron környéki erdőkben is. Ezáltal fokozott veszélybe került az apróvadállomány, amelynek a róka az egyik legnagyobb ellensége – fogalmazott Kiss József, az Országos Magyar Vadászkamara megyei vadgazdálkodási bizottságának elnöke, a soproni Taeg Zrt. vezérigazgató-helyettese. – A rókák magas számának legfőbb oka, hogy egy évtizede minden évben csaliba rejtett veszettség elleni vakcinával kezelik az állatokat. Ennek köszönhetően sokkal kevesebb állat pusztul el emiatt. A csali repülőgépről való kiszórása – csak Sopron környékén – milliós nagyságrendű kiadást jelent évről évre, igaz, a költségeket a szakminisztérium állja. A rókák elszaporodásának másik oka, hogy a vadászok érdeklődése is alaposan lecsökkent a rókák iránt. Ennek részben a nagyvadvadászati lehetőségek bővülése, másrészt a rókaprém utáni kereslet csökkenése az oka. Míg egy-két évtizede olyan összeget lehetett kapni egy-egy rókaprémért, amelyből a vadászat költségei megtérültek, manapság mondhatni, teljesen megszűnt ez a lehetőség. A megszaporodott rókaállomány nemcsak az erdőn-mezőn élő apróvad közül szerzi be napi eledelét, hanem egyre inkább a lakott területek baromfikertjeit is felkeresi.

A rókák elszaporodása miatt fokozott veszélybe került az apróvadállomány.
A rókák elszaporodása miatt fokozott veszélybe került az apróvadállomány.


– Mindezek miatt holnaptól vasárnapig rókagyérítési akciót hirdettünk a megyei vadásztársaságok számára, versennyel egybekötve – folytatta Kiss József. – Január második felét azért választottuk, mert ez a rókák párzási időszaka: ilyenkor többet mozognak, könnyebb őket puskavégre kapni. A róka különben egész évben vadászható. Az akció legeredményesebb vadásztársasága vándorkupát vihet haza, míg az első három legtöbb rókát elejtő vadász 30–20–10 ezer forint jutalomban részesül.

Megyénkben 2877 vadász foghat puskát

Országosan mintegy 54 ezer, megyénkben 2877 vadászt regisztrálnak. A soproni Taeg Zrt. 21 ezer hektáros vadászterületén tavaly 96 rókát ejtettek el, idén már tízet.


