Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Még vannak betöltetlen állások

Sopron - A soproni kirendeltség körzetében most csaknem félezerrel több a munkanélküli, mint tavaly év végén. Elbocsátottak logisztikai, műszaki szakembereket, autóipari dolgozókat. Más szakmákban ugyan, de vannak betöltetlen állások is.
A 2008. november–2009. januári időszakban a foglalkoztatottak száma 3 millió 838 ezer – 35 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban –, a munkanélkülieké 351 ezer volt a KSH adatai szerint. A soproni kirendeltség körzetében november végén 1030, január utolsó napján 1436 volt a regisztrált álláskeresők száma.

Rimányiné Somogyi Szilviától, a megyei munkaügyi központ szolgáltatási főigazgató-helyettesétől a Kisalföld megtudta: régiónkban a csoportos létszámleépítés elsősorban a logisztikai területeket, az elektrotechnikai és az autóipart érintette. De a rendkívül kedvezőtlen munkaerő-piaci helyzet ellenére vannak betöltetlen állások Sopronban és környékén.

– Jelenleg szociális és általános ápolókat, gondozókat, műtős szakasszisztenseket keresünk, hegesztőket, fémipari szakmunkásokat, esztergályosokat, szerszámkészítőket várunk nagyobb számban. Tudunk munkát ajánlani a kőműveseknek, szakácsoknak, felszolgálóknak, eladóknak, cukrászoknak, fodrászoknak, manikűrösöknek, könyvelőknek, autószerelőknek, rendszergazdáknak is – tájékoztatott a főigazgató-helyettes.

– Tavaly ilyenkor a keresett munkaerő felét mérnökök, gépészek, minőségbiztosítási, műszaki szakemberek tették ki, illetve az őket kereső cégektől kaptuk a megbízásokat – mondta el a Kisalföldnek Orbán Aladár személyzeti tanácsadó. – Őket zömében az autóipari cégek foglalkoztatták, s mivel ezeket érintette a válság a legnagyobb mértékben, így az irántuk való érdeklődés jelentősen visszaesett. Most több területről keresünk munkavállalókat. Éppúgy van kereslet faipari mérnökök, mint adminisztratív munkavállalók iránt. Sajnos a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkoztatott dolgozók létszáma is visszaesett, a régióban működő három irodánkból mindössze Győrben maradtak kölcsönzött alkalmazottak. Gyárakban, de nem autóipari cégnél dolgoznak.

Sopronban kevesebb a munkanélküli

A válság a legnagyobb mértékben a Közép- és Nyugat-Dunántúl munkaerőpiacát érintette. A hazai ráta (a munkaképes korú lakosság közül a munkanélküliek aránya a teljes munkaképes korú lakosság számához viszonyítva) 11,6 százalék (egy éve 10,6 százalék), a megyei 6 százalék (tavaly 4,9 százalék). Sopronban valamivel jobb a helyzet, itt most a munkanélküliségi ráta 3,6 százalék a tavalyi 3,2 százalékkal szemben.


Olvasóink írták

  • 1. FREDDY/S 2009. március 10. 15:17
    „Ha megfelelő állások lennének, akkor biztosan már betöltötték volna, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A muzsika hangja forráshiánnyal

Sopron - A hétvégén mutatta be a Soproni Petőfi Színház A muzsika hangja című családi musicalt. A 12… Tovább olvasom