Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Közgyűlés Sopronban: összevonás, laktanya, nemzetbiztonság

Sopron - Véget ért a soproni közgyűlés. Délelőtt a laktanyáról vitáztak, majd intézményvezetőket választott a testület. A szünet után a hulladékprojektről, a kultúráról, nemzetbiztonsági védelemről és a távhőről tárgyalt a testület.
Mindkét rendkívüli közgyűlés lezárult. Az egyiken a közbeszerzések helybeni központosításáról szóló rendelet módosítása, a másik pedig a "Regionális közös kockázatmegelőzés és katasztrófavédelmi együttműködés a Győr-Moson-Sopron - Burgenland térségben" című pályázat volt a téma. A közgyűlések sorozatának ezzel vége, nemcsak mára, de három hónapra. Legközelebb tehát szeptember végén tartanak közgyűlést, de rendkívüli ülésen még minden bizonnyal találkoznak a városatyák.

Satöbbi

Egyebeknél tartanak már a képviselők, a polgármester Sopron és Selmecbánya közötti testvérvárosi szerződés aláírására hívja meg a képviselőket. A balfi emlékhely avatására szintén meghív mindenkit. Vége a rendes közgyűlésnek, ezután két kérdésben rendkívüli következik. Rögtön jövünk.

Távhő a téma

Nincs új a nap alatt, ezerszer elhangzott mondatok hagyják el a képviselők ajkait, de előkerülnek és lobognak a kampányprospektusok is. Az előterjesztés szerint az önkormányzat az idei év első négy hónapjában nem hárította át a lakosságra a földgáz (távhődíj) emelését. Most már tarthatatlan az emelés, ezért - a javaslat szerint - ők is emelnek.


Nemzetbiztonságos

A Nemzetbiztonsági Hivatal által kezdeményezett nemzetbiztonsági védelemről vitáznak. Simon István beszél, elmondja, ellentétes elveikkel, ezért nem kívánnak a védelemmel élni. - Az önkormányzatok titkosszolgálati megfigyelése indokolatlan és érthetetlen - mondja az alpolgármester. A vita odáig gyűrűzik, hogy megfigyeltekről és megfigyeltekről, iwiwről és internetes "lehallgatásról" is szó esik. Balogh Judit is szót kér, saját példáján keresztül óva inti képviselőtársait a közösségi portálokon saját adataik közzétételétől. Utalás hangzik el a rendszerváltás előtti állapotokra is. Hruby József reflektál, elmondja, ha összeszámolnák, hogy a két oldal közül melyikben található több egykori MSZMP-s, nem biztos abban, hogy a mostani ellenzék "nyerne". Hevesek az indulatok, most azok is mikrofont ragadnak, akik ma még egyszer sem szóltak.


Kultúráról, újságról

Mágel Ágost beszél. Hruby Józsefnek címzett beszédében elmondja, a szocialistáknak azért nem tetszik a határozati javaslat, mert ők korábban egy átrakóterületet akartak megvásárolni 250 millió forintért, ám ez nem valósult meg. Meglebegteti: biztosan a kétes telekügyleteik folytatásának hiányát fájlalja a képviselő. szavazáskor végül 19 igen.

A Pro Kultúra Kht. rövidlejáratú ötvenmilliós hitelszerződéséről kezdődik vita. A szocialisták arra kíváncsiak, hogy az önkormányzat lapja, a Helyi Téma mennyibe kerül. Nyerges Ferenc, a kht. ügyvezetője válaszol: hat oldalt bérel az önkormányzat az országos lapban. A szerződés nem nyilvános, zárt ülésen vagy személyesen szívesen bemutatja. Hruby azt mondja: a pro kultúrának az önkormányzat száz százalékos tulajdonosa. Joga van ismerni a részleteket.
Simon István szóra emelkedik, elmondja, a kht. likviditási nehézsége abból adódik, hogy a kiadások és a bevételek nem egyidőban jelennek meg. Nem általános hiányról van szó. Szavazás: 14 igen, 5 nem, 1 tartózkodás.


Hulladékprojekt önrésze hitelből

Folytatódik a közgyűlés. A Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás alapító okiratának módosításáról döntenek. Hruby József kifogásolja, hogy 2006 óta - Győrrel ellentétben - Sopronban semmi változás nem történt a hulladékprojektben.
- Győrben az önrészt saját maga vállalja, mi hitelt vállalunk, mert nincs forrás az önrészre - világosítja fel Fodor Tamás polgármester.