Olvasóink írták

51 hozzászólás
 • 51. Roben 2009. szeptember 05. 13:53
  „Minek félteni az aprovadat,öröm állandoan beavatkotni a természetbe?emberi természet egyenlö az istennek képzeli magát.NEm a roka az igazi veszély,hanem a MOHO és ÉHES PÉNZÉHES ember.”
 • 50. MSR 2009. január 24. 17:18
  „Még valami! A vadat ne a vadászoktól féltsétek, hanem a többi "egyéb" embertől. Akik kivágják a határban a fákat, bokrokat és a fácán nem tud hova felszállni a róka, kóbor kutya elől. Attól az embertől, aki, hogy egy kicsivel több terménye legyen, felszántja réteket, kaszálókat. A legszörnyűbb, amikor tavasszal valaki meggyújt egy nádast! Tudjátok abban mennyi fészkelő madár és egyéb vad pusztul el? Féltsétek azoktól a városi emberektől, akik a megunt kutyát kidobják a város határában. A kóbor kutya sokkal nagyobb veszélyt jelent a vadállományra, mint a róka. A róka megelégszik azzal, amivel jóllakik, a kutya még tele gyomorral is űzi a vadat.A kutya a puszta jelenlétével a világból is el tudja kergetni az őzet, szarvast is. Ők még a génjeikben hordozzák a farkastól való félelmet. Régebben a vadászoknak kötelessége volt a kóbor kutyát irtani. Mára ez is sajnos részben jogi korlátozásba ütközik. Remélem sikerült némi segítséget nyújtanom, hogy kissé nagyobb keresztmetszetben legyen látható a mai, méltán világhírű Magyar Vadgazdálkodás. Számos külföldi szakember nézi irigyen a mi erdeinket, vadállományunkat.”
 • 49. MSR 2009. január 24. 16:53
  „Mint már többször elhangzott, a kép illusztráció. Egy vadászterületet akár Vadásztársaság, akár gazdasági társaság kezeli, azt vadgazdálkodási egységnek hívják. Az ott elejtett vad számát nem a véletlenek szabják meg, hanem az időszakos vadlétszámbecslés, kilövési terv. Ezen adatokat a Vadászati hatóság szakemberei felülvizsgálják, kijavítják, jóváhagyják. Minden vadgazdálkodási egységnek meg van az ún. VADELTARTÓ KÉPESSÉGE. Ez egy olyan számadat, amely azt mutatja, hogy az adott terület melyik vadfajból mennyit képes eltartani. Ha túlszaporodik az állomány, az komoly károkat okoz. Pl. a vadkár a mg.-i kultúrában, fertőzés, beltenyészet a vadfajon belül, az állomány korcsosodása alakul ki. Ha kevés az adott vadfaj, akkor különösen fenyeget a beltenyészet kialakulása. Most valami ilyen zavar van a rókáknál, amit a túlszaporodásuk okoz! Ha elszaporodik a róka, drasztikusan csökken az apróvadállomány! Korábban a rókák állományát bátran lehetett gyéríteni számos egyéb módszerrel: füstgyertya, csapda, mérgezett tojás... Ezeket, (részben jogosan) betiltatták a zöldek. Arra persze nem mondott senki okosat, hogy mi lesz, ha így elszaporodik a róka???!!!
  Jockey! Jogos a kérdésed, a róka apróvadban tett kártétele szezonális. A legnagyobb akkor a kártétele, amikor a kisrókák megszületnek, tavasszal. A fácán tyúk a földön fészkel, könnyedén esik prédájául a rókának, akkor se fácántyúk, se fácáncsibe! A természet ez ellen úgy védekezett, hogy a fácánkakas többnejű. A növekvő rókáknak borzasztó nagy az étvágya. Régebben amikor a tarlók hetekig szabadon voltak, a rókák egerésztek éjjel-nappal. Ma mit látunk, az aratás után azonnal letárcsázzák a tarlókat, a rókák már nem tudnak egerészni annyit. Még rosszabb a vegyszerezés... Szóval, sok egymásba szövődő összefüggés van itt, csak sajnos sokan az egészből azt látják, hogy a csúnya vadászok megint hadat üzentek az ártatlan rókáknak.”
 • 48. jockey 2009. január 24. 15:27
  „Hát, a képet elnézve nem elsősorban a rókák miatt van veszélyben az apróvad állomány. Ennyi nyulat és fácánt hány róka tudna elpusztítani és mennyi idő alatt?”
 • 47. Laccie 2009. január 24. 13:34
  „jiirzi1!

  A neten utánna tudsz nézni. De a mackóknak nem elég csak az erdő. A mackók száma trianon után a 0-ra esett vissza. Nem jöttek át hozzánk Romániából és Szlovákiából. Ugyanis ők a magasabb hegyvidéket szeretik. Az utolsó magyar farkast a balatonedericsi múzeumban találod...”
 • 46. Bond21 2009. január 24. 11:48
  „MSR! Minden tiszteletem a Tiéd,teljes mértékben egyetértek Veled!!!! Látom vannak még olyan emberek,akik értik miről van szó!”
 • 45. jirzi1 2009. január 23. 23:24
  „Kérdezem én .akkor ki irtrotta ki a medvét és a farkast ? Mert erdők vannak ,ami természetes élőhelye ezen állatoknak .De ha ide téved egy is rögtön le kell lőni mert veszélyes.”
 • 44. MSR 2009. január 23. 22:03
  „Az a nagy gond, hogy a vadászok negatív megítélése a tájékozatlanságon, ill a tájékoztatás hiányán múlik! Tudjátok, hogy miért szaporodtak el a rókák? Mert már évek óta repülőgépről szórják nekik a veszettség elleni csalifalatokat. Ezzel sikerült is a veszettséget múltidőbe tenni annak az árán, hogy a rókaállomány kb. az 5x-re nőtt! A rókának ma Magyarországon nincs természetes ellensége, a farkas, medve sem azért pusztult ki, mert a vadászok "túllőtték" a lehetőségeket. Az ember a saját hasznára fordította a környezetét, elpusztította ezen nagyvad élőhelyét. Tehát egy ördögi kör alakul ki szép lassan, csak az a baj, hogy ezt sokan nem tudják. A Vadászat helyett, inkább vadgazdálkodásról kéne beszélni, ami egy nagyon összetett feladat. Arról soha nincs híradás, hogy a vadászok mennyi takarmányt visznek ki a vadászterületre, ha megfagy a föld és a vad nem tud táplálkozni. Van egy afrikai ország, ahol a (sötét)zöldeknek sikerült betiltatni a vadgazdálkodást/vadászatot. Ebben az országban először vadbőség volt, utána felütötte a fejét a fertőzés, majd a vadállomány felemésztette a saját környezetét. Erre kivezényelték a katonaságot, a vadállomány teljes, válogatás nélküli kiirtása következett...
  Javaslom a korlátolt gondolkodású, önjelölt állatvédőknek, hogy vegyenek kézbe egy általános iskolai Élővilág könyvet, tanulmányozzák alaposan. "A figyelmes olvasás csodákra képes!" A vad a sajnálattól még nem lakik jól, csak a vadászok által feltöltött etetőktől.”
 • 43. soproni 2009. január 23. 17:43
  „Eprecske!
  Úgy látom Te vagy az egyetlen aki egy kis vita kapcsán képes volt annyira kivetkőzni magából,hogy a neked nem tetsző hozzászólások íróit lehülyézted. Gratulálok!A bemutatkozásod sikeres volt! Azt hiszem neked inkább felemelkedned kellene az ő szintjükhöz. :))

