Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Máig megoldatlan a vízelvezetés Fertőbozon

Felhőszakadást követően, két éve megindult a homokfal Fertőbozon. Az önkormányzat akkor bejárást tartott a terület kezelőjével, de azóta sem történt semmi.

Szerencsére a hét végén Fertőboz nem kapott sok esőt, de hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék esetén megismétlődhet a baj.

Fertőbozon, a Fertő-parti településeket összekötő út mentén nagy riadalmat keltett annak idején, hogy Nagycenk felől, négyhektáros területről nagy mennyiségű homok árasztotta el a falu egyes részeit. A hordalék családi házak udvarát, pincéjét borította el. Ugyanakkor félő, hogy egy-egy erősebb esőzéskor megismétlődhet a baj.

– Az önkormányzat a történtek után kiderítette, állami földterületről van szó, amelynek kezelője a nemzeti park – mondta Tóth József Gyula, Fertőboz első embere. – Bejárást tartottunk, ennek során felvetődött: az érintett részen rézsű építésével vagy beton támfallal lehetne megelőzni a hasonló problémákat, amint erre Hidegségen akad is példa. Mindezt elmondtuk a területek kezelőjének, ám a nemzeti park részéről eddig semmiféle intézkedést vagy tervet nem láttunk.

A gondot az intenzív szőlőművelés is növeli, mert a rekordmennyiségű csapadékvizet a szőlősorok a lejtő, a Fertő tó irányába vezetik.
Dr. Kárpáti Lászlótól, a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság vezetőjétől megtudtuk: a Fertő melléki dombsor általános problémája a Fertőbozon előfordult eset, mert ott a kiadós esők utáni talajlemosódás már évszázadokkal ezelőtt eróziós völgyeket alakított ki. Manapság a gondot az intenzív szőlőművelés is növeli, mert a rekordmennyiségű csapadékvizet a szőlősorok egyenesen a lejtő, a Fertő tó irányába vezetik. Jelenleg kidolgozás alatt áll egy erózióvédő komplex tervezet, amelynek megvalósítása pályázati lehetőséget igényel. Ha van ilyen lehetőség, akkor az egész dombsor területén kellene biztosítani az erózióvédelmet. Viszont a tulajdonosoknak, illetve a kezelőnek nincs kellő anyagi ereje a talajlemosódás elleni biztonságos megoldásra. Az érintett területek között ugyanis akadnak állami tulajdonban lévők – amelyeknek a nemzeti park a kezelője – és vannak magánterületek is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmosta az eső a Széchenyi Vágtát

Életveszélyes sártenger a Széchenyi kastély lóverseny pályáján. Így elmarad a vasárnapra tervezett… Tovább olvasom