Szünet

A II. félévi munkatervről még szavaznak a képviselők (következő közgyűlés szeptemberben!) és ebédszünet következik. Fél háromkor visszatérünk...

A vita még tart, a képviselők elkanyarodtak az eredeti témától. Most már szó esik régi sérelmekről is, előkerült a Pozsonyi út, Ady Endre út, Balfi utca, az Anger rét mögötti terület és némi személyeskedésre is sor került. Zárszóban a polgármester elmondja, az ingatlanfejlesztés távlati lehetőségei nincsenek veszélyben, a mostani egy ideiglenes döntés. A szavazás nem okoz meglepetést: 14 igen, 6 nem.

"A kutya sem fogja megvenni"

Alapítványok támogatásáról döntenek. A Halmozottan Sérült Gyermekek fejlesztésére alapítványát 160 ezer, a Vermes Miklós tehetségápoló alapítványt 250 ezer forinttal támogatják.

Utcák elnevezéséről szavaznak. Tómalmon Varsa utca, Sopronban Cinfalvi utca, Sopron-Bánfalván Rák-patak utca nevet visel majd közterület.

27 darab helyrajzi számon rendelnének el változtatási tilalmat a következő napirend szerint. A döntés érinti a laktanyát, valamint a Déli-pályaudvart is. Hruby József (MSZP) kifogásolja, hogy ilyen nagy területre vonatkozik a tilalom. - Nem szabadna évekre leblokkolni ezeket a telkeket megakadályozva, hogy a magántőke fejlesszen - mondja a képviselő. - Sopronban amúgy sincs fejlesztés, most hatósági eszközökkel olyan területeken is akadályozzák, ami nem is az önkormányzaté. Beharangozták korábban a pláza mögötti feljesztést, sehol sem tart ez sem.

- Mindenki számára elfogadható fejlesztésekre van szükség és nem olyanokra, mint a Tómalom felől látható, városképet rontó lakóház - utal a polgármester az ipari parkból leválasztott területre épített többszintes házra.

- A kutya sem fogja megvenni a laktanya épületét, ha nem lehet rá építési engedélyt kiadni - mondja Kalmár István. - Mondja meg a polgármester, mi a célja az ingatlannal? A döntéssal behúzzuk a féket a privatizáció és az állami fejlesztések előtt.

Simon István alpolgármester azt mondja, amíg nem születik döntés az építési tervről, addig szükséges a változtatási tilalom.

Összevonás

Most a vendéglátó-iskola és a középiskolai kollégium összevonása a téma, ebben a kérdésben is "kinyíltak már egyszer a bicskák a zsebekben".

Ezúttal Boros László (MSZP) szól a témához, közli: továbbra sem tartják idokoltnak a döntést, így ellene fognak szavazni. Így is történik, 15 igen, 5 nem. A kollégium igazgatójának kinevezését visszavonták.

33 kérdés

Az Intézmények Gazdasági Szolgálata és a hozzá kapcsolt költségvetési szervek együttműködési megállapodása a téma. Ebben a kérdésben már kiéleződött a vita májusban. Most visszafogottabbnak tűnik a napirend tárgyalása.

Kalmár István (MSZP) azt mondja, nem megtakarítást, hanem többletmunkát eredményez az összevonás. Nem az ötlettel, hanem a kivitelezés módjával van a gond - vélekedik a képviselő.

Abdai Géza zárszava jön. "A felálló szervezet alkalmas, hogy az intézményhálózatnak támogatást és kontrollt biztosítson" - mondja az alpolgármester. Szavaznak: harminchárom kérdésben a szocialisták jobbára tartózkodnak, a többiek igent nyomnak.

Zakó le!

Titkos szavazáson a Király Jenő Utcai Óvoda vezetőjévé Nagyné Csomós Andreát, a Dózsa György Utcai Óvoda vezetőjévé Hessné Markó Ibolyát választották. A gyermekjóléti és családsegítő szolgáltató központ élére a pályázat kiírásáig Tengerdi Antalt választották.

