Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Magyar fiatalok osztrák diszkókban

Ausztria - Ma már nem csupán vásárolni, dolgozni, hanem szórakozni is sokan járnak át Ausztriába. Bécsben pedig egyre többször rendeznek bulit magyaroknak.

Hétvégente a határ menti szórakozóhelyeken egyre több magyar szót hallani. A húsz- és harmincéves fiatalok közül ugyanis mind többen szórakoznak az ausztriai diszkókban. A magyar és az osztrák szórakozóhelyeken az italárak szinte azonosak, így egy kint eltöltött hétvége nem kerül sokkal több pénzbe, mint Magyarországon.

Mivel már nem kell megállni a határon, így Sopronból alig fél óra alatt elérhetők a kismartoni (Eisenstadt) vagy a bécsújhelyi (Wiener Neustadt) szórakozóhelyek. A hangulat semmiben sem különbözik egy soproni éjszakától, a változás annyi, hogy nem magyarul, hanem németül beszélnek a fiatalok.

– Szívesen ismerkednénk magyar fiatalokkal, hiszen érdekel bennünket, hogy mi történik a határ másik oldalán – fogalmazott Canny Grünwald szombaton éjszaka az egyik kismartoni szórakozóhelyen. – Ma már a nyelv sem jelent problémát, mert sok magyar jól beszél németül. Szerintem abból semmi baj nem lehet, hogy egymás mellett és egy helyen szórakozunk.

A felkeresett kismartoni szórakozóhelyeken tapasztaltak alapján elmondható, hogy a két ország fiataljainak szórakozási szokásai jelentősen eltérnek. Amíg az osztrákok „elüldögélnek" egy koktél mellett, addig a magyarok jóval többet fogyasztanak. Ezt a piaci rést ismerték fel a kinti szórakozóhely-tulajdonosok, -üzemeltetők. Az ausztriai fiataloknak megvannak a törzshelyei. Az új vendégkört a magyarok jelentik, amely a bevételekben is meglátszik. Ami viszont lényeges, hogy a biztonságot odaát a folyamatos ellenőrzések, büntetések miatt komolyan veszik. Előírás, hogy éjfél után csak 18 évnél idősebbek tartózkodhatnak a szórakozóhelyeken. Ezt mindenki betartja, a fiatalabbak maguktól haza is mennek.

Canny Grünwald és barátai szívesen ismerkednének magyar fiatalokkal. Fotó: Magasi Dávid

– Amikor először mentem egy osztrák szórakozóhelyre, meglepődtem, mennyire visszafogottak – mondta el a Sopron-Balfon élő Moana Hager. – A magyarok egy része már nem csupán vásárolni, dolgozni, hanem adott esetben szórakozni is Ausztriába jár át. A fiatalok szeretnének minél többet látni a világból, újdonságokat felfedezni. Ebbe a körbe pedig az osztrák szórakozóhelyek is beletartoznak. Azt sem szabad elfelejteni, hogy több ezer magyar dolgozik a határ menti osztrák munkahelyeken. Így ők hétvégente inkább a kinti kollégáikkal, ismerőseikkel mennek el szórakozni. Az viszont érdekes, hogy mindez fordítva nem működik. Azaz az osztrák fiatalok nem jönnek át a magyarországi szórakozóhelyekre.


Szórakozóhely a szomszédoknak

Bécsben kifejezetten a magyarok számára bulit is szerveznek. Ezen alkalmakon nemcsak a kint élő magyarok, hanem bárki részt vehet. A 99 százalék magyar parti szervezőinek célja, hogy a Bécsben élő negyvenezer magyar számára kikapcsolódási lehetőséget biztosítsanak.

Olvasóink írták

 • 9. Didi 2008. március 21. 11:13
  „10 Euro semmiség a belépöre. Felvagyunk háborodva, hogy nehéz a megélhetés.”
 • 8. soproni. 2008. március 20. 21:15
  „"A felkeresett kismartoni szórakozóhelyeken tapasztaltak alapján elmondható, hogy a két ország fiataljainak szórakozási szokásai jelentősen eltérnek"
  Talán ez is egy magyarázat arra,hogy miért mennek szivesebben Ausztriába szórakozni a fiataljaink.”
 • 7. yello 2008. március 20. 14:54
  „Nem csak kevés a hely,de török ügyben az a szomorú, hogy a soproni szórakozóhelyek tulajdonosai is őket preferálják jobban, hiszen az eurójuk(értéke) keményebben ropog az éjszakában...na meg a 16 éves friss húsú leánykák is előbb csábulnak el a költekező pasiktól, pedig odaát ugyanolyan kétkezi munkások mint itt a mieink...”
 • 6. Krisztina01 2008. március 20. 00:00
  „Hát igen. Sopronban kevés a választék szórakozóhelyből. Nem csodálom, ha a fiatalok jobbat keresnek.”
 • 5. Lackoáh 2008. március 19. 17:47
  „Több török jön át a szomszédból, mint amennyi 1552-ben Eger alatt volt vazze. De a mi szép magyar lányainkat sem ejtették ám a fejükre....:)”
 • 4. matriné 2008. március 19. 11:41
  „Kedves "ifjú". Véleményed terjesztesztd be a rendeletgyártó, törvényhozó testület elé! Sőt várd is meg a választ és tedd azt is közzé!”
 • 3. ifjú 2008. március 19. 09:12
  „18 év alattiak csak éjfélig tartózkodhatnak a szórakozóhelyeken Ausztriában ? Folyamatos ellenőrzések, büntetések? Hogy élik túl? Lehet így élni? Nálunk ezt miért nem lehet bevezetni.? Az osztrákok miért nem tiltakoznak? - Persze ők tudják, hogy semmi keresnivalója a kiskorúaknak az éjszakai életben. Szabályokat betartják, betartatják, a szerint élnek, ezért is járnak jóval előttünk. Nálunk a fejekben kellene rendet tenni, de nagyon.”
 • 2. ERKDP 2008. március 19. 09:10
  „Ó, nem jönnek át, mi? Akkor a sok török aranyifjú honnan jön, ha nem Ausztriából? Szabadon garázdálkodnak a soproni éjszakában, gyűjtik a háremükbe a "személyzetet" (mondjuk, ha az osztrák lányokhoz mérema mieinket, érthető módon)... Csak nekem nem tetszik ez?”
 • 1. ERKDP 2008. március 19. 09:10
  „Ó, nem jönnek át, mi? Akkor a sok török aranyifjú honnan jön, ha nem Ausztriából? Szabadon garázdálkodnak a soproni éjszakában, gyűjtik a háremükbe a "személyzetet" (mondjuk, ha az osztrák lányokhoz mérem a mieinket, érthető módon)... Csak nekem nem tetszik ez?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

`Majdnem szűz` - Ubrankovics Júlia főszerepben

Sopron–Budapest - Ubrankovics Júlia soproni származású színésznő a főszereplője Bacsó Péter… Tovább olvasom