Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Kivégzés a soproni temetőben 1919-ben

Sopron - „Ezt a kettőt még elintézzük!" – mondták a vörösök 1919 júliusában, noha Kun Béla utasítást adott a kivégzések beszüntetésére. Így lőtték agyon társával együtt a soproni Szántó Róbert főhadnagyot a Szent Mihály-temetőben. Ma emlékeznek a kommunizmus áldozataira.
Özv. Vörös Istvánné és fiai – István, Ákos, Balázs – a kommunizmus áldozatainak kegyeleti ünnepségére készülnek. Az asztalon Szántó Róbert főhadnagy (1898–1919) fotói, katonai  igazolványa – amelyet 1919. február 25-én állítottak ki –, fénymásolt korabeli dokumentumok, s az utókor tiszteletének megnyilvánulását reprezentáló fényképek. Festmény, amelyet Pécsi Pilch Dezső festőművész készített. S egy kőbe vésett fej, amely az ő és társa halálát megörökítő szoborról maradt fenn.

Önhatalmúan létrehozott rögtönítélő bíróság

– Valószínűleg az akkor 21 éves Szántó Róbert főhadnagy volt Fennesz Rezsővel együtt az 1919-es vörös terror utolsó áldozata. Őket mindenféle tárgyalás és ítélet nélkül, önhatalmúan létrehozott rögtönítélő bíróság „megbízása" alapján végezték ki a Szent Mihány-temetőben. Szántó Róbert édesanyámnak volt a bátyja, aki egy tizenkét gyermekes hidegségi kántortanító második gyermekeként született –  borul könnybe özv. Vörös Istvánné szeme, amint kézbe veszi a Kun Béla utasítását semmibe vevő, kivégzést elrendelő papír másolatát. „...elvtársat megbízom, hogy a június 14-én halálra ítélt Szántó Róbert ellenforradalmárt és a július 4-én szintén halálra ítélt Fennesz Rezsőt ma délután folyamán a soproni temetőben golyó általi halállal végezze ki."  A papír alján a jelentés: „...szolgálati jegyben kapott parancsot ma délután a soproni temetőben 4 óra 50 perckor teljesítettem."  A kivégzést elrendelő Szamuely László (Tibor nyolc évvel fiatalabb öccse) és a mártírok egyaránt 21 évesek voltak. Az utóbbiak „bűne" az volt, hogy miután a Sopron környéki falvak lakói 1919. június 5-én Nagycenkről Sopronba indultak a Tanácsköztársaság megdöntésére, ők is segítették a hatezer lelket számláló vonulás irányítóját, Türk Károlyt, a jászkun huszárok kapitányát. Visszaemlékezések szerint Szamuely László tudott Kun Béla kivégzéseket megszüntető táviratáról, de így szólt: „Ezt a kettőt még elintézzük!"


A soproni özv. Vörös Istvánné és fiai - Balázs, Ákos és István - nem felejtik el a család egyik tagját, Szántó Róbertet, a kommunizmus egyik áldozatát. Fotó: Magasi Dávid


–  Szántó Róbert és társa temetőbeli kivégzésének szemtanúi elmondása szerint először Fenneszt lőtték agyon – folytatta özv. Vörös Istvánné. – Szántó Róbert – aki a marosvásárhelyi katonai alreáliskola után a kismartoni és a mödlingi műszaki akadémiát is elvégezte, s az első világháború harcterein több kitüntetésben is részesült – féltérdre ereszkedve és halott társát karjaiban tartva tiltakozott, hogy szemét bekössék kivégzése előtt. Sőt, kigombolta még a zubbonyát is. Halálhírére édesanyja – nagymamám – fekete haja egyetlen éjszaka alatt megőszült...

Becsülettel a hazáért

– Az utókor azonban nem felejtett – veszi át a szót Vörös Ákos. – A katolikus konvent díszsírhelyet adományozott azon a helyen, ahol a kivégzés történt, s a tragédia emlékére 1922-ben kétalakos szobrot állítottak a temetőben. Beszédes László szobrászművész alkotását nagyszabású emlékünnepség keretében avatták fel, Klebelsberg Kunó akkori belügyminiszter részvételével. A város nevében dr. Sopronyi-Thurner Mihály vette át a szobrot. Az emlékmű fő felirata: „Becsülettel a hazáért."

– Az emlékmű azonban tüske volt a ’45 utáni városvezetés szemében – utal a szobor második világháború utáni sorsára Vörös Balázs. – Hivatali utasításra 1948 októberében mintegy húsz embert vezényeltek ki, akik csákánnyal szétverték és kőtörmelékként teherautóval elszállították a kétalakos szobrot. A helyi kőfaragók becsületére legyen mondva, ők nem vállalták a szobor megsemmisítését. A rendszerváltás óta a sírhelyen újból emléktábla jelzi, mi is történt akkor a kommunista diktatúra idején.

