Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Középpontban a szívgyógyászat

Húsz éve száz infarktusos esetből húsz halállal végződött, napjainkban ez az arány alig ötre csökkent. A pénteken kezdődött I. Soproni Kardiológiai Napokon a kórházi és a háziorvosok közösen tekintik át a szakma legújabb eredményét.

– Hagyományteremtő céllal hívtuk életre az első Soproni Kardiológiai Napok programját. A másfél nap folyamán az ország több mint kétszáz egészségügyi szakembere – kórházi, illetve háziorvosa – ismerkedhet meg a szakterület újdonságaival, a szívinfarktus akut ellátásától kezdve egészen a rehabilitációig.

A kardiológiai napok hozadéka tehát a hétköznapi gyógyító munkában lesz érzékelhető – mondta érdeklődésünkre dr. Tóth László főszervező, a soproni oktató kórház kardiológiai osztályvezető főorvosa. – Sajnos a szívinfarktus és a szívkoszorúér-megbetegedés népbetegségnek számít hazánkban.

A szívgyógyászatban elért fejlődést jól jellemzi, hogy míg húsz évvel ezelőtt száz infarktusból húsz halállal végződött, napjainkban ez az arány alig ötre csökkent. Statisztikailag tehát lényegesen javult az azonnal elkezdett beavatkozásnak köszönhetően az infarktusos beteg életben maradási esélye, főként azokban a városokban, ahol van szívkatéteres vizsgálat.

Győr és Szombathely igen, Sopron egyelőre nem tartozik e körbe. Azon dolgozunk – és bízunk benne –, hogy a közeljövőben ilyen jellegű beavatkozásokat a soproni kórház is elvégezhessen.

Jó hír, hogy rövid időn belül osztályunkon a szívritmus-szabályozóval élő betegek gondozását is meg tudjuk oldani, erre megkaptuk már az engedélyt.

Olvasóink írták

  • 1. thurvj97 2011. február 08. 10:42
    „Őszintén érdekelne, hogy mi az oka annak, hogy a katéterezésre Győrbe, Pestre vagy más városokba kell utaznunk?Ha ez is pénz kérdés jó lenne egy lakossági és cégtámogatási akciót indítani városunkban is.Ha szakmai oka van, akkor a kórház vezetés is tehetne érte.Egyébként a kardiológia az egyik legtereheltebb terület Sopronban is.Sokszor tapasztalható a személyzet túlzott leterhelése,mely felvetheti a létszám bővítését is.Személy szerint is érintett vagyok és minden tiszteletem az ott dolgozóké.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnik a Deák téri kerékpárkölcsönzés

Tourinform-ponttá alakult át februártól a Deák téri Tourinform-iroda. Tovább olvasom