Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Kórház a város szélén - magánbefektetésből

Sopron - Sebészet, plasztikai sebészet, szülészet és nőgyógyászat is lesz abban a százágyas minikórházban, amelyet magántőkéből és banki hitelből az egykori mucki őrs területén terveznek felépíteni Sopronban.

Az egykori mucki határőrőrsi ingatlanon kialakítandó egészségügyi intézménnyel is foglalkozik februári ülésén a soproni tervtanács.
Lőrincz Attila vezető tervező építész a Kisalföldnek elmondta: az Egészségügyi Rehabilitációs Központ Kft. megbízásából már elkészült a százágyas minikórház vázlatterve.

A százágyas minikórház főbejáratának látványterve. Ha minden jól megy, 2010-ben nyílik az erdei intézmény.

Az építésügyi hatóság a területen megvalósítandó tervezett funkcióra már 2006 nyarán kiadta az elvi építési engedélyt, mely ma is érvényben van. Így hamarosan hozzákezdhetnek az engedélyezési és kivitelezési tervezésnek is, melyet a Soproni Tervtanács észrevételei szerint alakítanak ki. Az ÁNTSZ-szel, mint szakmai főhatósággal már egyeztettek, ők előzetesen rendben találták a létesítményt.

Az elképzelések szerint a kórházban plasztikai sebészet, sebészet, szülészet és nőgyógyászat kap helyet, korszerűen felszerelt műtőkkel. A földszinten fogászat-szájsebészeti és szakambulancia részleget alakítanak ki, a fizikoterápiás részen lesz medence, tornaterem, súlyfürdő, de lesz egy szépészeti blokk is, fitneszteremmel kiegészítve.– Külön gonddal tervezzük az épület tájba illesztését, és fokozottan ügyelünk a környezetvédelmi szempontok megfelelésére, hogy az épület létrehozása és működése ne okozzon a jelenlegi területhasználatban különösebb változást. Ezt a célt szolgálja egyebek mellett a homlokzaton alkalmazott természetes anyagok (tégla, vakolat, kő), valamint az épület alá tervezett harminc férőhelyes mélygarázs és az épület zöldtetős kialakítása is.

Olyan épületgépészeti technológiát alkalmazunk, amely megfelel a környezettudatos építészeti elveknek és a legszigorúbb levegő-, zaj- és vízvédelmi előírásoknak is – összegzett az építész.
– A beruházás költsége jelenlegi árakon számolva mintegy négymilliárd-kétszázmillió forintra tehető – tájékoztatott Grahovecz Antal, a beruházó cég vezetője, a mucki ingatlan tulajdonosa.

– A megvalósítást magánerőből és banki hitelből fedezzük, melyhez igénybe kívánunk venni hazai és uniós támogatási forrásokat is. Az üzemeltetési és működtetési feltételekre még zajlanak a tárgyalások, mivel erre több hazai és külföldi orvoscsoport is jelentkezett. Ha minden jól megy, 2010-ben már megnyithatja kapuit a soproni erdei minikórház.

