Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Követtük a szemét útját Sopronban

Nem igaz, hogy nincs szelektív hulladékkezelés, a Harkai úti központban minden újrahasznosítható szemetet kiválogatnak.


A hulladékkezelésről szervezett kerekasztal-beszélgetésünk alkalmával invitálták a Kisalföldet is a Harkai úton megépült új szelektív központba (előzmény: A rendszer elnéző a szemetelővel, 2015. május 5., Kisalföld). Éltünk a lehetőséggel már csak azért is, mert rendszeresen hallani hangokat, amelyek szerint felesleges szelektíven gyűjteni a hulladékot, úgyis minden egy helyre kerül. Nos, nem így van, a szelektív központban szétválogatják a szemetet.
A régi Harkai úti hulladéklerakó bejárata előtt jobbra fordulva, még vagy háromszáz métert autózva jutunk el a szelektív központba.

Zöldudvar – A szeméthegyben még nagyon sok az oda nem való hulladék.
Zöldudvar – A szeméthegyben még nagyon sok az oda nem való hulladék.  – Három fő része van a szelektív központnak: az átrakóállomás, a válogató és a komposztálótelep – mutat körbe a rendezett területen Rétfalvi Balázs, az STKH Kft. műszaki osztályvezetője. Ott kezdjük, ahová a lakossági hulladékot gyűjtő kukásautók érkeznek. A kocsik egy mélyedésbe töltik tartalmukat, amit egy föld alatti prés tömörít, majd zárt konténerbe kerülve utaznak a cséri lerakóba. Belekukkantva a prés garatjába az azért elkeserítő, mennyi minden van ott, amit ha külön gyűjtöttek volna, nem a lerakóba, hanem az újrahasznosítóba kerülhetett volna...

A préstől balra áll a komposztálótelep, amely többlépcsős objektum. Az STKH-val szerződésben álló soproniak és környékbeliek ide hozhatják zöldhulladékukat, amit ellenőrzött körülmények között varázsolnak termőfölddé. Hídmérleg, beléptetőrendszer szolgálja azt, hogy visszaélések ne legyenek (vállalkozások például ne az ingyenes lakossági lehetőségekkel éljenek).

Egyelőre évi hat alkalommal maximum 300 kilogramm zöldhulladékot lehet ingyenesen behozni, de a számok még változhatnak. „Nagyobb kertben ennél gyakrabban lehet szükség a komposztálóra, úgyhogy ezt még az igényekhez igazítjuk" – mondja Mágel Ágost, a térségi hulladékgazdálkodási társulás elnöke.

A központban a válogatócsarnok az igazi meglepetés – több szempontból is. Hatalmas helyiségben hegyekben áll a szemét, mégis rend van. A szelektív szigetekről hozzák ide a teherautók a hulladékot, amit itt szétválogatnak. A baj az, hogy tele van a „hegy" háztartási hulladékkal, amit a szürke kukába kellett volna dobni. Szennyes pelenka, krumplihéj, műanyag... – Ez semmi! – legyint megjegyzéseimre az egyik válogató. Volt már itt döglött csirke, sőt, egyszer egy disznófej is...

A sopronkőhidai elítéltek egy zárt helyiségben dolgozva szintén válogatnak, csapóajtókon keresztül jut el külön-külön többek között a műanyag, a fólia, a papír egy-egy szobányi fakkba.

Innen futószalag viszi a tömörítőbe az azonos anyagokat, aztán a háromszáz kilós bálák a raktárban várakoznak. Kamionok viszik el őket a különböző feldolgozókba, egy részük talán Kínába jut, hogy aztán egy pólóba szőve jusson vissza.

Lomtalaníthatunk


Néhány hete újra megszabadulhatunk a felesleges lomoktól, bár most már nem az utcára, hanem valamelyik zöldudvarba kell vinni a kacatot, törmeléket, megunt bútort. Sopronban a Harkai vagy a Pozsonyi útra.

Ezenkívül Kapuváron, Fertőszentmiklóson, Fertődön és Nagycenken is van egy-egy zöldudvar. Nekünk kell szétválogatni és a megfelelő konténerbe dobni mindent, viszont a meghatározott kereteken belül mindezt ingyen. A nyitva tartásról, a feltételekről és a mennyiségekről érdemes tájékozódni a www.stkh.hu oldalon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ifjú soproni Jedi visszatért Sopronba - videó

Elkészült a Lézerkard Sopronban című videó folytatása. Mutatjuk az újabb akciójelenetet. Tovább olvasom