Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Kormánydöntés: Fertőd teljes adósságát átvállalja a kormány

Fertőd esetében százszázalékos lesz a konszolidáció, s ez mintegy 786 millió forint adósság kormányzati átvállalását jelenti.

Föllélegezhet Fertőd, a napokban döntött a kormány annak a tizennégy, ötezer lélekszám alatti településnek az adósság konszolidációjáról, amelyek a túl magas adósságmérték miatt decemberben kimaradtak az adósságrendezésből.

Fertőd esetében százszázalékos lesz a konszolidáció, s ez mintegy 786 millió forint adósság kormányzati átvállalását jelenti.

– Örömmel fogadtuk a hírt, hiszen az évi közel hetvenötmillió forintos kötvénytörlesztés a város működését lehetetle nítette volna el – nyilatkozta Kocsis Ferenc polgármester. – A kormányzat intézkedése lehetőséget teremt az ésszerű határok közötti takarékos gazdálkodás mellett arra is, hogy megfelelő hátteret tudjunk biztosítani a városban folyó mintegy hatmilliárd forintos kastélyberuházásnak.

Takács György, a helyi Lokálpatrióta Egyesület elnöke, közel két évtizeden át volt Fertőd képviselője, aki akkor volt alpolgármester, amikor felvették a kötvényt:

Természetesen örülünk a kormány döntésének, hiszen Fertőd jelentős hitelösszegtől szabadul meg, bár a döntés nem ért váratlanul bennünket, hisz Ivanics Ferenc országgyűlési képviselővel az élen, a helyi FIDESZ elnöke Bognár Zoltán, Garab Gáborné, a 20 éven át volt polgármester Fülöp Géza és más FIDESZ szimpatizánsok azon dolgoztunk, hogy a város adósságának rehabilitációja 100 százalékos legyen. Köszönet a kormánynak, a FIDESZ országos vezetőinek, hogy nem hagyták cserben városunkat, annak ellenére sem, hogy Fertődöt ma közel sem a kormányhoz lojális várospolitikusok vezetik.

A kötvény történetéről röviden. A város 300 millió forintnyi kötvényt kívánt kibocsátani, mivel a legkisebb csomag 500 millió forint értékű volt, ezért az akkori testület úgy döntött, hogy ebből 200 millió forintot azonnal óvadéki betétbe helyez. A fent maradó 300 millió forintból a felvevő testület közel 140 millió forintot felhasznált, az alábbi célokra:
- meglévő, előnytelenebb feltételű hitelek kiváltása; Haydn sétány megépítése; posta előtti tér kialakítása; süttöri ABC előtti tér kialakítása; parkolók megépítése; utak, járdák építése, felújítása.

A fennmaradó 166,5 millió forintot 2010. októberi átadási jegyzőkönyv alapján Kocsis Ferenc polgármester átvette

Az elmúlt időszakban közel 20 millió forint értékű ingatlant értékesítettek, ezentúl Víz-közmű vagyon visszaosztásából újabb 20 millió forintra tettek szert.

Konkrétan nekem és a város lakóinak kérdése nem a kötvényre vonatkozó, mert azt az állam kamataival együtt 100 %-ban átvállalta. A kérdés az, hogy az átvett több mint 200 millió forint, ami tartalmazta a közel 700 millió forintos megnyert beruházás önrészét is, hova lett? Aggodalmunk oka, a polgármester azon kijelentései, hogy nincs pénz, a kassza üres. Ezen időszak alatt kifizetett beruházás tudomásom szerint Fertődön nem történt, annak ellenére, hogy 2010-ben társadalmasított jövőképpel, 700 milliós összértékű megnyert pályázattal, hozzátartozó önrésszel kapta meg a staféta botot az új testület.

Köztájékoztatás hiányában a részleteket nem ismerjük, de azt látjuk, hogy a beruházások nem folynak, a polgármester pedig megnyilatkozásaiban folyamatosan pénztelenségre hivatkozik. 2010-ben még a célunk volt, hogy Fertőd, a Fertő part fővárosa legyen. Ehhez képest hol, hova tartunk ma? - zárta Takács György.

 Takács György volt képviselő nyilatkozatát nem kívánom kommentálni, de a tisztánlátás érdekében idézek az Állami Számvevőszék 2012. április 16-án kelt, V0560123 azonosító számú jelentéséből: „Az Önkormányzat a „Fertőd Jövője" kötvényből 312,6 millió Ft-ot használt fel 2011. év I. félév végéig. A fel nem használt kötvénybevétel maradványa azonos a pénzóvadékba elhelyezett összeggel."

Megjegyzem, az óvadéki betét (209 MFt) a mai napig bankszámlánkon rendelkezésre áll. Nem értem Takács György egykori képviselő felvetését, hiszen ezen időszakban (2012. január 15-ig) a város képviselője volt. Úgy gondolom, hogy a város jövője mindennél fontosabb, így mindenkinek ezen cél érdekében kell munkálkodnia.

Kocsis Ferenc, Fertőd polgármestereKorábban:

A kormány döntött annak a tizennégy, ötezres lélekszám alatti kistelepülésnek az adósságkonszolidációjáról, amelyet külön eljárásban kezel a Belügyminisztérium - derül ki a Magyar Nemzetből.

A lap keddi számában felidézi: az érintett önkormányzatokat azért emelték ki a többi kistelepülés közül, mert az egy főre jutó adósságállományuk magas, s jövedelemtermelő vagy nem önkormányzati kötelező feladatok ellátására vállaltak kötelezettséget.

A kormánydöntés értelmében kilenc település - Szabadkígyós, Füzér, Fertőd, Besenyszög, Cserkeszőlő, Nagykörű, Újszilvás, Balatonfűzfő és Tótszerdahely - adósságát teljes egészében átvállalja az állam.

A fennmaradó öt település közül Aba, Bükkszék és Poroszló adóssága hatvan, Harkány hetven, Alsómocsolád nyolcvan százalékát konszolidálják - olvasható a cikkben.

Előzmény -  Fertőddel külön egyeztet a Belügyminisztérium >>

Minden, ami FERTŐD >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bedrogozottan elkövetett garázdaság volt a vád

Megtörtént, hogy az 1989-es születésű fiatalember tudatmódosító szerek hatására azt hitte, egy… Tovább olvasom