Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Ma nem végeznek abortuszt Sopronban

Ma nem végeznek terhességmegszakítást a soproni Erzsébet-kórházban a Megfogant Élet ünnepnapja alkalmából. A városban az utóbbi években fokozatosan csökkent az abortuszok száma.
Két boldog ember már biztosan él Sopronban. Horváthné Gerhát Andrea és Láng Andrásné, akik múlt héten adtak életet gyermeküknek. Andrea azonban előzőleg közel került az abortuszhoz. Kisfia, Bence, gyógyszerszedés mellett fogant, s családja nem nézte jó szemmel a nem várt terhességet. – Minden ellene szólt, de én ragaszkodtam hozzá, hogy megtartom. Nem bántam meg. Csodálatos érzés anyává válni. Igaz, kicsim? – kérdezi, és egy puszit nyom az aprócska kobakra.

Egyetért ezzel Láng Andrásné is. – Annyi örömet okoz ez a kis csöppség – mondja a hatnapos Láng Annamária anyukája, miközben magához szorítja kisbabáját. – Otthon várja már egy fiútestvér is. Sokat szenvedtem, mire megszülethetett, talán ezért és vallásos neveltetésem miatt sem vagyok az abortusz híve – szögezi le a kétgyermekes családanya. Kisbabáikkal ma, a Megfogant Élet ünnepén hagyhatják el a soproni Erzsébet-kórházat, ahol ezen a napon, immár második éve nem végeznek terhességmegszakítást.

Tavaly, dr. Németh Erzsébet háziorvos kezdeményezésére indult a figyelemfelhívó „akció".
– Kedvező fogadtatásra találtam a kórház vezetőségénél, és mivel egyöntetűen mindhárom helyi egyházvezető is pártolta az ötletet, egy közös hálaadó, életvédő zarándoklatra is sor kerülhetett – meséli a doktornő. A háziorvos úgy véli, ebben az élet védelmére irányuló kérdésben egy „abortuszmentes nap" is sokat jelenthet. Olykor megváltoztathat egy végzetes döntést...
– A fiatalok manapság könnyedén veszik az életet, az abortusz következményeit sem látják pontosan.

„ Pedig, amikor valaki elveteti gyermekét, azzal nem csak egy élet huny ki. Vele hal az anya lelkének egy darabkája is."
Egy emberként állt a kezdeményezés mellé dr. Baranyai Tibor főigazgató-főorvos és dr. Csécsei Károly főorvos, a szülészeti-nőgyógyászati osztály vezetője is. Örömmel tudatták, hogy míg 1998-ban a kórházban még közel négyszáz terhességmegszakítást regisztráltak, addig ez a szám tavaly már „csupán" 295 beavatkozást mutatott. Emellett a szülések száma változatlanul hétszáz körül mozog évente.

– Ígéretet tettünk, hogy sem most, sem a jövőben ezen a napon nem végzünk abortuszt – hangsúlyozza dr. Csécsei Károly – így próbálunk esélyt adni a már megfogant életek világrajöttéhez.

Életvédő zarándoklat

Ma 15 órakor ökumenikus istentisztelet lesz a Szent István templomban, ahonnan a hívők a kórházkápolnához indulnak. Négy órakor ott adják át a zarándoklat nyilatkozatát a soproni Keresztény Közösségek vezetői a kórház képviselőinek. Köszönetet mondva, hogy az intézményben december 28-án, március 25-én, június 1-én és szeptember 8-án nem végeznek abortuszt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tárgyalnak a zsinagógáról

Látszólag nem történik semmi a győri Pannon TIT Egyesület tulajdonában lévő soproni zsinagóga… Tovább olvasom