Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Klímaközpont létesül Sopronban a NASA közreműködésével

Sopron - A Nyugat-magyarországi Egyetemen délkelet-európai klímahatás-kutatási központ létesül Sopronban. A NASA besegít

- A nemzetközi kutatások eddig viszonylag csekély figyelmet fordítottak a klímaváltozás Dél-Kelet-Európát érintő hatásainak, pedig a térség nagy része az erdőssztyep klímazónában fekszik, ahol a kis változások is komoly ökológiai következményekkel járhatnak- fogalmazott dr. Náhlik András, a NYME Erdőmérnöki Kar dékánja. – Karunk kiváló akadémikusa, Mátyás Csaba professzor kezdeményezésére regionális nemzetközi kutatási koordinációs központot hoznak létre Sopronban, a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar Környezet- és Földtudományi Intézetében.

Az együttműködés célja, hogy feltárja a szárazföldi energia- és vízforgalom, a biogeokémiai ciklusok és az emberi tevékenység által a regionális és globális klímára, illetve az ökoszisztémák dinamikájára kifejtett hatásokat. A kooperáció háttérszervezetét, a NEESPI-t (az Észak-Eurázsiai Földtudományi Együttműködési Kezdeményezést) az amerikai NASA és NOAA (az USA űrkutatási, oceanográfiai és légkörkutatási ügynökségei) valamint az Orosz Tudományos Akadémia hozta létre 2005-ben.A szervezetben 30 ország több mint ötszáz kutató tevékenykedik. Köztudott, Észak-Eurázsiában fekszik az északi félteke szárazföldjeinek nagyobbik hányada, és az itt lezajló jelentős változások a földi klímát nagy mértékben befolyásolni fogják. A klímahatás-modellezés egyik legbizonytalanabb tényezője a vegetáció reakciója és hatása a légköri és hidrológiai folyamatokra. Ennek pontosításához járulhat hozzá a soproni központ.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szándékosan égetik több hektáron a nádat

Fertő tó - Szándékosan és tervszerűen több hektáron égetnek nádat hétfőtől Fertőrákos és Balf… Tovább olvasom