Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

Kutak engedély nélkül

Emberi fogyasztásra veszélyesek az ásott kutak, ennek ellenére az öreg "kerekesek" ázsiója megnövekedett a magas vízdíjak korszakában. Sopron környékén több száz hagyományos víznyerőhely üzemel.
Az egyik hajdúsági településen lezáratták az összes kismélységű kutat a víz szennyezettsége miatt, ami az emberi szervezetre fokozottan veszélyes anyagokat tartalmazott. Sopronban és főleg a város környékén több száz ilyen víznyerőhely üzemel. Eddig az egészséget súlyosan károsító anyagokat a vizsgálatok során nem találtak vizükben, de a helyettes-megyei tisztifőorvos, dr. Paller Judit szerint, emberi fogyasztásra, állatok itatására alkalmatlanok. Sőt még az általuk öntözött
zöldségek, növények friss fogyasztása sem javasolt. Ezeknek az ásott kutaknak a vize ugyanis megengedett értéknél jóval több nitrátot tartalmaz.

Samu Mihály és családja 1948-ban költözött Harkára a Soproni utca 45. szám alatti házba. Akkor örökölték meg az udvaron álló százéves kutat.
– Mindenkinek természetes volt, hogy a kút vizéből ittunk, abból fürödtünk, öntöztünk, itattuk az állatokat – magyarázza a házigazda. – Így volt ez egészen a hatvanas évek közepéig. Akkortól a soproni vízmű közművesíteni kezdte a falut, rövidesen hozzánk is csatlakoztatták a vezetékes ivóvizet. Attól fogva a kút vizét már csak öntözésre használjuk, de akad olyan porta is, ahol – nagyon is elítélendő módon – a szennyvizet vezették belé.

Engedély az új kutakra

Az ásott kutak becsülete újabban ismét megnőtt, sokan búvárszivattyúval látták el az öreg „kerekeseket". Főleg a magas talajvízszintű községekben így Ágfalván, Harkán és Kópházán működtetnek még rengeteg régi kutat. A törvények, a jogszabályok erre lehetőséget adnak, de aki például új kutat kíván ásatni, annak már engedélyt kell kérnie az önkormányzat jegyzőjétől.
– Tőlünk azonban még soha senki sem kért ilyen engedélyt – mondja Tejmel Teréz, Harka jegyzője. – Pedig azt tudom, hogy sok kutat használnak a fa luban, főleg a Soproni utca régi házainak udvarán. A kutak vizével öntöznek, a jószág szomját csillapítják, de ivóvízként senki sem meri felhasználni.

A szennyezett víz csecsemőhalált okozhat

Harka jegyzőjétől némileg eltér Havas Andrásnak, a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Rt. műszaki igazgatójának véleménye. – A régi időkben bárki szabadon áshatott kutat a kertjében, ma már azonban csak az önkormányzat engedélyezése után teheti meg ezt. A régi kutakat sokan használják öntözésre, ezzel nincsen semmi gond, de még ma is előfordul a Sopron környéki településeken, hogy valaki nem kötteti rá magát a közműre és az egész háztartását kútjából látja el. Ezt nemcsak jogszabály tiltja, de az egészségre is nagyon veszélyes. A rendszeres mérések szerint ezeknek a kutaknak a vize olyan nagy mennyiségben tartalmaz nitrátot, hogy az például csecsemőhalált is okozhat, mert gátolja a vér oxigénszállító képességét.
Dr. Paller Judit, helyettes-megyei tisztiorvos elmondta, hogy a Sopron környéki kutakból is rendszeresen vesznek vízmintákat. A lakossági hulladék, a szerves trágya és a különféle műtrágyák túlzott használata miatt a nitrát rendkívül magas mértékben van jelen. Így még azt sem javasolhatja, hogy az ilyen vízzel öntözött növényeket nyersen elfogyasszák. Saját kútjának vízminőségét azonban bárki ellenőriztetheti, ha segítséget kér ehhez a tisztiorvosi szolgálattól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyest-invázió a Lövérekben

Sopronban, a Lövérek környékén nyestek visítása veri fel mostanában - a párzási időszakban - az… Tovább olvasom