Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Levágott alkar: Aradit nem terhelik költségek

Jövő héten elhagyhatja a bécsi kórházat Aradi Tibor, akinek visszavarrták alkarját, miután múlt hétvégén egy balesetben egy gép leszakította azt.

"Egyedülállóan szerencsés és mintabeteg" - fogalmazott Aradi Tiborról, a leszakadt, majd a bécsi AKH-kórházban visszavarrt kezű férfiról kezelőorvosa. Oskar C. Assmann professzor a későbbiekben Aradin további műtéteket hajt majd végre, a jövő héten azonban már hazamehet családjához a Halásziban élő beteg

"Hihetetlen mentális ereje van, higgadt, objektív és nem akar már sokáig kórházban maradni" - teszi hozzá az orvos, aki szerint nem kétséges hogy Aradi felépül súlyos sérüléséből. A következő operációra június elején kerül majd sor, ezt már "ambulánsan" végzik majd el, majd három héttel később egy nagyobb műtét következik, melynek során a beteg mindkét lábából idegeket ültetnek át a visszavarrt karba. Majd csak a nagyműtétet követően dől el, hogy a végtag milyen minőségben marad használható.

Aradi Tibor a bécsi kórházban. Fotó: orf.at
Aradi Tibor a bécsi kórházban. Fotó: orf.at


Be volt jelentve
A több tízezer eurós költségű operáció-sorozatot az osztrák társadalombiztosító állja, Aradi Tibor ugyanis korrektül be volt jelentve. Azt még tisztázni kell, hogy a baleset klasszikus munkahelyi balesetnek minősül-e. Amennyiben igen, a beteg úgynevezett rokkantsági ellátást kap. Ha a keze csak csökkent mértékben marad használható, a biztosító átképzést is kínál a számára, hogy olyan munkát találhasson, melyet így is végezni tud.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy Aradi Tibor balkezes, a sérülés pedig jobb kezét érinti. Orvosa szerint a nagyobb mozdulatokra, tárgyak megfogására mindenképp alkalmas marad a végtag. Az apróbb, finom-motoros mozdulatok - mint a számítógép-használat például - még kétségesek.

Munkaügyi vizsgálat indult
A kismartoni Munkaügyi Felügyelőség feljelentést tett a munkavállaló épségének kockáztatása miatt a vállalat ellen, melynek területén Aradit baleset érte. A bírság akár 8300 eurót (2.407.000 forint) is elérheti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napkorszakik vizsgáztak

Nem ülnek ölbe tett kézzel, tesznek energiaproblémáik megoldásáért Sopronhorpácson és Szakonyban. Tovább olvasom