Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 19°C | 30°C Még több cikk.

Magukra hagyott átkelők

Sopron–Kópháza - Továbbra is kerülgetnünk kell a soproni és a kópházi határátkelőkön lévő egykori útlevélkezelő fülkéket. A többi épület is folyamatosan pusztul.
Még tavaly decemberben született döntés arról, hogy 15 napon belül a határátkelőkön lévő ingatlanok és az épületek kezelői és tulajdoni joga a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságától (VPOP) a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez (MNV) kerülnek át. Most márciust írunk, de a legcsekélyebb jelét sem látni, hogy az átkelők helyzete rendeződne, pedig a VPOP szabadulna az örökségtől. Az épületeken már láthatóak a pusztulás nyomai is, a vízelvezető aknafedelek balesetveszélyesek, a betonelemek töredezettek. A károkról korábban beszámoltunk.

A helyzet azért nem reménytelen, Hegyeshalomnál az elmúlt héten megtörtént a csere. Az ottani önkormányzat a rendezési tervük módosítása után munkahelyteremtő beruházásokat vinne az egykori határőrségi épületekbe. Rajkán is történtek előrelépések, ott a napokban történhet meg az átadás-átvétel.

Az épületek végleges sorsáról nincs döntés és még kerülgetnünk kell az útlevélkezelő fülkéket is. Fotó: Magasi
Az épületek végleges sorsáról nincs döntés és még kerülgetnünk kell az útlevélkezelő fülkéket is. Fotó: Magasi

– Sopron és Kópháza nem volt benne az első ütemben, a folytatásról pedig még nincs döntés – közölte a Kisalfölddel Száraz Gábor, az MNV szóvivője, aki a csúszás okairól nem nyilatkozott. – Általában véve elmondható: az átadás-átvételt követően állapotfelmérést és vagyonértékelést tartanak. Társaságunk célja, hogy az átkelőhelyeken mielőbb biztosított legyen a lehetőleg egyenes nyomvonalú és közúti minőségű átkelési lehetőség. Ennek megoldása érdekében kell majd az ingatlanokon a területrendezést elsődlegesen elvégezni és azt követően kerülhet sor a további hasznosítás kialakítására.

Hetvenmillió a fenntartásért

Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében huszonegy olyan átkelő található, amelyeket majd az MNV vesz át. Ezek fenntartási költsége – közüzemi számlák, biztosítási díjak – tavaly közel 70 millió forintot emésztettek fel.


Olvasóink írták

 • 4. bogote 2009. március 07. 14:41
  „Meg kell kérdezni az osztrákokat,hogy ők mire használják mert nekünk ilyesmi nem jut eszünkbe! Nálunk nem az a szokás, hogy kihasználjuk meglévő"dolgainkat hanem elherdáljuk.”
 • 3. panni68 2009. március 07. 12:23
  „Én csak azt nem értem,hogy az osztrákok Még az ott lévő épületeket is teljessen kihasználják,Nálunk meg pusztulnak le.Vajon üressen kell álljanak,vagy az épületekre is van beruházás?”
 • 2. istván51 2009. március 07. 09:22
  „még az ősszel láttam egy embert ki a gazt tépte a partoldal mellől.nemigaz hogy nincs gondnok akár Kopházán vagy Sopron közuton.A másik oldalon megtudják oldani.A Vám és Pénzügyőrség kezelésében van oldja meg hogy renbe legyen.”
 • 1. soproni 2009. március 06. 21:46
  „Valóban sok a probléma a vizelvezető aknák fedelével . Kijavítják,ha kijavítják és pár nap elteltével ismét lyukak tátonganak az út közepén,de csak a Magyar oldalon.Csodálom,hogy még nem cserélték le a 40-es táblát 20-asra,vagy 30-asra ,mert az mindig egyszerűbb megoldás,mint kijavítani az úthibákat. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Andrássy tanár úr, a dolgos díszpolgár

Sopron - Két hónapon belül két rangos kitüntetéssel ismerték el Andrássy Péter munkáját és… Tovább olvasom