Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Körkérdés a Magyar Gárdáról

Sopron - A soproni önkormányzat frakcióinak többsége károsnak vagy feleslegesnek értékeli a napokban megalakított Magyar Gárdát.
Kalmár István (MSZP):

– A Magyar Gárdával a fasizmus gyülekezik. A magukat nemzeti-konzervatívnak és jobboldalinak mondó emberek a legsötétebb nyilaskort jelenítik meg. A szervezet ruhája, karszalagja, zászlója és köszöntése mind a félelem korszakát idézi. A frakciónk szerint nincs más választás: a parlamenti pártoknak, a történelmi egyházaknak és a véleményformálóknak közösen kell fellépni a szélsőség ilyen megjelenése ellen. Szerencsére Sopronban még nem találkoztam a gárda tagjaival.

Rádonyi László (Fidesz):

– A kormányzat részéről – a Magyar Gárda ürügyén – figyelemelterelő, hisztériakeltő akció zajlik, melynek egyetlen célja, hogy az ország égető gondjairól elterelje a figyelmet. A súlyos válsághelyzet következménye a kiábrándulás, az elégedetlenség, a felháborodás, mely a Magyar Gárda létrejöttét is előidézte. A kialakult helyzet rossz az országnak, rossz a polgári oldalnak. Ugyanakkor a kormányfő által kommunikált következtetések olyan általánosítások, melyeket jóérzésű embernek vissza kell utasítania.

Nagy Tamás (MDF):

– Sólyom László köztársasági elnök álláspontját érzem magaménak, elhatárolódom a Magyar Gárdától, az ugyanis külsőségeivel, megjelenésével sokakban félelmet kelt. Ugyanakkor azt is elítélem, hogy valakik politikai hasznot húzva túlértékeljék ötvenhat ember eskütételét. A gárda nagyfokú törvényességi felügyelete szükséges, és a mondott céltól – katonasír-gondozás és parlagfűirtás – való eltérés azonnali szankciót vonjon maga után!

Kóczán Zoltán (SZDSZ):

– Magyarországon egy olyan fegyveres testületre sincs szükség, mely nem áll állami irányítás alatt. Demokráciában nem szabad párthadsereget létrehozni, a Magyar Gárda ráadásul semmivel sem jobb, mint az SS vagy a Munkásőrség volt. Érthetetlen számomra, hogy a Fidesz és a KDNP miért nem ítéli el egyértelműen a gárdát. Demokratikus jogállamban nincs helye félelemkeltő, fegyveres testületnek!

Szekeres Csaba (Civil Összefogás):

– Nagyon nehéz megkülönböztetni a mai magyar valóságban az igazi provokációt egy elenyésző kisebbség általi hangulatkeltéstől. Véleményem szerint most az utóbbiról beszélhetünk. Mindenesetre az ötvenhat ember alkotta Magyar Gárda hírét talán nem kellene ennyire „felpumpálni". Sopronban tüntetőket ugyan láttam, gárdistákkal szerencsére eddig nem találkoztam. Természetesen a mostani eset is valamelyik oldalnak politikailag hasznos, valamelyiknek káros.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Internetes szavazók: a sopron.e-cafe az első húszban

Sopron - Az internetezők szavazatai alapján Budapest és a megyei jogú városok kategóriájában a… Tovább olvasom