Kisalföld logö

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 5°C | 10°C

M9-es út: unokáink sem fogják látni?

Sopron és térsége - A térségi MSZP-s és fideszes politikusok is egyetértenek abban, hogy szükséges a Sopron–Szombathely közti gyorsforgalmi út, a nagypolitika azonban ezt másként látja. Más vélemények szerint határokon átnyúló szemléletben kell gondolkodni.

Bebizonyosodott, amit egy évvel ezelőtt még csak munkaanyagként kezeltek: Sopront és Szombathelyt nem köti össze gyorsforgalmi út. Tavaly tavasszal megírtuk, az Országos Területrendezési Terv módosítása szerint a Pereszteg és a vasi megyeszékhely között kétszer egysávos főutat építenek. Ebben még benne volt, Sopron és Pereszteg között 26 kilométer hosszan megépülhet a 85-ös gyorsforgalmi út. Arról, hogy ez utóbbinak mi lesz a sorsa, még nem döntöttek.

A kormány legújabb elképelése szerint nem lesz útépítés. Pedig a térségben az MSZP-s és fideszes politikusok is egyetértenek ennek szükségességében. (Ez ügyben csütörtökön tartott sajtótájékoztatót Sopronban Fodor Tamás polgármester és Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke.)

– A Regionális Fejlesztési Tanács (RFT) továbbra is fenntartja az álláspontját, amely szerint meg kell építeni az utat Sopron és Szombathely között – jelentette ki portálunknak Balogh József, az RFT vezetője. – A kormány álláspontja viszont az, hogy mivel a közelmúltban épített autópályák kihasználtsága alacsony, így a gyorsforgalmi utak építését háttérbe szorítja. Ezzel a lépéssel viszont térségünk kerül hátrányba. A másik nem elhanyagolható érv: elfogyott a keret. Számos olyan beruházás készült el – völgyhidak, alagutak –, amelyek tízmilliárd forintos pluszkiadást okoztak.

Némi előrelépés azonban van. Nyáron adták át az M9-es és az M86-os gyorsforgalmi út közös részét alkotó, Vas megyei Vátot elkerülő négy kilométeres szakaszt. Jelenleg folyamatban van a Szeleste-elkerülő és a Vát–Szombathely közti 15 kilométeres út építése.

– Szakaszokból kell összerakosgatnunk a leendő M9-es gyorsforgalmi utat – fakadt ki Ipkovich György, Szombathely polgármestere, aki az M86-os gyorsforgalmi út miniszteri biztosa is. – A közelmúltban alakult meg Vas és Zala megye részvételével az M9-es fejlesztési tanács, de ott sem értettük, hogy Győr-Moson-Sopron megye miért nem csatlakozott. Pedig összefogással eredményesebben tudnánk lobbizni. Tudomásul kell venni viszont, hogy Európa része lettünk, így a nemzeti útfejlesztéseket össze kell hangolni. Ausztriában, a határ mellett vezet az S31-es autópálya, szinte párhuzamosan Sopron–Szombathely vonalával. Aligha feltételezhető, hogy az unió a magyar út megépítésére is támogatást adna. Adódik a gondolat, hogy a két város közti összeköttetést a határt átlépve, az osztrák úthálózatot is bekapcsolva oldjuk meg.

