Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Megkeresik a nyári bulira valót

Sopron - A diákok egy része a vakációban maga keresi meg a bulira valót. Iskolaszövetkezeten keresztül vagy egyénileg is vállalhatnak munkát. Óránként 400–1000 forintot kereshetnek.

Farkas Bálinttól, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet képviselőjétől megtudtuk, egész évben van munka, de tömeges jelentkezés a tanév végén tapasztalható. A cégek szívesen fogadják a tanulókat, mert így nem kell valakit állandóan alkalmazniuk, csak a tényleges munka idejére, amivel költségmegtakarítást érnek el.

Az iskolaszövetkezetnél történő regisztráláshoz szükség van a nappali tagozatos jogviszonyt bizonyító iskolalátogatási igazolásra, személyi igazolványra, adó- és tajszámra, bankszámlaszámra. A regisztráció díja 1000 forint, amit az első munkabérből vonnak le, ha a fiatal kilép az iskolaszövetkezetből, visszakapja ezt a pénzt.

Egyénileg is találhat munkát a fiatal, de a szabályok betartására ekkor is ügyelni kell.

– A törvények határozottan fogalmaznak a fiatalok munkavégzéséről, a szabályszegő munkáltatók komoly bírságra számíthatnak – kezdte dr. Virágh Norbert, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség Nyugat-dunántúli Munkaügyi Felügyelőségének vezetője. – Tizenhat éves kortól dolgozhatnak a diákok alkalmi munkavállalói (AM) könyvvel vagy munkaszerződéssel, de a vakációban szülői engedéllyel a 15. életévét betöltött fiatalok is vállalhatnak munkát. Fiatalabbak esetében, hiába van munkaszerződés, illegális gyermekmunkáról beszélünk. Túlórázni, éjszaka dolgozni fiatalkorúaknak tilos – figyelmeztetett.

A Pannon Work soproni irodájában ottjártunkkor a középiskolás György Attila válogatott a lehetőségek között.
A Pannon Work soproni irodájában ottjártunkkor a középiskolás György Attila válogatott a lehetőségek között.

Az AM-könyvet a területileg illetékes munkaügyi központokban lehet kiváltani a személyes okmányok bemutatásával. Érdemes tudni, hogy ezzel egy héten belül folyamatosan öt napot, havonta maximum 15 napot dolgozhat a munkavállaló.

Sopronban, a Pannon Worknél (www.pannonwork.hu) úszómestert, konyhai kisegítőt, árufeltöltőt, palackozót, üvegválogatót, pénztárost várnak, a MelóDiák honlapján (www.melodiak.hu) szórólaposztókat, moziba jegyszedőt, büfést, gépészt is keresnek. De van lehetőség takarítóknak, felszolgálóknak, pultosnak, londinernek, hosztesznek, szalagmunkásoknak, a vállalkozó szelleműek reklámbiciklizésre jelentkezhetnek 400–500 forintos órabérért. A fordítás, tolmácsolás, mérnöki szakértői tevékenység 1000 forintos vagy afeletti keresetet is hozhat óránként.

Kiderült, Sopronban több a lehetőség, mint a je- lentkező. Nemrég az egyik barkácsáruház leltározott, diákmunkásokat kértek, de csak Győr környékéről tudták összeszedni az 50 fős csapatot.

– Lehet, hogy a határ mellett élő fiatalokat inkább a külföldi munka vonzza, nekik egyelőre sajnos nem tudunk segíteni. De folyamatos tárgyalásokat folytatunk ez ügyben – mondta a Fürge Diák képviselője.


Diákmunka Ausztriában

Külföldön a többi foglalkoztatáshoz hasonlóan a diákmunka is engedélyköteles. Első lépésként munkáltatót kell találni, majd attól függően, hogy milyen munkakörről van szó, szakképzett-e a diák, mennyi idő lenne a foglalkoztatás, a munkáltató kérelmez munkavállalási engedélyt a cég székhelye szerinti Osztrák Munkaerő-piaci Szolgálatnál. Ide tartozik például a szezonális munkavállalási engedély, amely a vendéglátásban és mezőgazdaságban dolgozók számára adható ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A klímaváltozással felerősödtek a fák kártevői

Sopron - A klímaváltozás során Kelet-Közép-Európa lassan olyan éghajlatúvá válik, mint a Balkán.… Tovább olvasom