Elrejtett szobormaradványok

– Gimnazista koromban egyik kedves osztálytársam édesapja, Vilmos bácsi hívta fel a figyelmemet arra, náluk van elrejtve a monumentális emlékmű két feje – emlékezik Vörös István. – Elmentünk a szobormaradványokért, Rezsőét Nagycenkre vittük, Róbertét évtizedek óta én őrzöm. Egyetemi kollégiumban, albérletben, Pesten, Győrben, Sopronban mindig nálam volt. A hétfői emlékünnepségre kivisszük és az emléktábla mellé állítjuk.  A család azért is őrzi kegyelettel Szántó Róbert emlékét, mert a huszonegy éves fiatalember példája túlmutat önmagán. Tudatosan vállalta a halált, és nem volt hajlandó köpönyeget forgatni. Ez a mai korban is sok embernek szolgálhatna tanulságképpen...

Kegyeleti ünnepség a temetőben

A kommunizmus áldozatainak emléknapján a soproni önkormányzat kegyeleti ünnepséget rendez ma délután 4-kor a Szent Mihály-temetőben, Szántó Róbert főhadnagy sírhelyénél. A résztvevők 3/4 4-kor a ravatalozónál gyülekeznek. A sírnál beszédet mond Fodor Tamás polgármester. Ezt követően a Szent Mihály-templomban ökumenikus áhítat lesz Kuzsner Péter orgonajátékával. A Berzsenyi-líceum dísztermében „1956-os emlékhelyek nyomában" címmel, fotó- és dokumentációs kiállítás nyílik ma este fél 6-kor.

Olvasóink írták

 • 6. Vörös Ákos 2008. február 28. 13:56
  „Nagy Imrének Vancouverbe:

  Kedves Imre!
  Próbáltam írni a megadott e-mail címre - módosításokkal is, mindegyik célt tévesztett.
  Ezúton jelzem, szívesen felveszem Önnel a kapcsolatot, kérem írjon erre a címre: vorosa@emk.nyme.hu

  Üdvözlettel.

  Vörös Ákos
  Sopronból”
 • 5. Éber emlékezet 2008. február 27. 15:16
  „F.Józsinak!
  Neked NEM!”
 • 4. F.Józsi 2008. február 27. 09:48
  „Éber emlékezet ez igen!Elkezdtem gondolkodni..Valamit mondani is akartál?”
 • 3. magyaro 2008. február 26. 20:59
  „Csodálom, hogy néhány balos, ez ért a szomorú eseményér is nem OV-t teszi felelősé, pedig az ő "becsületes" elvtársai követték el.”
 • 2. Nagy Imre 2008. február 25. 19:19
  „Ez a cikk kisse felkavart, nagyanyai agon a csalad Fennesz de errol az esetrol semmit sem tudtam. A tortenelem fintora hogy kisdoboskent a Szamuely ors tagjakent, Szamuely hostetteit kellett biflazni.
  Koszonet az erdekes cikkert Gosztonyi Miklósnak es Vörös Ákosnak , nagyon sajnalom hogy a kegyeleti unnepsegen nem tudok reszt venni.

  Kedves Miklós, Ákos,
  Amennyiben van tovabbi informaciojuk Fennesz Rezső-rol kerem irjanak az alabbi cimre:
  Jnagy_y@yahoo.com

  Koszonettel,
  Nagy Imre,
  Vancouver,Kanada”
 • 1. Éber emlékezet 2008. február 25. 11:02
  „A KIS KERESZTÉNY-SZOCI

  Másfél évi szereplés után Szamuely Tibor zsidó hírlapíró mint keresztényszocialista került fel Budapestre a "Magyar Kurír" című katolikus kőnyomatoshoz. A szerkesztő úr tudta Szamuelyről, hogy zsidó, de olcsó munkaerő volt és így vallása dacára is alkalmazta. Szamuely azonban nem vált be a Kurírnál és átment a Magyar Távirati Irodához. Strébersége közismert volt, de annál jobban tudták róla, hogy mint újságíró született antitalentum. Kis ideig működött a Népszavánál is. A legérdekesebb, hogy mindenki tisztában volt származásával, de ő következetesen adta a keresztényt és összeköttetést tartott fenn a keresztényszocialistákkal is.
  Idézet az alábbi linkről:
  http://www.angelfire.com/realm3/hmult/cikkek/szamuely.htm

  Emlékezzetek és gondolkozzatok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújításra vár a Russ-villa

Sopron - Felújításra, hasznosításra vár a tágabban vett belváros egyik legszebb palotája, az évek… Tovább olvasom