Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Kötelező lenne, de ha nincs, nem büntetik

Sopron - Elvileg idén január elsejétől kell a lakás eladásakor hőtanúsítvánnyal is rendelkeznie a tulajdonosnak. Sopronban a gyakorlatban egyelőre ez még várat magára. Igaz, szankcionálás sincs.

Építmények, lakások energetikai összegzése az úgynevezett hőtanúsítvány, amelynek elkészíttetését hazánkban idén januárban vezették be. Célja, hogy az épületek, családi házak és a lakások tulajdonosait energiatakarékos fűtési módra, korszerű nyílászárók alkalmazására, hatékony épületgépészeti megoldásokra ösztönözzék. Mindez az energiatakarékosság szempontját, végeredményben a lakástulajdonos érdekét szolgálja.

Sopronban a mérnöki kamara szervezésében a napokban fejeződött be az első olyan tanfolyam, amelyen – az ország minden tájáról – tizenhét építész, építőmérnök, energetikai mérnök, épület-gépészmérnök és villamosmérnök sajátította el a hőtanúsítvány-készítés szisztémáját. Ők azok, akik a továbbiakban ˝hivatalból˝ vállalhatnak el ilyen jellegű feladatot.

– Az új épületeknél, lakásoknál a használatbavételi engedély kiadása előtt a műszaki osztály már ellenőrzi a hőtanúsítvány elkészíttetését – mondta Buzgó Zsolt épület-gépészmérnök. – A régi épületeknél, lakásoknál ilyen tanúsítványra adásvételkor vagy bérbeadáskor van szükség.

Egyszerű esetekben ennek elkészítése 11 ezer forint körüli összegbe kerül.

Ha viszont nincsenek tervrajzok, akkor az abban az időben épített épületek szerkezetét kell alapul venni, s bonyolultabbá válik a hőtanúsítvány kidolgozása, amely tízféle besorolást alkalmaz. Ugyanakkor a rendelet nem vonatkozik a műemléki, illetve a védett területen lévő lakásokra, épületekre, a mezőgazdasági építményekre.
Buzgó Zsolt elmondta még: Sopronban a régi, régebbi lakások értékesítésénél egyelőre nemigen veszik igénybe a hőtanúsítvány megalkotásának lehetőségét, igaz, egyelőre szankcionálás sincs a hiánya miatt. Viszont a megléte a tulajdonos érdeke, hiszen az – adott esetben – árfelhajtó erő lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüntetnének a besorolás ellen

Sopron - Kétszázan írták alá azt a beadványt, amelyben az északnyugati városrész kisvárosi övezetté… Tovább olvasom