Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Különleges nyuszik húsvétra

Sopron - Sok kisgyermekes család húsvéti ünnepének elengedhetetlen „kelléke" az élő tapsifüles. Árulnak belőle a diszállatkereskedésekben és a vásárcsarnokban is. A nyuszi gondozása felelősségteli feladat. Ajánlják, az ünnep után vigyék vissza az állatokat.
A kereszténység előtti időkben a pogány népek ilyen tájban ünnepelték a tavasz kezdetét. Később ezekre a hagyományokra alapozódtak a keresztény húsvéti szokások. Akkor még a nyúl a tavasz istennőjének szent állata volt, amely a termékenységet és a természet megújulását szimbolizálta.

– Idén húsvét előtt kisebb a forgalom élő nyusziból, mint tavaly volt – mondta Mentes Gábor díszállat-kereskedő. – Leginkább a kos orrú, lógó fülű törpenyuszikat keresik, ez a divat manapság. Még nevet is adnak nekik. A törpenyulak akár a lakásban is tarthatók, ugyanúgy, mint más háziállatok, csak vigyázni kell rájuk, mert hajlamosak mindent megrágni. Három-hatezer forintba kerülnek.

A kisgyermekek nagy örömére élő tapsifüleseket is árulnak a soproni vásárcsarnokban. Fotó: Gosztonyi
A kisgyermekek nagy örömére élő tapsifüleseket is árulnak a soproni vásárcsarnokban. Fotó: Gosztonyi

A soproni vásárcsarnokban is kínálnak húsvétra élő nyuszit.
– Kötéllel sem lehetne elvonszolni a csöppségeket az aranyos állatoktól – mondják a szülők, akik csemetéikkel nyuszinézőbe érkeztek a vásárcsarnokba.

– Már több éve, hogy húsvét előtt nyulakat hozunk a piacra. Idén húsz vár arra, hogy emlékezetessé tegye a gyermekes családok húsvétját, jó párat már el is adtam – említi a beledi Nagy Lászlóné.– Akad közte belga óriásnyúl, kaliforniai és lepketarka fajtájú is. Hatszáz és ezer forint között mozog az áruk, s ha valaki a húsvét elmúltával nem szeretné megtartani az állatot, megbeszélt időpontban vissza is hozhatja nekünk. Igaz, a vételárat nem térítjük vissza. A nyusziknak legjobb a szabadban, de ott is szalmával bélelt, nagyméretű dobozban ajánlott tartani. A tapsifüleseket elég napi kétszer etetni. Szeretik a sárgarépát, az almát, a nyúltápot. Viszont javasoljuk, hogy itatáshoz mindig legyen előtte víz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendszerváltás pillanatai

Sopron - A rendszerváltás pillanatai címmel készül album arról, hogy az egyes emberek hogyan élték… Tovább olvasom