Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Meddig bírják az új utcák a terhelést?

Elégedetlenek a lakók az Újdűlő, a Lomb és a Szőlőskert utcában. Szerintük rossz minőségben épülnek az utak.
Sopronban hosszú évek óta probléma, hogy egy adott területen előbb épülnek meg a házak és csak azt követően alakítják ki az utcákat. Így volt (van) ez az Újdűlő, a Lomb és a Szőlőskert utcában is, ahol a lakók már most számos kifogást fogalmaztak meg az épülő utak kialakításával és minőségével kapcsolatban.

Az Újdűlő utcában most is dolgoznak a kivitelezők. Építik a szegélyeket, s ehhez képest alakítják ki az úttestet. A földre döngölt zúzalék került és kerül, efölé állítólag már csak aszfaltréteget húznak. Kérdés, hogy meddig bírja majd a terhelést.

– Nézze csak meg, a Szőlőskert utcából az összes víz ide, az Újdűlő utcába ömlik, mert esővízcsatornát nem építettek – mondja Supper Ervin. – Az Újdűlő utcában hol magasabb, hol alacsonyabb a most épülő út szintje a járdák szintjénél. A normális az lenne, ha a járda lenne magasabb. Öt éve költöztem Sopronba – ide nősültem –, korábban Ausztriában éltem. Ott fordított a folyamat. Előbb kiépítik a teljes infrastruktúrát, s csak azt követően lehet építkezni.


– Nem tudom, hogy itt milyen szabványok vannak, de az biztos, hogy Magyarország igen gazdag ország, ha megengedheti magának, hogy olyan technológiával építsék az utakat, mint itt nálunk – folytatta Supper Ervin. – Nem nehéz megjósolni, hogy egy-két év után javításra szorulnak majd. Arról nem beszélve, hogy 250 ezer forinttal járultak hozzá az útépítéshez az itt lakók.

– Azokon a területeken, ahol nincs semmiféle esővíz-elvezetési rendszer, ott sajnos tudomásul kell venni, hogy a víz a magasabb részről az alacsonyabb felé ömlik – reagált az észrevételekre Szóka Sándor, a városüzemeltetési iroda munkatársa. – Más megoldás nincs, mint a megfelelő és lehetséges szakaszokon vízelvezető árok kialakítása. Ilyen épül a Lomb utcában, hogy a magasabban fekvő utcákról elvezesse a vizet.

A csapadékcsatorna megépítése egyébként – az előírások szerint – a lakók feladata lett volna. Éppúgy, mint az útépítés – akár 90–100 százalékban –, amelyhez az önkormányzat 65 százalékos támogatást biztosított. Az Újdűlő utca új szakaszára – a Lomb és a Szőlőskert utca között – 17 centiméteres kavics és 15 centiméteres mészkőzúzalék kerül, erre pedig két réteg aszfalt.

Ez a szerkezet megfelel – sőt, a magyar szabvány előírásánál erősebb – a várható terhelésnek és ez szerepelt a pályázati kiírásban is. A Szőlőskert utca Holló utca fölötti szakaszán jelenleg egy ideiglenes zúzalékágyazat van azért, hogy lehessen közlekedni. Ezt kibontják, ha odaérnek az építők, és ugyanolyan szerkezetet alakítanak ki, mint az utca többi szakaszán. Az elvégzett munka minőségét folyamatosan ellenőrizzük. Az utcák szintjét a terepviszonyoknak megfelelően kell kialakítani, figyelembe véve a csatlakozásokat, ezért valóban előfordul, hogy magasabb vagy alacsonyabb a korábban kialakított járdaszinteknél. A Lomb és a Kertvárosi utca megépítésénél figyelembe kellett venni a meglévő útalapot is – ezért eltérő a szintkülönbségük –, különben sokkal többe került volna a lakosságnak az útépítés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétmillió euró a bánfalvi kolostorra

Új fejezet kezdődött az üresen álló sopronbánfalvi karmelita kolostor történetében: a helyreállításhoz kétmillió euró vissza nem térítendő támogatást nyert pályázaton a tulajdonos egy norvég alaptól. Az épület rehabilitációja a következő év első felében kezdődhet el. A bánfalvi kolostor helyreállítási munkálatai várhatóan két év alatt fejeződnek be. Tovább olvasom