  Csodabimbó,moose és jirzi1 megmondta a frankót.”
 • 42. jirzi1 2009. január 23. 17:23
  „Igazatok van, kicsit félreolvastam a családos dolgot .Beismerem nem is tudok fogalmazni .De moose megfogalmazta helyettem a frankót.Teljesen azonos véleményen vagyunk és bár sajnos már nincs kutyám ,volt olyan vadász aki az erdőben azt mondta ne engedjem el mert lehet lelövik,ha azt hiszik vad.De te eper megnyugtattál, hogy a vadász hülyeséget beszélt .Ti csak a káros elszaporodot beteg állatokat lövitek le.Vagyis amit ti annak itéltek.Mert ti ezt megtehetitek.Én azonban szuverén jogomnál fogva nem teszek külömbséget a kutyákat macskákat kínzó , "ezek elszaporodásától óvó jóemberek között" ,és ti közöttetek.Mert ha egy vadgazdász teszi ezt akkor az azért jó mert meg tudja ítélni..”
 • 41. moose 2009. január 23. 11:32
  „ez egy olyan oldal, ahol mindenki leírja a SAJÁT véleményét. ha több ember nem ért egyet, akkor nem.. normális . ponnt ezért felesleges egymásnak esni. nagyon gyerekes dolog. de látom sok emberben benntvan az agreesszív hajlam. ezért így témazáróként csak annyit fűznék hozzá a cikkhez, hogy én magamból kiindúlva rettenetesen állat és természetbarát vagyok, és soha nem lennék képes megölni bármilyen élőlényt, ha csak nem az életem múlik rajta. rengeteget járom az erdőt kutyáimmal, majdnem minden nap és nagy boldogsággal tölt el ha megpillantok előttem futni egy rókát vagy egy őzet. csodálatos dolgo . egyébként vannak persze veszett rókák de én abszolút nem tartok tőlük. jobban félek a civilizációban hisz köztudott ,hogy az ember a leg veszettebb.”
 • 40. Eprecske 2009. január 23. 11:00
  „Kedves jirzi1!
  Képzeld el én futtában is megállapítom egy állatról, hogy beteg-e vagy sem! Amúgy beteg állat nem futkozik!!!! (Akkor nem tudod megmondani róla, ha csak lappang benne a betegség.) Látszik, hogy soha nem volt még állat a közeledben!
  A másik dolog: Először tanulj meg olvasni és mondatokat értelmezni és utána húzd fel magad! Senki nem szidta a családodat!
  Bimbó: A vadgazda nem az egészséges állatokat írtja, hanem a beteg, selejtes vagy éppen súlyos rendellenességgel (ami veszélyezteti saját magát, ill. a másik állat életét!) rendelkező egyedeket! Vagy jelen esetben a természetre károsan túlszaporodott állományt! Ha nem hiszed olvass utána, vagy menj és kérdezd meg!
  Látszik, hogy itt sok a tudatlan, magukat szentnek és tisztának tartott emberke, akik a kocsmai sztorik és egyéb ismerősök után hallottak alapján ítélkeznek! Gratulálok hozzá! Saját magukat minősítik és írják le mások előtt! De igaz is: hülyékkel nem érdemes vitatkozni, mert lesüllyedünk az ő szintjükre... Üdv”
 • 39. Bond21 2009. január 23. 10:56
  „Hahó csodabimbó nem gyerekkoromban,hanem még most is gyakori,hogy az udvarunkban rókával találkozom!! Ugyhogy tele vagyok ilyesfajta élményekkel!!Tudod falun élek!
  Jirzi:Olvass értelmesen,aztán vedd észre hogy nem a családodat szidtam,hanem azokat az embereket,akik ellene vannak az egész vadgazdálkodásnak,és ha rajtuk múlna,egy állatot sem lőnének ki!--->szóval őket neveztem családnak,akik közé te is beletartozol!Tettszik érteni?? De keress meg bátran!”
 • 38. Laccie 2009. január 23. 06:53
  „A sok okos hozzászólást végig olvasva elmondanám, hogy sajnos muszáj őket szabályozni. Még ha egyesek szemében írtás is. Akik így látják mit is esznek? Sokan összekeverik a fogalmakat. Van a vadász(vadgazda) és van a sportvadász, ez utóbbi a lóvés írtó. Akiknek semmi sem számít. Az előbbi sokat is foglalkozik az állatokal. A vadászat kijelőlt helyeken folyik. Táblával jelölik! A kresszből jól ismert behajtani tilos tábla, plussz kiegészítő.
  Nem beszélve, hogy nem is olyan rég volt itt egy cikk a vaddisznók a kutyahegyen. Miért is vesszük el a területüket? Mert kijöttünk a barlangból anno! Ne csak a város új részeire gondoljatok.100 éve még nem volt ekkora Sopron! Lőverek az a szó nem is létezett! Annak idején ott is laktak állatok. Úgy, mint mindenhol.
  A vad balesetekről meg ne is beszéljünk. Nap, mint nap lehet róluk hallani. Pék ismerősömnek eddig 7 őzet sikerült elütnie. Persze minek is dolgozik? Minek jár hajnalban haza...
  Vagy pár hónapal ezelőtt ausztriai autópályán magyar nő őzel ütközött, majd a baleset következtében kigyuladt az autója. A többit gondolhatjátok...