Olvasóink írták

 • 8. Beaubo 2009. szeptember 09. 23:14
  „Mi a problémátok? Átmentek Deutschkreutznél a határnál, aztán tovább Köszegig és mindjárt ott vagyunk Szombathelyen. Sokkal jobb, kényelmessebb, és biztonságosabb az osztrák útakon vezetni mint a ferde, rossz, kátyús magyar földútakon, ahol meg az abroncsaid is hamarabb tönkre mennek....meg az osztrák autópályára úgyis csak egyszer évente veszed meg a matricát, a magyart viszont nem, mert itt (mint mindennel) sokkal bonyolúltabb, minden autópályának más matrica kell - söt drágább is! szívesebben megyek bécsbe mint budapestre. öszintén.”
 • 7. amazingabor 2009. szeptember 09. 18:40
  „Azért nem lesz M9-es, mert több helyen fölöslegesen épültek völgyhidak, alagutak?! Ez nonszensz...
  Esetleg az osztrákoknak köszönjük meg, hogy építenek "nekünk" autópályát, mert mi nem akarunk?
  Az meg már csak a hab tortán, hogy vegyek osztrák pályamatricát és magyart is ha le akarok jutni Sopronból Szombathelyre?”
 • 6. habanyag 2009. szeptember 09. 10:30
  „Kérjük meg az osztrákokat,hogy építsenek nekünk autópályát,aztán majd mi veszünk matricát:DDD

  Tök jó zézni ebben a régióban a budapesti nagy tévék nagy hiradóit ! Lehet,hogy egy erős régió kellene,nem egy töketlen megye?

  Nem érdekel itt senkit mi van a pesti régióban az utakkal,a BKV-val,stb.Engem nem.”
 • 5. Intel 2009. szeptember 08. 20:25
  „látó

  :))))
  Szívesen látnálak, mint vezetőt, mivel egyre jobban elismerem szakmaiságodat!”
 • 4. látó 2009. szeptember 08. 09:47
  „Az elmúlt 15 év európai és magyar népesség változásról és tendenciákról készített matematikai modell szépen megmutatja, hogy az utolsó magyar 200 év múlva, az utolsó európai pedig 400 év múlva fog megszületni..Európa nyugati felét az afrikai és közel keleti korábban és azóta is folyamatosan bevándorlók fogják lakni, közép Európában pedig a roma lakosság lesz a meghatározó, mielőtt bárki lerasszistázna, csupán modell adatokra támaszkodva írtam le mindezt! De legalább lesznek akik az M9-t használhatják...”
 • 3. mindigatutit 2009. szeptember 07. 16:25
  „a lényeg ,hogy a pöstiek mindehova autópályán tudjanak menni.az,hogy a balatonra hogy jut el a külföldi ,senkit nem érdekel.(nesze neked turizmus)utána meg sírnak ,hogy nem jönnek a külföldiek”
 • 2. beleptem 2009. szeptember 07. 11:43
  „"Tudomásul kell venni viszont, hogy Európa része lettünk, így a nemzeti útfejlesztéseket össze kell hangolni. Ausztriában, a határ mellett vezet az S31-es autópálya, szinte párhuzamosan Sopron-Szombathely vonalával. Aligha feltételezhető, hogy az unió a magyar út megépítésére is támogatást adna. Adódik a gondolat, hogy a két város közti összeköttetést a határt átlépve, az osztrák úthálózatot is bekapcsolva oldjuk meg."

  De ennyi erővel az S31-es sem kellett volna, mivel szinte mellette van az A2-es !

  Nevetséges, hogy odaát 20-30 ezres városokat (Mattersburg-Eisenstadt) autópályák kötnek össze, itt meg egy 60 ezres város képtelek egy 85 ezressel összekötni.”
 • 1. Csetneky 2009. szeptember 07. 11:31
  „"A kormány álláspontja viszont az, hogy mivel a közelmúltban épített autópályák kihasználtsága alacsony, így a gyorsforgalmi utak építését háttérbe szorítja. Ezzel a lépéssel viszont térségünk kerül hátrányba. A másik nem elhanyagolható érv: elfogyott a keret. Számos olyan beruházás készült el - völgyhidak, alagutak -, amelyek tízmilliárd forintos pluszkiadást okoztak."

  Hoppá, hoppá! Akkor ez megint kinek volt az érdeke? Csak nem a megbízást adó kormánynak megfelelő összeget visszautaló kivitelezőnek?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két halászt fogtak az osztrákok

Két magyar férfit vettek őrizetbe pénteken a Fertő tó osztrák oldalán az ottani hatóságok, miután tiltott halász-, illetve horgászfelszerelést találtak náluk. Tovább olvasom