Olvasóink írták

83 hozzászólás
 • 83. Mucki Mókus 2008. február 19. 09:14
  „76.-nak

  Én nagyon-nagyon szívesen találkoznék az illetővel, ha valaki megadná az elérhetőségét...”
 • 82. ERKDP 2008. február 16. 20:21
  „Nem hát!”
 • 81. Pajzs 2008. február 14. 21:48
  „Bimbike!
  Mélységes elnézést a kései válaszért, de ami késik, nem múlik...
  A válaszom: TE!
  Informálódnék, bár földi halandóként nem tudok oly precíz kifejezéseket, szegény cikk szerzője sem, ugyanis ha picit feljebb görgetnél, látnád, hogy végig kórház/minikórház kifejezés szerepel. És igggen, rettentően irigykedem. Bárcsak lenne egy kórházam a soproni erdőben. Beletrafáltál titkos álmomba. Jújj, et most nagyon fáj... Ohh, uhh...
  Na, ennyit rólad!
  Más: remélem énbunkóságomtól eltekintve még senki nem szeretne (bimbikét leszámítva) építkezést Muckon?!”
 • 80. Stef 2008. február 14. 09:18
  „Tipikus magyaros vitázás: már rég nem a tárgyról beszélünk, hanem személyeskedünk! Igaz mit látunk "vezetöinktöl"?”
 • 79. bimbó 2008. február 13. 09:19
  „Kedves Wolf.
  A gyermekszívszanatórium már el van adva és öregek otthona lesz belőle mellesleg ez már elég rég köztudott.
  A pajzsikának meg üzenem, hogy szerintem az a szánalmas aki semmi mással nem foglalkozik, csak a köpkölődéssel -tisztelet a kivételnek- és az irigységről éppen most írtál . Mit fáj az neked, hogy a gazdag emberek tudnak odamenni és a szolgáltatásokat igénybe venni tán böki a csőrödet, hogy neked esetleg nem futtya? Mert ahogy elnézem más nem nagyon érdekel ezzel kapcsolatban. És végezetül egy kis helyreigazítás . Ez nem kórház hanem egy egészségügyi rehabilitációs központ az nem ugyan az. Előbb informálódni kéne. No ki is a szánalmas?!”
 • 78. Pajzs 2008. február 13. 07:44
  „Bimbó!
  Az egész megnyilvánulásod szánalmas...
  1. Valakit kiosztasz névtelensége miatt, de nem látom a te nevedet sem....
  2. Miféle irigységről beszélsz?! Hol irigység az, ha végre a hozzád hasonlók tudomásul vennék:
  NEM AKAR SOPRON LAKOSSÁGÁNAK DÖNTŐ TÖBBSÉGE
  "Gazdagok Kórházát" az erdőben... "Komprende?!"”
 • 77. wolf 2008. február 12. 22:00
  „Az évek óta üresen álló néhai Gyermekszanatórium pl. miért nem jó? Mi ez az eszement ötlet pont a Muckon? Nem létezik, hogy épp ez a helyszín kell valakinek - már megint - ennyi ember véleményén ilyen gátlástalanul átgázolva.”
 • 76. bimbó 2008. február 12. 14:34
  „Végigolvasva a hozzászólásokat ha ezeket egyeltalán azoknak lehet nevezni csak mocskolódásról ,irigységről, pocskondiázásról szól . Szánalmas!!!!!!! Érdekel egyeltalán valakit, hogy valójában miről is van szó?
  Robikának meg üzenem ha személyes problémája van a Grahovecz úrral vegye a bátorságot álljon elé és közölje vele a gondját . Ez a hozzászólási oldal egy befektetésről szól és nem arról , hogy azt véleményezzük ki milyen. Ez rendkívül pitiáner. Ha javasolhatok egy rendkívül hasznos dolgot úgy hívják tükör . Nézzen bele.”
 • 75. bimbó 2008. február 12. 14:07
  „Kedves Totoka!
  Mielőtt ilyen kedvesen előadod a véleményedet jó lenne ha pontosan informálódnál mert bár ahoz gyáva voltál , hogy kiírd a nevedet ahoz vetted a bátorságot , hogy köpkölődj, és ez még így név nélkül is elég gáz , hogy igen csak rosszul vagy informálva. Mellesleg mutasd meg nekem azt a hátat amin fel lehet kapaszkodni kihasználnám én is hátha jó lesz valamire.”
 • 74. Föld 2008. február 08. 12:30
  „Az idei évet A Föld évének nyilvánították...
  De nem a Muck-on.... No Comment!”
 • 73. bácsbokodembrio 2008. február 08. 10:31
  „Már tobbszor írtam: elvi építési engedély van a területre, hogy mikor lett a jogerős, azt nem tudom, mert csak a nem jogerőset láttam. Az nem ilyen beruházásra szól, és mint tudjuk építésre nem jogosít fel. Tehát építési engedély nincs.”
 • 72. deva 2008. február 08. 09:09