  Üdv.”
 • 37. Csodabimbó 2009. január 22. 23:19
  „Bond21 heves ifjonc, elfogadom, h vkinek a piszkos melót is el kell végezni, ha ez megmozgatja benned az adrenalint, akkor tedd és élvezd az ölés édes ízét én meg had tartsam ezt betegségnek.
  Egy élménnyel szegényebb lettél, h nem élt gyerekkorodban közeledben róka, akinek szemei akár a kutyaházból is felvillanhattak.”
 • 36. jirzi1 2009. január 22. 22:01
  „Bond21Ha már belevonjuk egymás családját gondolom diplomád is lehet bőven .Én ezt a vitát lezárom mert ha mégegyszer a családomról egy sort írsz veszem a fáradságot kiderítem ki vagy.”
 • 35. Bond21 2009. január 22. 20:35
  „na erről ne nyissunk vitát,mert ami a közeledbe megy az egyértelműen az,de ha a gyerekeknek és szüleiknek a közelben futkosó rókák okoznak örömöt,akkor egészségükre!
  Még hogy irtjuk az élőhelyeiket?! Te tudatlan inkább próbáljuk fenntartani! Szerinted miért létesítenek itatókat,etetőket,dagonyázó helyeket,sózokat stb..???? Mielőtt prédikálsz,inkább nézz kicsit utána a dolgoknak,meg érné!
  jirzi akárhány,te meg inkább olvass vissza mielőtt hülyeségeket írnál,mert én ilyet nem mondtam hogy futtában meg állapítom! Egyébként amit megeszel azt nem sajnálod? Vagy ennyi vega lenne errefelé?! Sajnálj nyugodtan,de így legalább van egy normális egyensúly...tudós kollégáimnak pedig azért fogok szólni,hogy szabályozzák picit a "mentsük meg szegény állatokat,hadd szaporodjanak"-ék népes családjának állományát minimálisra csökkentsék,veled egyetemben...”
 • 34. jirzi1 2009. január 22. 16:15
  „Nekem az tetszik hogy én nem tudom megállapítani a somfordáló rókáról hogy veszett, e Te meg az erdőben megállapítod futtában hogy az .Meg hogy nem kell szegény állatot sajnálni ....Hát téged kéne inkább.Remélem Te sem szaporodsz el ,vigyáznak rá a tudós kollegáid.”
 • 33. moose 2009. január 22. 15:57
  „az ember az aki beköltözött a vadak közé. ráadásul írtjuk az élőhelyüket és folyamatosan betelepszünkn az ő környezetükbe. szóval akkor kit kéne inkább kiírtani? az ősember CSAK a megélehtéséért vadászott. mégis volt egyensúly.”
 • 32. Eprecske 2009. január 22. 15:52
  „De jól nyomom! Egyszerre küldtem a két nickemmel! :D:D:D Te uninteligens!”
51 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb rablás Sopronban: a tettest elfogták

Sopron - Megint kiraboltak egy nőt Sopronban. A 29 éves áldozatot hétfőn reggel ütötték le az utcán… Tovább olvasom