Kisalföld logö

2018. 10. 19. péntek - Nándor 9°C | 21°C Még több cikk.

Lebontottak egy védett nyaralót

Lebontották a Felső-Lövérek egyik helyi védettség alatt álló nyaralóját, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nem tudott a szándékról.
A Weiss-nyaraló a lövéri építészkultúra szerves részét képezte, de már a földdel egyenlő. A bontásért négyzetméterenként akár 100 ezer forint bírság is kiszabható.
A Felsőlövér utcában lebontottak néhány napja egy olyan lövért – nyaralót –, amely dr. Kubinszky Mihály építész híres soproni épületeket felsorakoztató könyvének 76. oldalán is szerepel – jelezték szerkesztőségünknek.
A XX. század fordulóján épített Weiss-löver a kötet szerint építészetileg érdekes, szimmetrikus helyzetű előépítmény, amely a lövéri építészkultúra szerves részét képezi.


A Lövérek egyik legszebb verandája is e házhoz kötődik, egyedi üveg- és faipari munkája miatt. „Botrány, hogy egy ilyen helyi védettséget élvező épületet minden további nélkül ledózerolhatnak a föld színéről" – mondták többen is. Értetlenkedik a védelmi hivatal – A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal soproni irodájához nem érkezett bontási kérelem a Weiss-löverrel kapcsolatban – tudtuk meg Figler András i ro d a ve - zetőtől. – Semmiféle információnk nem volt a helyi védettséget élvező épület sorsával kapcsolatban. Ha időben kapunk hírt ilyen szándékról, a hivatal mindent megtett volna a nyaraló megmentéséért. A kérdés most már csak az, hogyan kaphatott bontási engedélyt a villa tulajdonosa. Elképedtek a műszaki irodán

Ennyi maradt belőle.
– A polgármesteri hivatal műszaki irodájához mint építésügyi hatósághoz csak olyan tervdokumentáció érkezett, amely a Weiss-löver rekonstrukciós és bővítési elképzeléseiről szólt – tájékoztatott Ku s - lits Tibor, Sopron főépítésze. – Városképi szempontból a villa megújítása, illetve helyreállítása és tartós fennmaradása támogatást kapott.

Ugyanakkor a hozzánk benyújtott terv semmiféle utalást nem tartalmazott komoly épületszerkezeti átalakításokra, ezért elképedve fogadtuk a hírt, hogy a rekonstrukció helyett egyszerűen bontás történt. Ilyen esetekben a műszaki iroda illetékes a megfelelő szankciók meghozatalára. Helyi védett épülettel összefüggésben akár a négyzetméterenkénti százezer forintos bírság is kiszabható. „Ne zaklassanak" A Weiss-löver tulajdonosai részéről igen tömören nyilatkoztak: „Megnyugtathatok mindenkit, az új villa ugyanolyan szép lesz, mint a régi volt. Kérem, ne zaklassanak." A fejleményeket lapunk nyomon követi.

Gosztonyi

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Civil kezdeményezés a tülkölés ellen

Borsodi Zsolt soproni fiatalember gyakran dolgozik éjszaka is. A délelőttöket – kiváltképp hétvégén – pihenéssel, alvással szeretné tölteni. Ezt azonban sokszor keresztülhúzza a mozgóárusok járműveinek hosszú, figyelemfelkeltő, többször is megismételt tülkölése. – Reggel az éjszakai munka után mély álomba merülök. Alig sikerül elaludnom, amikor máris felriaszt a figyelemfelkeltő hangjelzés - kezdte Borsodi. Tovább olvasom