A polgármester felhatalmazza a képviselőket hogy a melegre való tekintettel megszabadulhatnak a zakóiktól. Néhányan élnek a kínálkozó lehetőséggel.


Előzetes

Csütörökön 10 órától ülésezik Sopron képviselő-testülete. Élvezze velünk élőben a közgyűlést és az utána következő rendkívüli üléseket! Sok izgalom várható, utána pedig nyári szünet...

Olvasóink írták

58 hozzászólás
 • 58. kocka 2008. június 29. 19:05
  „difoe (55)
  Ezt a tudományos(?) értekezést a Horn-érában hol publikáltad ?”
 • 57. (joco1) 2008. június 29. 16:33
  „55:56= 1:1?Talán lesz majd egy idöszak mikor minden -még a "többtizmillásbalsikerdijas"-szerödések/licitek IS az interneten OLVASHATOAK LESZNEK. És nem lesz vita, hogy volt vagy nem volt.Egyszer valahol olvastam, hogy a közérdekében folyt tevékenység MINDEN MOZANATA N -Y- I L- T, tehát általam a kis proszto által is MEGISMERHETÖ MINDEN MOZANATÁBAN. Vagy csak álmodozok.”
 • 56. Civitas 2008. június 29. 13:17
  „defoe-ak
  A gyengelméjűek kedvéért: walter saját jogásza mondta hogy ki sem lett írva licitre!!! Hogy mit hová függesztenek azt meg hagyjuk annak ragyogó technikái vannak...
  A Lopás meg LOPÁS de tudod mi kedves walterimádó neked lehet hogy nem hiányzik a nagyobb bevétel de a városnak igen ebből adódik hogy ki is vagy te...”
 • 55. Difoe 2008. június 29. 10:01
  „Joco!

  Genetikai oldalrol vizsgálva a dolgokat, sem tudok nagy jövöt josolni ennek az országnak, ha Orbán kerülne vezetö pozicioba.
  A történelem ismételné önmagát. Hitler, sztalin, Rákosi egy pöcs volt, Orbán szintén azon a ponton áll. Agressziv, diktatorikus hajlam. Ennek a jelei már mutatkoznak!
  Mens meg uram a törpéktöl:-))”
 • 54. (joco1) 2008. június 29. 06:56
  „Deofe: igazad van, de hát a fideszesek igy vannak a régi MSZMP-s elv- társaikkal is. Ha velük vannak, akkor hös ellenállok voltak, ha a másik oldalom akkor gaz komcsi volt az illetö. De mit vársz egy olyan párttól akik a szélsö(csuházo) liberális oldalról "eljutottak" a (papoknakkezetcsokolo) neokonzervativ oldalra, kis szélsö jobbos és balos beütésekkel.”
 • 53. Defoe 2008. június 28. 22:07
  „Joco!
  Az ideologiával van a legnagyobb baj.Tegyük fel, hogy Walter tényleg kijátszott. Akkor is csak pár 10 mill. veszteségröl beszélhetnénk. /lopásrol/. De Mi van az elvesztett perek, ügyvédi díjjak kifizetésével? Az nem lopás! Az természetes! Menteni a menthetöt sajátzsebre. Sajnos ez a mai valoság Sopronban. Civitas! A név valodi, csak amit képvisel azzal van bajom”
 • 52. (joco1) 2008. június 28. 20:42
  „deofe: nem az lényeg amire Te utaltál, nem az igazság-vagyis , hogy 2 hétig ki volt függesztve a LICITÁLÓ - hanem,az hogy köpködjék a korábbi városvezetést. A mostani fidesznyik -bábfigurákat- csak igy "tudják" védeni.”
 • 51. defoe 2008. június 28. 19:49
  „Civitas!