  „nem szoktam hangosan véleményt nyílvánítani, de ez felháborít! épüljön kórház, szanatórium, cicivarroda, vagy akármi. kit érdekel, jöjjön a lóvé... de könyörgöm tisztelettel: NE A MUCKon!!! tele van a város üres, elhanyagolt ingatlanokkal. ott van az öntöde, vagy a pláza mögötti terület, ahol bőven elférne. van elég dolgom, de ha ki kell menni , vagy lehet valahol tiltakozni, vagy aláírni, szóljatok. nem hiszem el, hogy nincs megoldás...”
 • 71. h 2008. február 08. 09:03
  „jpoj o”
 • 70. madár 2008. február 08. 08:23
  „reality, ha vannak információid, akkor ird le.
  Például szerinted az épület felhúzása során honnan/merre járnak majd a munkagépek, teherautók? Ezt tudod? Mennyi ideig tart az építkezés (ami remélem nem is lesz). Jártál már egyáltalán arra? Két személyautó sem fér el egymás mellett normálisan. Vagy ki lesz tiltva Sopron lakossága ez idő alatt?! Éjszaka is majd dolgoznak, zajonganak az erdőben, vagy "csak" munkaidőben? Télen, a legkisebb havazás is szinte megbénítja a forgalmat. Ezt hogy oldják meg? Eseteleg a város pénzén sűrűbben jár majd arra hóeke? Vagy a beszervezett gyógyturisták fognak havat lapátolni?! Nem hiszem.... Mégvalami, szerintem sem csak itt egyezőek a vélemények. Remélem valaki olyan is tesz az ügyért, akinek van hatásköre cselekedni...”
 • 69. Hayabusa 2008. február 07. 20:51
  „Üdv!
  Korábban valaki biztos forrásból írta, hogy nincsenek engedélyek, nemrég meg valaki azt, hogy minden megvan...
  Most akkor mi a valós?! Komolyan érdekelne! Nincs valami tuti informátor a fórumon?! Én amúgy a projekt ellen vagyok!”
 • 68. Borisz 2008. február 07. 20:45
  „Hááát... Ha kemény is NoBo véleménye, még mindig jobban megértem Őt, mint reality-t.... Szerintem érthető az emberek dühe. Erre nincs magyarázat. Magánkórház "luxusbetegeknek"?!
  Ne má´...”
 • 67. NoBo 2008. február 07. 20:39
  „realitynek:
  Tudod miért ilyenek a nyilatkozatok? (pl. enyém)
  Mert ebben az országban már kevés a szépen kérlek!
  Az ilyenek miatt, mint te! Mert te nagyon kultúrnak érzed magad, mindenki más infóhiányos, igaz?! Kérlek, világosíts fel minket mester! Taníts engem! Informálj! Érvelj! Ne okoskodj! Győzz meg!
  Pl.: mi a jó abban, ha túrázók, bringások, idősek-fiatalok erdőkedvelők, soproniak és nem soproniak kedvenc időtöltését veszélyeztető létesítményt építenek?! Ja... Mégvalami.. Komolyan gondolod, hogy csak azért, mert "kevés" a hozzászólás az erdő mellett, mindenki más, aki nem ír ide, támogatja az ötletet?! Téged?! Ne röhögtess! Kinek vannak gondjai az értelmi képességével?!”
 • 66. toto 2008. február 07. 19:20
  „a hozzászólások jórésze túlzott aggodalmat tükröz.A projekt tudomásom szerint, minden hatóság érvényes engedélyével rendelkezik. Grahovecz úrról annyit,hogy jelenleg nem tulajdonosa az ingatlannak. Sok jót erről az emberről elmondani nem lehet.egy szerencsevadász szélhámos ,aki mások hátán próbál felkapaszkodni a muckra !”
 • 65. Bakó Edit 2008. február 07. 14:23
  „Ha egyszer valaki le tudná írni helyesen, hogy kulturált!
  Igen, kultúra, kulturált.”
 • 64. egy túrázó 2008. február 07. 13:09
  „T reality!
  igazad van, jelen fórumon elsősorban a tiltakozók véleményét olvashatod. de ha belegondolsz ennek nyilván több oka is van. a magyarok lelkes és optimizmus nép, ugye. senki sem szemetel sem az utcán, sem az erdőben, sem a kertek alján. nem vágja ki a fákat , nem öli meg pusztán szórakozásból az állatokat. ha kárt okoz, azt nem eltussolja, hanem azonnal rendbeteszi. stb. tiltakozni is lehet kultúráltan. azt hiszem ez sem népünk ismérve.
  legyen kórház, nem az a gond. a helyszín az érdekes itt. ha megvalósulna a terv, olyan kárt okozna, amit nem biztos, hogy rendbe lehetne hozni. hasonló ötlet fejlett kultúrájú országokban még kivitelezhető. de itthon csak bajt szül. még nem nőttünk fel az ilyen kaliberű munkákra.
  továbbra sem támogatom az ötletet.”
83 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyv a határőrség múltjáról, jelenéről

Határőrség 1906–1945–2007 címmel kiadvány jelent meg a hazánk schengeni csatlakozása… Tovább olvasom