Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Megmentenék a méntelepet

Nagycenk - Információink szerint lemond a nagycenki ménestelep kezelői jogáról a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal. A vagyonkezelői jogot szívesen átvenné a Nyugat-magyarországi Egyetem, így biztosítva a nagy múltú telep további működését.

A Széchenyi nevével összeforrt, történelmi múltú telep megmentésére összefogás körvonalazódik az NYME és a Lótenyésztő Szövetség között. Az egyetem rektora jövő szerdán szakmai megbeszélést kezdeményez az érintettek részvételével. Az elmúlt két napban Nagycenken rendezett országos ménteljesítmény-vizsga folyamán ugyanis olyan hírek röppentek fel, hogy a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal lemond a méntelep kezelői jogáról.

– Mindez nem azt jelenti, hogy a méntelepet megszüntetnénk – nyilatkozta lapunknak Lajkó Ákos, a hivatal elnökhelyettese. – Sőt, a hivatal a továbbiakban is számít rá mint ménteljesítmény-vizsga helyszínre. Tehát nem bezáráson gondolkodunk, hanem hogy a kor követelményeinek megfelelő működtetés jöjjön létre, biztosítva a Széchenyi-hagyományok szélesebb kör előtti jelenlétét. Vagyis a méntelep eredeti funkciójának megfelelő hasznosítása előtt nyitunk teret. A vagyonkezelés és a működtetés struktúrájának kialakítása a szaktárca vezetőjétől, a Nyugat-magyarországi Egyetemtől, a Lótenyésztő Szövetségtől és nem utolsósorban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től függ.

Thomka Iván, a nagycenki méntelep vezetője felajánlotta: akár egy évig is ingyen ellátja feladatát. Fotó: Gosztonyi
Thomka Iván, a nagycenki méntelep vezetője felajánlotta: akár egy évig is ingyen ellátja feladatát. Fotó: Gosztonyi

A Kisalföld úgy tudja, Thomka Iván, a méntelep vezetője felajánlotta, amíg nem rendeződik a telep sorsa, akár egy évig is, ingyen látja el a vezetői feladatokat.

– A Nyugat-magyarországi Egyetem általánosságban is kötelezettségének érzi a Széchenyi-örökség ápolását. Ebben a helyzetben ajánlottuk fel segítségünket a méntelep megmentése céljából. Az egyetem kiterjedt lovasképzését biztosítandó, átvennénk a méntelep mint állami tulajdon vagyonkezelői jogát – közölte dr. Faragó Sándor, az NYME rektora.

– Nagycenken koncentrálhatnánk a Győrben, Mosonmagyaróváron, de a soproni erdőmérnöki karon is folytatott lovasképzéseket. Szeretnénk a telep eredeti funkcióját megtartani, s a Lótenyésztő Szövetséggel közösen a méntelep klasszikus feladatait is ellátni. A magyar lófajták fenntartásában is kiemelt szerepet szánnánk Nagycenknek. Elképzeléseinkről, a méntelep jövőjének sokoldalú, közte oktatási célú hasznosításáról és a funkcióbővítésről jövő szerdán tartunk szakmai megbeszélést Győrben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megviselte: a támadás után felmondott

Sopron - A soproni Ilyés Andrea ma is remeg, amikor felidézi a néhány nappal ezelőtt történteket.… Tovább olvasom