Kisalföld logö

2018. 10. 17. szerda - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Megszámolják, hányan dolgoznak Ausztriában

Október 5-én, a határátkelőhelyeken ismét számolni fogják az ingázókat, vagyis azokat akik naponta a szomszédos Ausztriába járnak át dolgozni.

Két évvel ezelőtt 2008 októberében az „IGR- Jövő a határtérségben" projekt keretében az osztrák és magyar szakszervezetek úgy döntöttek, hogy összeszámolják az ingázókat, azokon az átkelőhelyeken, ahol Burgenland határos Magyarországgal. Az akkori eredmények szerint több mint 9 ezren jártak Ausztriába dolgozni - mondta Horváth Csaba, az magyar-osztrák Interregionális Szakszervezeti Tanács soros elnöke.

Most ezt a számlálást ismételjük meg, hogy a 2011. május 1-én életbe lépő munkaerőpiaci-nyitás előtt egy hozzávetőleges képet kapjunk az ingázás mértékéről és arányairól - fűzte hozzá.

Szavai szerint az ingázás az osztrák határ menti térségben a gazdasági válság hatására sem lanyhult, ennek oka, hogy a külföldön dolgozó magyarok többnyire elégedettek a sorsukkal, a magyarországinál jóval magasabb bért, minimum ezer euró körüli összeget kapnak, sok esetben pedig tizenharmadik és tizennegyedik havi fizetést is utalnak a számlájukra.

Az Ausztriába ingázók száma a tervezett munkaerőpiac-nyitással feltehetően még tovább emelkedik. Sokan dolgoznának a magyarok közöl külföldön, pedig többségüket nem is a végzettségüknek megfelelő területen foglalkoztatják, és akár negyven százalékkal kevesebb bért is kaphatnak ugyanazon tevékenységért, mint a burgenlandi munkavállalók - ismertette a tapasztalatokat Horváth Csaba.

Az IGR- Jövő a határtérségben projekt dolgozói 2010. október 5-én végzik az új számlálást Győr-Moson-Sopron megyében 9, Vasban 7 helyen, közúton és ott is, ahol kint van a behajtani tilos tábla, így Zsiránál, Fertőrákosnál, Sopronkőhidánál is.

A forgalomszámlás reggel négy és nyolc óra között lesz, mivel az osztrák rendőrség tájékoztatása szerint ilyenkor az utazók több mint kilencven százaléka dolgozni megy Ausztriába - mondta a szakszervezeti tanács elnöke.

Olvasóink írták

 • 8. cherry 2010. október 16. 11:13
  „Voltam aznap dolgozni, de "szämlälokkal" nem talälkoztam.:D”
 • 7. Dörgés 2010. október 06. 21:18
  „?”
 • 6. soproni 2010. október 06. 09:47
  „3.Mi van akkor,ha csak tankolni,vagy vásárolni ugrott át valaki a számlálás napján? A rendszám ismerete kevés ahhoz,hogy bizonyítsanak az illetékesek.”
 • 5. muskátli 2010. október 06. 08:30
  „:) ez jó volt!”
 • 4. housedok 2010. október 05. 16:52
  „Nagyanyam is igy szamolta a tyukokat”
 • 3. housedok 2010. október 05. 16:51
  „Eleg a rendszam, hogy a nevet, majd a cimet es adoszamot ismerjek az illetekesek.-”
 • 2. makacs 2010. október 05. 16:11
  „Az ember azt hinné, hogy elég összeszámolni a kiadott munkavállalási engedélyeket. Vagy lehet,hogy a feketemunkásokra kíváncsiak? Biztos bevallják, ha szépen kérdik őket!”
 • 1. bogote 2010. október 05. 15:56
  „Ismét tilos behajtani sopronkőhidánál? Mióta?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Úton a Rakonczay házaspár

Középiskolai olvasmányok és filmek hatására bizonyára sokan álmodoztak nagy kalandokról, például… Tovább olvasom