Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

Lovasudvar lesz az egykori méntelepből

A nagycenki Széchenyi István Lovasképzési Központ élére január közepén Bige Csaba került.

Széchenyi István lovai is itt, ezekben az istállókban álltak, a „boltíves" és a „hosszú istálló" sokaknak ma is fogalom. A méntelepet 1976 októberében adták át. Az utóbbi években ez a funkció egyre inkább háttérbe szorult, a fedeztetés helyett a bértartás és a lovasoktatás vette át a főszerepet. 2010-ben, bár állami méntelepként megszűnt működni, mégis maradtak a nagycenki kastély istállójában különféle fajtájú mének. Most egy korszak zárul le, ezek az állatok is elkerülnek innen.

Bige Csaba telepvezető olyan lovasközpontot szeretne létrehozni, melynek középpontjában az oktatás és a hagyományőrzés áll. Fotó: Magasi
Bige Csaba telepvezető olyan lovasközpontot szeretne létrehozni, melynek középpontjában az oktatás és a hagyományőrzés áll. Fotó: Magasi


– Megszűnt az igény a természetes fedeztetésre, tavaly már alig volt rá példa itt, Nagycenken. A fenntartó Universitas Fidelissima Kft., részben a költségek miatt, úgy döntött, a még itt lévő öt méntől is megválik, és egészen más tevékenységbe kezd – meséli Bige Csaba telepvezető, aki január közepétől tölti be ezt a munkakört.

Az új vezető a Vácrátóton működő Papkúti Lovas Hagyományőrző Egyesület létrehozója, vérbeli lovas ember. – A felkérést kihívásnak tekintem, sok tervvel, konkrét célokkal vágtam bele a telep vezetésébe. Hasonló lovasközpontot szeretnék itt is létrehozni, mint amilyen Vácrátóton működik – mondja.

– Az oktatás és a hagyományőrzés áll a középpontban. Szeretnék a helyből adódó, Széchenyihez kötődő, valamint a magyar népi és lovas hagyományokra építeni, azokat népszerűsíteni, illetve a környékbeli gyerekek, fiatalok és felnőttek részére kikapcsolódási, sportolási lehetőséget biztosítani.

Fontosnak tartom a természetvédelmi és a környezeti nevelést, és arra törekszem, hogy elsősorban a helyi, de más iskolák, óvodák részére is környezetismeret-órákat szervezzünk. A hátrányos helyzetű és fogyatékkal élő gyerekek lovagoltatása is a tervek között szerepel. Azt gondolom, minden, ami jól működött, eztán is megmarad, gondolok például az edzőtáborokra vagy az egyetemisták oktatására, de sok újdonság is lesz.

Tavasszal egyelőre két-három lóval kezdődik a munka, az abszolút kezdők és a haladó lovasok számára egyaránt. Megalakul a Széchenyi Hagyományőrző Lovas Sportegyesület, nyáron gyereklovastáborokat szerveznek Nagycenken.

– Meglátjuk, mire van igény. Én a baráti, családias hangulatú oktatás híve vagyok. Minden esetben a ló és a lovas a fontos, nem zárunk ki egyetlen szakágat, stílust sem. Különféle kedvezményekkel szeretnénk elérhetőbbé tenni majd a lovaglást mind a helybeliek, mind a leendő egyesületi tagok számára – mondja a telepvezető.

Varga József a kezdetekkor, 1976-ban került Nagycenkre, és azóta, pár évnyi megszakítással, itt dolgozik mint edző és szolgálatirányító. – Ha lovakról van szó, számomra a mének állnak az első helyen. Nagyon sajnálom, hogy így alakult, és elkerülnek innen a még itt lévő fedezőmének is, ezzel valóban lezárul egy korszak, ugyanakkor remélem, hogy az új elképzeléseket sikerül megvalósítanunk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét szemét a soproni Fenyő téren

Mindig akadnak olyanok, akik ott helyezik el a Harkai úti lerakóba vagy éppen a kukába valót. Tovább olvasom