Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Kitüntetés a kórház főigazgatójának

Sopron - Munkásságáért Ratkóczy Nándor-emlékplakettben részesült dr. Baranyai Tibor, a soproni Erzsébet oktató kórház főigazgatója a több mint száz évre visszatekintő Magyar Radiológusok Társaságától.
A Magyar Radiológusok Társasága az idén a Pécsi Orvostudományi Egyetemen rendezte nemzeti kongresszusát, ahol Ratkóczy Nándor-emlékplakettet vehetett át prof. dr. Baranyai Tibor, a soproni kórház főigazgató főorvosa a radiológia területén végzett kiemelkedő és sikeres tudományos munkássága elismeréséül. A Magyar Radiológusok Társasága legrangosabb díját kétévente ítélik oda a szakma legkitűnőbb művelőjének, aki a gyógyításban, oktatásban és a tudományos életben is magas színvonalon teljesít, s meghatározó szerepet játszik a radiológia új módszereinek hazai adaptálásában. A főigazgatót szakmai tevékenységéért korábban már a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével, Petz-díjjal és Batthyány-Strattmann-díjjal is kitüntették.

– Ratkóczy Nándor (1891–1977) hazánkban az első átfogó radiológiai könyv szerzője volt, engem is oktatott az egyetemen – nyilatkozta lapunknak a kitüntetett. – A szakma alapjait és rejtelmeit ebből a könyvből tanultam. A későbbiek folyamán a technológia fejlődésével új radiológiai eljárásokat sajátítottunk el, az ultrahang-diagnosztikát, a komputertomográfiát, a mágneses rezonancia- és az izotópvizsgálatokat, benne a PET-CT-t, amely a daganatok korai felismerését teszi lehetővé. Ezen új technikák és módszerek magyarországi bevezetésének aktív közreműködője lehettem mind a kísérleti-kutatási fázisban, mind a gyakorlati megvalósulásban. E szakterületen ötszáz előadást tartottam, száz közleményt és huszonnégy könyvrészletet írtam, továbbá a radiológia-tankönyv társzerzője vagyok.

Dr. Baranyai Tibor munkásságát ismét magas kitüntetéssel ismerték el. Fotó: Gosztonyi
Dr. Baranyai Tibor munkásságát ismét magas kitüntetéssel ismerték el. Fotó: Gosztonyi

Dr. Baranyai Tibor számos hazai és nemzetközi tudományos társaság tagja, a Debreceni Orvostudományi Egyetem és az NYME címzetes egyetemi tanára. Korábban a szakma másik nagy elismerésében, az Alexander Béla-emlékéremben is részesítették az ultrahang-diagnosztika hazai bevezetéséért, hiszen ezáltal országosan is kiválthatták, illetve csökkenthették a betegeket terhelő röntgensugaras diagnosztikai vizsgálatokat. Baranyai Tibor nevéhez fűződik az idővel nemzetközivé bővült Soproni Radiológiai Napok létrehozása, amelyet – sorrendben a huszonharmadikat – idén októberben rendeznek meg. A szakma hazai eredményeinek nemzetközi elismertségét növelte az is, hogy 1990-ben és 2006-ban Sopronban tartották a magyar, majd a magyar–osztrák radiológuskongresszust, amelyekre a világ számos országából érkeztek szakemberek. Így vált Sopron a szakma nemzetközileg is számon tartott és elismert központjává.

– Az évente megrendezendő radiológiai napokon az egész szakterület legújabb fejlesztései és alkalmazásai kapnak teret. Mindez ugrásszerű minőségi változást hozott és hoz a komplex diagnosztikában, ennek révén pedig a gyógyításban – összegzett dr. Baranyai Tibor.

Olvasóink írták

 • 4. egy volt beteg 2008. július 09. 21:05
  „Gratulálok Tanár Úrnak! Sopron város díszpolgári címét érdemli.”
 • 3. csaba Zsuzsanna 2008. július 07. 20:27
  „További sok sikert a munkában és a magánéletben egyaránt!
  Valaki/valami ami öregbití Sopron egy kissé megtépázott hírnevét!”
 • 2. Pro Kultúra 2008. július 07. 09:57
  „Gratulálunk! Jó egészséget és további sikereket!”
 • 1. soproner 2008. július 07. 09:56
  „Minden soproni nevében gratulálok Professzor Úr magas elismeréséhez! Sopron számít Önre! Soproner”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VOLT Fesztivál BLOG - Rekord és fájó búcsú

VOLT Fesztivál - Rekordot döntött, várakozást múlt felül a VOLT Fesztivál hetvenhétezres… Tovább olvasom