  Mindig félre beszélsz! Igaz Ti ilyenek vagytok. Lopást mondtam, hogy nézd meg az értelmezö szótárba.
  A licitröl meg csak annyit. Ahhoz két fél kell. egyedül nagyon nehéz. A hirdetmény 2 hétig kivolt függesztve a hirdetö táblán. Nézz utánna légyszives, mert nem szeretem mikor a farok csoválja a kutyát!”
 • 50. (joco1) 2008. június 28. 19:37
  „Most, hjogy "tanult" vezetöink 3 azaz három honapra "szabadságra" távoztak mi lesz a várossal? Ki fogja "meggyözödésböl" és"soktizmillásbalsikerdij" reményében (a bábosok irányitásával)KORMÁNYOZNI Suprunt?”
 • 49. Civitas 2008. június 28. 17:18
  „defoe-nak

  Licitálás, licitáció
  Nyelv: latin
  árverés, ráígérés
  Így már érted a walet lopást? Mielőtt okoskodsz inkább te olvass...”
 • 48. MAMUT 2008. június 28. 17:17
  „Dadógnak a vársatyák- valamitől nagyon félnrk.”
 • 47. Defoe 2008. június 28. 15:15
  „Civitas!
  Majd este ha lefekszel, tedd a fejed alá az értelmezö szótárat!
  Nyisd ki az L betünél, hogy legyen 1 kis esélyed! De szerintem, ugy sem fogja befogadni az agyad!

  Bal-fék!

  Bocsi mert elirtam! A város volt szeméttelepe! Azért a kérdésem még áll! Te megvásároltad volna?”
 • 46. Civitas 2008. június 28. 10:19
  „Deofe
  Most tetteted magad vagy születésedtől fogva vagy ilyen?
  Miért kell bagatellizálni a lopást? bal-fék tömören és jól válaszolt.
  Licit oszt ha kell valaki másnak a kikiáltási árnál többért akkor nyert a város ha nem akkor még mindíg az értékbecsült pénzénél van. Nem elég becsületesnek lenni annak is kell látszani! Ezt walter sopronrontó elvtársnője kósáné kovács magdi néni mondotta. De úgy látszik itt nem talált meghallgatásra.
  Ebben az egészben csak a pancser fidesz viselkedése érthetetlen...”
 • 45. bal-fék 2008. június 28. 08:50
  „Defoe! Még annyit, hogy ha annyira pintosak az információid, mint a hozzászólásodban leírt "a város egyetlen szeméttelepe" tény, akkor már nem is veszem komolyan a hozzászólásod! A Harkai úti szeméttelep akkor szerinted micsoda?”
 • 44. bal-fék 2008. június 28. 08:47
  „Defoe!

  A szabály az szabály, és ha azt írja elő, hogy kell licit, akkor KELL LICIT! Tök mindegy, hogy rajta kívül senki sem akarta megvenni a szóban forgó telket! A licit kikerülése azt jelzi, hogy mégis lett volna vevő, ha nem így lett volna, akkorkiírják a licitet, és leütik az egyedüli szereplő Walternek a telket! Ez ilyen egyszerű, úgyhogy ne okoskodj itt!”
 • 43. Defoe 2008. június 28. 07:59
  „Civitas!
  Áruld el nekem, hogy Walteron kivül, ki szerette volna megvenni azt a telket? Ha jol emlékszem / pedig jol/ a város egyetlen szeméttelepe van alatta. Te pl. mennyit adnál érte? Vagy tán még licitálnál is?”
 • 42. (joco1) 2008. június 28. 06:20
  „Hegyi Csilla: valoszinü azér5t nincs még döntés mert a"döntöknek" nincs ott érdekeltségük, vagy nekik ugy is jó”
 • 41. Hegyi Csilla 2008. június 28. 05:44
  „Vajon mi kell ahhoz, hogy a t. képviselők figyelembe vegyék megválasztóik kérését? Tómalom 250 db ingatlan tulajdonosa közül 196 aláírásával kérte a polgármestert dr Simon településrészért felelős alpolgármesteren keresztül a Helyi Építési Szabályzat és Szabályozási Terv módosítására, azaz lakóingatlanná szeretnék minősíteni hétvégi házukat, amennyiben az megfelel a műszaki előírásoknak. A kérelmet áprilisban terjesztették elő, melyre még válasz sem érkezett., pedig az ígéret alapján napirendre kellett volna tűzni.”
 • 40. Fapofa 2008. június 28. 05:36
  „17.
  katka 78
  a szívemből szóltál!!!”
 • 39. Gartai 2008. június 27. 20:37
  „38.
  Így igaz, de ez a ti bajotok.”
58 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronra ismét rászakadt az ég - sok kép olvasóinktól

Sopronra és környékére csütörtökön éjszaka ismét rászakadt az ég. Szakony környékén… Tovább olvasom